V-S Yrittäjien tavoitteena yli 300 yrittäjäehdokasta

Ajanpuute useimmiten kuntavaaleihin lähtemisen esteenä

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter: "Maakuntaennuste peilaa yritysmaailman tapahtumia." Kuva: Varsinais-Suomen Yrittäjät.

POLITIIKKA. Varsinais-Suomen Yrittäjät on asettanut tavoitteekseen saada yli 300 varsinaissuomalaista yrittäjää ehdolle huhtikuussa 2017 pidettäviin kuntavaaleihin. Vuoden 2012 vaaleissa maakunnassa oli 303 yrittäjäehdokasta, joista 120 valittiin valtuustoihin.

– Tavoittelemme vuoden 2017 vaaleissa vähintään samaa ehdokasmäärää kuin vuonna 2012. Jos ehdokkuus kuntavaaleissa kiinnostaa, kannattaa olla liikkeellä nyt, kun eri puolueiden ehdokashankinta on kiivaimmillaan. Puolueiden on jätettävä ehdokaslistansa helmikuun loppuun mennessä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Jäsenyrityksille tehdyn kuntavaalikyselyn mukaan ehdokkuutta huhtikuun vaaleissa harkitsee tai siitä on jo sopinut noin joka viides Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsen.

– Sote- ja maakuntauudistus muuttavat kuntakenttää. Uudistus vapauttaa kuntien resursseja muun muassa elinkeinopolitiikkaan ja yrittäjäyhteistyön kehittämiseen. Kunta voi juuri niin hyvin kuin sen yritykset voivat. On tärkeää, että yrittäjyyden edistäminen nousee kunnan ykköstavoitteeksi. On hienoa, että yrittäjissä on intoa lähteä ehdolle, vaikka esimerkiksi aika voi usein olla kortilla, Munter toteaa.

Kuntavaaliehdokkuuteen kielteisesti suhtautuneista ylivoimaisesti suurin osa piti isoimpana esteenä ajanpuutetta.

– Omaan lähiympäristöön voi vaikuttaa parhaiten toimimalla aktiivisesti kunnan luottamustoimissa. Myös lautakunnat ovat tärkeä vaikuttamisen paikka yrittäjälle. Esimerkiksi kaavoitus ja maankäyttö, kunnan hankintapolitiikka ja yritysneuvonta ovat asioita, joihin voi vaikuttaa valtuustossa ja lautakunnissa. Yrittäjällä on myös talousosaamista – sitähän kuntien päätöksenteossa tarvitaan, Hanna Munter kannustaa.