Raisio-seuran 50-vuotisjuhlanäyttely avattiin kirjastolla

Raisio-seuran tuleva puheenjohtaja Esa Salminen (vas.) ja väistyvä puheenjohtaja Tarmo Vihersalo.

RAISIO. Raisio-seura on viettänyt tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan näyttävästi tammikuusta alkaen. Vuoden aikana seura on muun muassa istuttanut metsätammen Krookilan kotiseutukeskukseen ja vastaanottanut Raision kaupungin kulttuuripalkinnon. 1. joulukuuta avautunut valokuvanäyttely Raisio-seuran historiasta huipentaa juhlavuoden.

Seuran nykyinen puheenjohtaja Tarmo Vihersalo kertoo, että näyttelykuvat on pyritty valitsemaan niin, että katselija pystyy kuvien kautta hahmottamaan koko Raisio-seuran historian.

– Toivon, että näyttely avaa jokaiselle jotain uutta seuramme toiminnasta, hän sanoo avajaispuheessaan.

Näyttelyssä on valokuvia viideltä vuosikymmeneltä ja lisäksi painotuotteita kuten postikortteja, lehtiä ja kirjoja. Raision kirjastotalon aulassa oleva näyttely jatkuu myös sisällä kirjastossa. Siellä on vitriinissä muun muassa Raisio-pukuja. Kaikki näyttelyn kuvat on seuran omista arkistoista ja niitä on valittu yhdessä koko vuosi seuran järjestämissä kuvien katseluilloissa.

Ensi vuonna Raisio-seuran puheenjohtajana aloittaa Esa Salminen, joka on nyt historiatoimikunnan puheenjohtaja. Salminen on asunut Raisiossa koko elämänsä.

– Olen syntynyt 50-luvulla ja ollut mukana raisiolaisessa järjestöelämässä 60-luvusta asti. Takana on palokuntaa, urheilua, punaista ristiä ja muuta yhdistystoimintaa. Raisio-seuraan liityin 70-luvulla. Sitä kautta olen oppinut paljon Raision historiasta ja perinteistä. Olen osallistunut moniin tapahtumiin. Esimerkiksi Killin markkinat on alun alkaen Raisio-seuran ideoima tapahtuma, hän kertoo.

Salmisen kotiseuturakkaus näkyy muun muassa siinä, että haastattelun aikana hän vannoo, ettei tule koskaan asumaan missään muussa kunnassa.

– Tällä hetkellä Raision paras puoli on kaavoituksen tuoma luonnonläheisyys. Aktiviteetteja löytyy ja niitä on kehitetty koko ajan lisää, hän kehuu.

Raisio-seuran perustajajäsenistä kaksi on vielä elossa.

– Perustamiskokouksessa suurin osa oli kolmekymppisiä. Nykyään niin nuoria on vaikea saada mukaan toimintaan. Nuoretkin ovat kyllä selvästi kiinnostuneita omista ja kotiseutunsa juurista, mutta varsinaisia aktiiveja heistä ei saa helpolla, Salminen ja Vihersalo harmittelevat.

Näyttelyn alkupäässä on useita kuvia myllyn siirtämisestä Askaisista Krookilan kotiseutukeskukseen. ”Arviolta hommaan meni noin 5000 työtuntia talkoina. Se on ollut meidän suurin voiman ponnistuksemme”, kertovat Salminen ja Vihersalo.

Janica Vilen