Runoviikko starttaa huomenna!

Tiistai 8.11. klo 18 tehdään Matka toiseen maailmaan Lemun lähikirjastossa, kun luvassa on nousiaislaisen kuvataiteilija Tiltu Nurmisen ja lemulaisen runoilija Satu Haapalan yhteisnäyttelyn avajaiset. Kuva: Tiltu Nurminen.

TAPAHTUMAT. Runoviikko-festivaali käynnistyy 3. marraskuuta ja jatkuu ensi viikon loppuun asti. Aiemmin Runoviikko Varsinais-Suomessa -nimeä kantanut tapahtumakokonaisuus levittäytyy tänäkin vuonna laajalle tällä kertaa teemanaan Runo & Matka.

Sunnuntai 6.11. klo 15 Raision kaupungintalon aulassa järjestetään Raisionseudun Lausujien ja Turun Lausuntakerhon yhteinen runoesitys Huominen matkalippu. Marja-Leena Kurosen ohjaamassa esityksessä on tekstejä Eeva-Liisa Mannerilta, Marja-Liisa Vartiolta, Pentti Saaritsalta, Tommy Tabermannilta ja Heli Laaksoselta.

Lausujina nähdään ja kuullaan Helinä Aaltonen, Pipsa Ahlqvist, Seija Jokinen, Ulla Lehtonen, Iria Palo, Eeva Purosalo, Elisa Raassina, Satu Salovaara, Ritva Tiainen, Pirjo Vahtola, Riitta Vasenkari.

Sama esitys nähdään maanantaina 7.11. klo 18 Koriston talleilla Kaarinassa.

Tiistaina 8.11. Tarja ja Samuli Airola esittävät eri ikäpolvien näkökulmia rakkaudesta Paimion kirjastossa klo 18. Luvassa on sekä runoja että lauluja rakkausteeman ympärillä.

Akvarelleja ja runoja Lemussa

Tiistaina klo 18 tehdään myös Matka toiseen maailmaan Lemun lähikirjastossa, kun luvassa on nousiaislaisen kuvataiteilija Tiltu Nurmisen ja lemulaisen runoilija Satu Haapalan yhteisnäyttelyn avajaiset. Näyttely koostuu runoista, akvarelleista ja musiikista, ja se on avoinna marraskuun ajan.

Idea yhteiselle näyttelylle lähti sattuman kautta järjestyneestä kohtaamisesta.

Satu kävi yhden näyttelyni avajaisissa. Aloimme jutella ja juttu lähti lentoon. Tunnumme olevan hyvin samalla aaltopituudella ja meillä on aika samanlainen heittäytyvä tyyli, jota minä ilmennän kuvilla ja Satu sanoilla. Näytämme molemmat syvempiäkin tunteitamme ja nostamme taiteessa esiin herkkiäkin asioita, kertoo Nurminen.

Näyttelyssä maalaukset ja runot on ripustettu seinälle pareittain. Kumpi tuli ensin, kuva vai sana?

Välillä maalaus on saanut inspiraation runosta, välillä toisin päin. Ja välillä Satu on katsonut jotain maalaustani ja heti muistanut jonkun vanhan runonsa, joka sopii hyvin maalauksen pariksi, kertoo Nurminen taiteilijoiden prosessista.

Näyttelyn nimi Matka toiseen maailmaan avaa hyvin näyttelyn sisältöä.

Teoksissa käsitellään ajatuksia siitä, miten elämästä siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Pohdimme, odottaako tämän maailman jälkeen joku muu maailma tai uusi seikkailu. Aihe on tavallaan aika vakava, mutta siihen on sekoitettu paljon toivoa ja myös ajatus siitä, että kaikki on hyvin juuri nyt, Nurminen selittää.

Samaa matkaa vuodesta 2001

Runoilija Satu Haapala ja runoviikko ovat kulkeneet yhtä matkaa vuodesta 2001, jolloin järjestettiin historian ensimmäinen runoviikko ja julkaistiin Haapalan ensimmäinen runokokoelma.

Kokoelmani julkaisutilaisuus oli juuri runoviikolla, ja siksi onkin luontevaa, että näyttelymmekin avataan juuri runoviikolla. Olen tehnyt joka vuosi runoviikolla yhteistyötä Lemun lähikirjaston kanssa, hän kertoo.

