MIELIPIDE. Kaarinan ja Liedon rajalla sijaitseva Littoistenjärvi on tunnetusti kärsinyt jo pitkään liiallisesta ravinteiden kertymisestä. Järveä on yritetty kunnostaa useilla perinteisillä menetelmillä, kuten hoitokalastuksella. Toimet eivät kuitenkaan ole parantaneet järven tilannetta riittävästi.

Ympäristöministeriö on nyt myöntänyt 175 000 euroa järven osakaskuntien hoitokunnalle järven fosforipitoisuuden laskemiseksi kemikaalein. Tämän lisäksi hankkeessa selvitetään, miten fosforipitoisuudet pidetään myös jatkossa matalammalla tasolla.

Järven ympäristössä on paljon asutusta, minkä lisäksi järvellä on merkitystä laaja-alaisemminkin seutukunnan virkistyskohteena. Kesäisin järvi on suosittu uintikohde ja talvisin järvellä harrastetaan hiihtoa sekä avantouintia. Kesäaikaan kuitenkin rehevöitymisestä johtuneet sinileväkukinnot ovat haitanneet järven virkistyskäyttöä ja jopa estäneet sen.

Tämänkaltaisilla hankkeilla on suuri merkitys alueen viihtyvyyden kannalta. On erittäin hienoa, että osakaskunnat ovat lähteneet määrätietoisesti parantamaan järven tilaa.

Esko Kiviranta, Keskusta
Kansanedustaja, Sauvo