s-evans-kuva-kalefotoRAISIO. Raision seurakunnan uusi, mutta kokenut kanttori Stephen Evans esittäytyy konsertoimalla ensimmäistä kertaa Raision kirkossa sunnuntaina 6. marraskuuta klo 18. Evans esiintyy konsertissa urkurina, pianistina, laulajana ja kuoronjohtajana.

Konsertissa kuullaan mm. J.S.Bachin, F. Mendehlssonin, D. Buxtehuden, J. Sibeliuksen, O. Merikannon ja H. Kasken sävellyksiä sekä myöskin uudempaa musiikkia. Illan kuorona on Ikiduuri -kuoro ja juontajana kirkkoherra Pertti Ruotsalo. Konserttiin on vapaa pääsy.

Englantilaissyntyinen Stephen Evans (s. 1950) aloitti pianonsoiton 7-vuotiaana Frances Hillin johdolla ja lauloi samana vuonna ensimmäistä kertaa Finlandian englantilaisena virtenä. Vuonna 1963 hän soitti oboeta kouluorkesterissa teoksessa Karelia-sarja. Nykyään hän toimii vs. johtavana kanttorina Raision seurakunnassa, missä hän jakaa tehtävät kahden muun kanttorin, Jukka Saarisen ja Sini Niemisen, kanssa.

Raision seurakunnassa on kaksi täysipitkää konserttiflyygeliä sekä muitakin flyygeleitä ja pianoja, joten harjoitussoittimista ei ole pulaa. Raision urut ovat Hans Heinrichin urkutehtaalta ja sattumalta melkein kopio Parkanon uruista, joita Evans soitti 17 vuotta. Hän on aiemmin toiminut Eurajoen, Rauman, Nastolan, Parkanon ja Laitilan kanttorina.

Evans on kotimaassaan suorittanut maisterintutkinnon Oxfordin yliopistossa antiikin kielissä, filosofiassa ja historiassa. Suomessa hän on suorittanut muun muassa ylimmän asteen kanttorin ja musiikin kandidaatin tutkinnon Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla 1991 sekä tohtorintutkinnon Turun yliopistossa.

Hänen urkuopettajinaan ovat toimineet Geoffrey Flowers 1962–1966, Erkki Alikoski 1984–1987 ja Hannu Ilola 1988–1991. Evans on osallistunut urkujensoiton ja improvisaation kursseihin Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla, Lahden urkuviikoilla ja erityisesti Paraisten urkupäivillä, missä häntä ovat opettaneet Kari Jussila (urkujensoitto) ja Kaj-Erik Gustafsson (improvisaatio). Hän on saanut erinomaiset arvosanat prima vista -taidoistaan Englannista ja Suomesta ja hänen soitossaan on kuultavissa synnynnäinen romantiikan aisti ja Suomessa opetettu kurinalaisuus.

Stephen Evans nähdään myös Raision Kirjastotalon Martinsalissa sunnuntaina 13. marraskuuta klo 18. Silloin pianokonsertin ohjelmassa on mm. J.S. Bachin, Schubertin, Melartinin, Sibeliuksen ja Heino Kasken sävellyksiä. Konsertin juontaa Vesa Ranki ja siihen on vapaa pääsy. Konsertti järjestetään yhteistyössä Raision kulttuuripalvelujen kanssa.

TSS