Nyt Haapalalta on ilmestynyt jo viisi runokokoelmaa, joista viimeisin Savu kulkee polkua pitkin on vuodelta 2012. Näyttelyssä suurin osa runoista on uusia ja julkaisemattomia.

Haapalan omia suosikkirunoilijoita ovat Uuno Kailas ja Edith Södergran, mutta heidän tuotannostaan Haapala ei ole juurikaan ottanut vaikutteita omaan tuotantoonsa.

Minulla on hyvin tiivis ja pelkistetty ilmaisu. En kirjoita tajunnanvirtaa, vaan tiivistän paljon. Siinä onkin mielestäni runon rikkaus. Kun runo on tiivis, lukijalle jää enemmän tilaa tukita tekstiä omaa taustaansa vasten, hän pohtii.

Liedossa runokaraokea, kirjanselkärnoutta ja blackout-runoutta

Keskiviikkona 9.11. klo 17.30–19 on taas Liedon pääkirjastolla Runokaraokea. Tarjolla on valikoima runoja, joita kuka tahansa voi tulla esittämään omalla tyylillään.

Kun perinteisissä karaokepaikoissa on pitkä lista lauluja, meillä on pitkä lista runoja, joita pääsee esittämään. Mukana on nelisenkymmentä runoa, ja mukaan on yritetty valita mahdollisimman monenlaista runoutta, kertoo Liedon kirjastovirkailija Katri Kanervo.

Lisäksi tapahtumassa on kokeellisen runouden esittelyä ja yleisöllä mahdollisuus omiin runokokeiluihin!

Kirjastolla on koko viikon ajan esillä kokeellista runoutta, ja kiinnostuneet voivat muun muassa kokeilla itse hakukonerunoutta, blackout poetrya, kirjanselkärunoutta ja muuta menetelmällistä runouden tekemistä.

Blackout poetryssa käytämme poistokirjoista sivuja, joista tussilla piilotetaan sanoja, jolloin jäljelle jäävistä sanoista muodostuu runoja, selittää Kanervo.

Kirjanselkärunous taas koostuu kirjapinoista.

Kirjan selässä lukee yleensä aina kirjan nimi. Kun kirjoja ladotaan päällekkäin, niistä saa aika kivoja runoja, Kanervo sanoo.

Runo matkustaa myös Ruskolle ja kansainvälisille lavoille

Torstaina 10.11. klo 17 Runo matkustaa Ruskolle. Ruskon pääkirjasto saa silloin vieraakseen nimekkäitä runoilijoita, kun yleisölle runojaan esittävät Helianne Kallio, Jyrki Kiiskinen, Henry Lehtonen, Saila Susiluoto ja Kristiina Wallin.

Samana torstaina klo 19 on Maskun pääkirjastossa Allit-runoryhmän meriteemainen runo- ja lauluiloittelu, jossa esiintyvät Anja Viivi Viranko, Maarit Juvonen, Kauko Olavi Victor Juvonen, Maaret Perälä ja Laura Kilpiö.

Runoviikko-festivaalin järjestää Runoviikko ry. Ensimmäinen runoviikko järjestettiin vuonna 2001. Tämän vuoden teema valikoitui kuin itsestään.

Monet paikalliset runoilijat vierailevat eri maiden residensseissä ja asuvat muutenkin paljon ulkomailla. Lisäksi meillä käy paljon kansainvälisiä runovieraita. Tänä vuonna runoviikolle tulee esimerkiksi runoilija Domingo de Ramos Perusta asti. Eli matkaa tehdään koko ajan, kertoo Runoviikko ry:n sihteeri Virpi Vairinen tämänvuotisesta teemasta.

Muita ulkomaisia esiintyjiä Runoviikolla ovat lontoolainen lavarunouden ja spoken wordin mestari Joelle Taylor, toinen britti Chris Stewart, ruotsalaiset Olivia Bergdahl ja Oskar Hanska sekä Virosta saapuvat Triin Soomets ja Jürgen Rooste, jonka ryhmässä esiintyvät myös tanssija Svetlana Grigorjeva ja muusikko Vootele Ruusmaa. Suomessa asuva burmalainen Ye Yint Thet Zwe ja saameksi rap-runoileva Ailu Valle lisäävät omat särmänsä ohjelmaan. Festivaali ulottuu yhteistyökumppanien kautta myös Helsinkiin, Tallinnaan ja Tarttoon.

Janica Vilen

  • Muokattu 3.11. Lisätty Paimion tapahtuma