RUSKO. Mannerheimin Lastensuojeliliiton Vahdon ja Ruskon paikallisyhdistykset perustettiin perättäisinä päivinä lokakuussa 1926 eli tasan 90 vuotta sitten. Molemmilla yhdistyksillä on niin paljon toimintaa, ettei yhteistyötä ole juurikaan tarvinnut tehdä, mutta 90-vuotisjuhlista haluttiin tehdä sen verran suuret, että yhteistyö päätettiin aloittaa.

Kahden yhdistyksen 90-vuotisjuhliin Ruskotalolle 22.10. tuli jopa 850 ihmistä. Ohjelmassa oli Hevisauruksen konsertti ja synttärikakkua kaikille.

Ruskon yhdistyksen puheenjohtaja Niina Pekkala on tyytyväinen juhliin.

Juhlamme oli suurin koskaan Ruskotalolla järjestetty tapahtuma, hän hehkuttaa.

Pekkala lähti mukaan Ruskon MLL:n toimintaan muutettuaan perheensä kanssa takaisin vanhaan kotikuntaansa Ruskolle.

Äitini oli aikanaan mukana MLL:n toiminnassa, joten perhekahvilaan oli helppo lähteä. Ja sosiaalinen kun olen, pääsin nopeasti hallitukseen. Nyt on jo kaksi vuotta takana puheenjohtajana, hän kertoo omasta polustaan.

MLL tukee lapsiperheiden harrastamista ja hyvinvointia.

MLL:n ansiosta on esimerkiksi pyöräytetty neuvolatoiminta käyntiin, Pekkala kertoo historiasta.

MLL perustettiin vuonna 1920 eli Vahdolla ja Ruskolla lähdettiin mukaan toimintaan jo hyvin alkuvaiheessa. Silloin lapsikuolleisuus oli suurta ja sosiaalihuolto heikkoa. Imetykseen kannustaminen, asuntojen parantaminen ja hygienian kohottaminen olivat 1920-luvulla MLL:n ensimmäiset tehtävät.

Edelleen haluamme turvata lapsille ja nuorille oikeuden turvalliseen elämään, Pekkala sanoo.

Ruskolla pyörii maksuton MLL:n perhekahvilatoiminta.

Se on helposti lähestyttävä kohtaamispaikka ja meidän ykkösjuttu!

Vahdolla ei ole perhekahvilaa, mutta sitäkin enemmän kerhotoimintaa. Molemmilla yhdistyksillä on lisäksi joka kuukausi paljon yksittäisiä tapahtumia. Kaikki tapahtumat tehdään vapaaehtoistyönä.

Juhlavuoteen liittyen MLL on lahjoittanut myös leluja ja pelejä paikallisille lapsille.

Janica Vilen