Tulppaanipolun asumispalveluyksikkö on elinikäinen koti

Harjannostajaisten juhlapuhujana oli ensi vuonna perhe- ja peruspalveluministerinä aloittava kansanedustaja Annika Saarikko. Kuva: Aarne Rajalahti.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön rakennuttama Länsi-Turun asumispalveluyksikkö on ilmestymisalueellamme neljäs. Muut yksiköt löytyvät Maskusta, Naantalista ja Raisiosta.

ASUMINEN. Länsi-Turussa sijaitsevan Tulppaanipolun asumispalveluyksikön harjannostajaisia vietettiin palveluntuottaja KVPS Tukena Oy:n, rakennuttaja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja pääurakoitsija Rakennus A & J Laakeristo Oy:n johdolla 28. marraskuuta.

Hanketta on valmisteltu yhteistyössä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen (KTO) kanssa.

– Kuntayhtymän kanssa olemme solmineet yhteistyösopimuksen asiantuntijapalveluista, joita KTO tarjoaa paitsi omiin asumis- ja palveluyksikköihinsä myös avopalveluina muiden palveluntuottajien asukkaille, KVPS Tukena Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kari kommentoi.

Toiminta alkaa alkuvuodesta

Liljalaakson alueella sijaitsevaan asumispalveluyksikköön valmistuu uudenaikainen, esteetön koti 15 kehitysvammaiselle tai muuta erityistä tukea tarvitsevalle asukkaalle. Kodit on suunniteltu kehitysvammaisten ihmisten nykyaikaisia asumisvaatimuksia vastaaviksi.

– Rakennus koostuu neljästä kotiryhmästä, joissa kaikissa on erillinen sisäänkäynti, yhteinen tupakeittiö ja terassi tai parveke. Kiinteistössä on myös harrastetiloja vapaa-ajantoimintaa ja erilaisia päivätoimintoja varten, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki kertoo.

– Asumisyksikön toiminta käynnistyy alkuvuodesta 2017, Virkamäki lisää.

Tulppaanipolku tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua apua ja tukea arkeensa tarvitseville. Asumispalvelut sisältävät asukkaan tarvitseman kokonaisvaltaisen tuen, ohjauksen ja avustamisen siten, että hänen on mahdollista elää omannäköistään, hyvää arkea. Erityisosaamisena on apu ja tuki runsaasti ohjausta, hoivaa ja huolenpitoa tarvitseville asiakkaille. Palvelutoiminta luo 20 uutta työpaikkaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Markku Virkamäki ja Päivi Kari pitävät sijaintia palveluasumisen kannalta ihanteellisena.

– Asumispalveluyksikkö sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä palveluista ja lähellä luontoa.

Lisäksi esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota rakennusteknisissä ratkaisuissa, he esittelevät.

– On tärkeää, että täällä saa asua niin kauan kuin haluaa, he jatkavat.

Kohti täydellistä laitospurkua

Harjannostajaisten juhlapuhujana oli ensi vuonna perhe- ja peruspalveluministerinä aloittava kansanedustaja Annika Saarikko.

Saarikon mukaan asumispalveluiden kehityssuunta on oikea.

– Tavoitteena on ollut, ettei vuoden 2020 jälkeen kukaan asuisi laitoksessa. Laitoshoitoa onkin lähdetty viime vuosina purkamaan ja olemme hyvässä vauhdissa matkalla kohti asumisen yksilöllisiä ratkaisuja. Tuettuna omillaan, kimppakämpässä tarvittujen palveluiden kera tai asuntoryhmissä asuu nyt yhä useampi ja perinteinen laitos asumismuotona on saanut väistyä.

Saarikko muistuttaa, että sosiaali- ja terveysministeriössä jatketaan pitkään tavoitellun vammaislainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelua.

– Tavoitteena on selkeä, vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta turvaava laki, jossa vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä on 28 vakituiseen asumiseen tarkoitettua asumispalveluyksikköä eri puolilla Suomea. KVPS:n rakennuttamia ja ylläpitämiä yksikköjä ovat muun muassa Suovuoren asumispalveluyksikkö Naantalissa, Metsälinnan asumispalvelut Maskussa ja Neliapilan palvelukoti Raisiossa.

Katariina Mäkinen-Önsoy