Palkittu naantalilaisvälittäjä perää eettisyyttä asuntokauppaan

Naantalilainen Teemu Tuominen on ollut kiinteistönvälittäjä 16 vuotta. Hänen yrityksensä LKV Tuomiset Oy välittää vuosittain toista sataa kohdetta. Yrityksen perusti hänen isänsä Mika Tuominen vuonna 1994. Yrityksessä työskentelee myös Teemun äiti Leena Tuominen ja veli Oskari Tuominen.

Naantalilainen kiinteistönvälittäjä Teemu Tuominen valittiin viime vuonna Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL:n Vuoden välittäjäksi 2015. Tänä vuonna hänet palkittiin Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton kunniamerkillä.

NAANTALI. Naantalilaisen perheyrityksen LKV Tuomiset Oy:n yrittäjä Teemu Tuominen palkittiin perjantaina 18. marraskuuta Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton kunniamerkillä.

Tuntuu hienolta saada kiitosta pitkän linjan arkisesta työstä. Liiton toiminnassa oleminen on kutsumus. Haluan tehdä tietysti bisnestä, mutta myös kehittää koko alaa. Kun jokainen antaa yhteiseen pottiin hiukan itsestään, kaikki voittavat, hän kommentoi.

Kunniamerkin voi saada toimittuaan alalla 15 vuotta ja ansioiduttuaan sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Palkittavan täytyy olla myös arvostettu ja kunniakas kiinteistönvälittäjä. Sitä Teemu Tuominen on ja samaa kunniallisuutta hän toivoisi alalle lisää. Tuominen toimii liitossa eettisen toiminnan valiokunnan puheenjohtajana.

Käsittelemme liiton jäsenistä tehdyt reklamaatiot. Otamme kantaa siihen, mikä on eettisesti hyvän välitystavan mukaista. Puolet porukastamme on huippujuristeja ja puolet kokeneita välittäjiä. Tämän toiminnan kautta olen joutunut pohtimaan syvällisesti eri harmaan sävyjä suhteessa lakiin, hyvän välitystavan ohjeeseen, kunniallisuuteen ja eettisyyteen. Mitään johtopäätöksiä ei kannata tehdä ennen kuin kaikki osapuolet on kuultu, hän toteaa.

Tuomisen mukaan välittäjien tyypillinen eettinen moka on se, että arvioi asunnolle tahallaan liian korkean hinnan saadakseen kohteen itselleen myyntiin.

Asunnon arvioimisessa täytyy olla rehellinen, vaikka se olisi oman edun vastaista, muistuttaa Tuominen. Välittäjien eettistä ohjenuoraa ollaan muokattu monta kertaa viimeisten vuosien aikana, sillä ala on kokenut paljon muutoksia esimerkiksi digitalisoitumisen myötä.
– Yksi uusi tilanne oli sellainen, että eräs kiinteisönvälitysyritys oli ostanut palvelun, jonka kautta oma yritys nousi hakukoneissa ensimmäiseksi, vaikka hakukoneeseen olisi kirjoittanut kilpailevan välitystoimiston nimen. Se todettiin eettisesti kyseenalaiseksi toiminnaksi, Tuominen kertoo esimerkkinä.

Itsekkyydellä ei ole mitään rajaa

Mitä sitten on eettinen välitys?

Siinä huomioidaan laki ja hyvän välitystavan ohje. Se on kaiken perusta. Lisäksi se sisältää ison määrän kunniallisia toimintatapoja. Kunniallisuus ei tarkoita loputonta venymistä ja sitä että suostuu aina asiakkaiden pyyntöihin, vaan sitä, että moraalisesti pyrkii oikeudenmukaiseen lopputulokseen, hän vastaa.

Tuomisen kokemuksen mukaan ihmisiltä on vähentynyt pyrkimys kunniallisuuteen.

Ei ole enää itsestään selvää, että ihmiset toimivat kunniallisesti, vaan oma etu menee kaiken edelle. Välillä tuntuu, ettei itsekkyydellä ole mitään rajaa – on kyse sitten välittäjästä, ostajasta tai myyjästä, hän harmittelee.

Jos oma moraali olisi retuperällä olisi vaikea olla arvioimassa toisten toimintaa. Siksi Tuominen kiinnittää paljon huomiota omaan tekemiseensä.

Minäkin olen tehnyt virheitä, minusta on tehty reklamaatio ja olen joutunut korvaamaan.

Virheetön ei kukaan voi olla, mutta rehellinen ja oikeudenmukainen voi olla. Pyrin siihen, että voin aina katsoa peiliin puhtaalla omallatunnolla.

Koulutuksen kautta eettisemmäksi

Yleisin syy reklamaatiolle on asiavirhe välitysprosessissa. Osaltaan ne johtuvat ammattitaidottomuudesta, osaltaan asenneongelmista.

Usein niissä tapauksissa, joista välittäjät saavat seurauksia, välittäjä ei ole selvittänyt tarpeeksi asioita tai kertonut tarpeeksi asioita, Tuominen yksinkertaistaa.

Nyt välittäjät pyrkivät vähentämään virheiden mahdollisuuksia kouluttautumalla. Nykyään jokaisessa välitysfirmassa joka toisella välittäjällä on oltava LKV-pätevyys.

Ennen tätä sääntöä Suomessa oli noin 4 000 välittäjää, joista vain noin 1 500:lla oli pätevyys. Moni on nyt läpäissyt kokeen ja perhetynyt asioihin kunnolla, koska oma työpaikka on ollut pelissä, Tuominen kertoo.

Tuominen on kouluttanut kiinteistönvälittäjiä lähes 10 vuotta ja pitää koulutuksesta saatavia hyötyjä arvossa.

Kun välittäjillä on substanssiosaamista, he tietävät, mitä kaikkea heidän täytyy tehdä. Tässä työssä täytyy laaja-alaisesti osata soveltaa lakikirjaa. Jos vaikka asunnon papereissä on ristiriitoja, välittäjällä on erityinen selonottovelvollisuus. LKV-kokeen läpäisseillä on parempi mahdollisuus ymmärtää tämä velvollisuus. Uskon, että pätevyys tulee pakolliseksi aikanaan jokaiselle välittäjälle, Tuominen sanoo.

Asuntokaupoissa ollaan tekemisissä isojen rahojen, ihmisten asumisen ja elämän kanssa.

Siksi eettisyys on erityisen tärkeää. Toisaalta haluamme näillä säännöillä ja koulutusvaatimuksilla myös nostaa omaa profiiliamme. Kiinteistönvälittäjät eivät ole koskaan olleet kovinkaan arvostettuja. Olemme liitossa tehneet suunnitelmallista työtä alan arvostuksen eteen. Ammattitaito onkin nyt varmasti parempi kuin kymmenen vuotta sitten, eli tässä ollaan saatu hyvä välionnistuminen! Tuominen iloitsee.

Janica Vilen