Olemme kaikki sukua keskenämme!

Naantalilainen Tauno Wiljanen luennoi sukututkimuksesta Röölän Kylähuoneella

Mielenkiintoisia sukuhaaroja. Kuvassa vasemmalta Röölän kylätoimikunnasta Tuula-Maria Kangaslampi, Tauno Wiljanen, Pertti Lehto Röölän rannan kulttuuriyhdistyksestä sekä Erkki Hellman.

Tutkiessamme kansakuntamme perimää, olemme lähes kaikki sukua keskenämme, vieläpä kuninkaallisista polveutuen. Mitä paljastui sukututkimukseen perehtyneen Tauno Wiljasen omasta sukupuusta? Kustaa Vaasa on hänen suora esivanhempi 15 sukupolven takaa, serkuista löytyy muun muassa marsalkka Mannerheim.

NAANTALI. Lauantaina 12. marraskuuta Röölän Kylähuoneella kuultiin mielenkiintoista tarinaa sukututkimuksesta. Naantalilainen eläkeläinen Tauno Wiljanen (88) kertoi omasta sukupuustaan ja tekemänsä sukututkimuksen myötä selvinneistä Naantalin syntyyn liittyvistä historian käänteistä Paikallinen historia -tilaisuudessa.

Noin 1000 vuotta taaksepäin Suomessa asusti kymmenisen tuhatta asukasta. Wiljasen mukaan Ruotsin kiinnostuessa Suomesta 1200-luvulla tänne virtasi asukkaita. Kuninkaat värväsivät miehiä lupaamalla verovapauksia sekä tiloja. He jakelivat auliisti isoja läänejä alaisilleen. Yksi Suomea halajavista oli Birger Jaarli, joka toteutti toisen Suomeen tehdyistä ristiretkistä. Väestö kasvoi myös Viron suunnalta tulleen maahanmuuton myötä. Koska emme koskaan ole olleet läpikulkumaa, olemme tänä päivänä yksi puhtaimmista roduista maapallolla.

Wiljanen on törmännyt moniin mielenkiintoisiin seikkoihin My Heritage -sukututkimusohjelman avulla. Se osoittaa muun muassa, että Tauno Wiljanen ja Birger Jaarli ovat samaa sukua.

Ruotsalaiset puolustivat lakiamme ja uskontoamme

Siirtyessämme historiassa 1800-luvulle, 113 Ruotsin kuninkaan aateloimaa miestä pyysi Wiljasen mukaan niin Katariina Suurelta kuin Napoleonilta, että Suomi irrotetaan Ruotsista. Monien vaiheiden jälkeen Porvoon Valtiopäivillä nuo suuret miehet osasivat politikoida tärkeiden asioiden säilymisen. Usein olemme kilpasilla ruotsalaisten kanssa, mutta tämä seikka unohtuu monesti: ruotsalaiset puolustivat uskontoamme ja lakiamme.

Ympäri mennään, yhteen tullaan

Historia osoittaa, että serkukset olivat usein keskenään naimisissa. Toinen yleinen seikka on ollut, että usein lapset joutuivat tai pääsivät muiden kasvatettaviksi. Kuninkaallista verta virtaa monien meidän suomalaisten suonissa, sillä muun muassa Kustaa Vaasan jälkeläisiä on kasvatettu täällä paljon.

Geneettisesti on todistettu, että jopa marsalkka Mannerheim on Kustaa Vaasan jälkeläisiä. On myös selvinnyt, kuka on ollut esivanhempamme, Jacob De La Gardien rakastettu.

Nykyään pystymme seuraamaan esivanhempiamme aina 1000-luvulle asti. Omaa sukupuutaan Wiljanen on pystynyt kartoittamaan jopa 400-luvulle asti. Aatelistoon suhtauduttiin pidättyväisesti, joten heidät mainitaan ainoastaan etunimillä varhaisemmissa aineistoissa.

Meillä jokaisella on yli 32 miljoonaa esivanhempaa, kun kartoitamme sukupuitamme yli 25 sukupolvea taaksepäin. Wiljanen on tulostanut My Heritage -palvelusta 30 sivua suoria esivanhempiaan sekä kaikkiaan 100 sukukarttaa.

Rakas harrastus

Wiljasen nielaissut harrastus poikii paljon mielenkiintoista tietoa meille kaikille. Hän kertookin, että asia on yhteinen ja hän haluaa olla osaltaan jakamassa löytöjään kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hän on omien sanojensa mukaan jäänyt täysin koukkuun sukututkimukseen. Yksi vastaus on herättänyt aina 10 uutta kysymystä.

Jäätyäni eläkkeelle järjestelin sukuni kauppa- ja muita papereita. Kiinnostuin selvittämään ihmisiä, joista oli maininta vain etunimellä. Yhdessä sukututkija Sirpa Ahosen kanssa löysimme muun muassa vastauksen ensimmäiseen kysymykseeni ”Kuka on Nils?”, ja sen jälkeen tämä onkin ollut menoa, Wiljanen valottaa.

Nilsin sukunimeksi paljastui Pederson Jägerhorn av Purila. Ei ollut turha mies tuo Nils, sillä sukunsa omisti muun muassa koko Raision ja Luonnonmaan.

Minulle on kertynyt 60 mappia aineistoa. Vietän joka päivä noin 2–5 tuntia harrastukseni parissa. Harrastus on kestänyt jo yli 8 vuotta, hän lisää.

Haaveilen, että jonain päivänä koko Suomi olisi rekisteröity dna-pohjalta, Wiljanen haastaa myös yleisöä ja saa osakseen nyökyttelyä.

Esi-isämme lopetti Naantalin luostarin

Naantalin syntymään on vaikuttanut vahvasti 1300-luvulla syntynyt Suomen henkinen johtaja Maunu Tavast. Tavast, joka aikanaan vastusti luostarin perustamista Naantaliin, oli lopulta kannattamassa ja edistämässä hanketta. Tarkasteltaessa luostarin nunnien sukupuuta selviää, että kaikki nunnat olivat ylhäisöä ja Maunu Tavastin sukulaisia. Aikanaan luostari lopetettiin monen meidän suoran esi-isämme Kustaa Vaasan toimesta.

Heidi Saari