Kaarina yrittää purkaa esisopimuksen Destian kanssa vedoten sopimusehtoihin

Hiiskan ja Teerimäen omakotiyhdistystä edustava Timo Virkkula (vas.) ja Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Lappi esittelivät Destia hanketta kattavasti 3.11. Littoisten monitoimitalolla.

Destia ja Kaarinan kaupunki tekivät vuonna 2010 esisopimuksen Lakarin alueen vuokraamisesta Destian käyttöön kivenmurskaamohanketta varten. Meluun, pölyyn ja liikenteen lisääntymiseen vedoten asukkaat asettuivat vastustamaan hanketta äänekkäästi. Lopulta tämän vuoden kesäkuussa kaupunginhallitus valtuutti virkamiehistön valmistelemaan esisopimuksen purkua. Vasta nyt Destia on vastannut tiedusteluihin ja esittänyt 1,77 miljoonan euron korvausvaatimuksen, jos esisopimus puretaan.

KAARINA. Kaarinan kaupunginhallitus totesi maanantaina 7. marraskuuta pitämässään kokouksessa yksimielisesti, ettei Destia Oy:n kanssa voida laatia varsinaista vuokrasopimusta Lakarin alueesta, koska esisopimuksen ehdot eivät täyty. Nyt viranhaltijoiden on neuvoteltava Destian kanssa esisopimuksen purkamisesta.

Esisopimuksessa on hankkeelle kaksi ehtoa: ympäristölupa ja maisemointiluvan saaminen vuoteen 2035 saakka. Kaupungininsinööri kuitenkin perui maisemointilupahakemuksen tarpeettomana, sillä maisemointi on viranomaisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta sisällytetty Destian ympäristölupahakemukseen. Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Lappi tulkitsee, että esisopimuksen ehto toteutuu, mikäli Destia saa ympäristöluvan.

Kaupunginhallitus kuitenkin katsoo, että kyseinen esisopimuksen vastainen menettely olisi pitänyt tuoda kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esisopimuksen muutoksena, ja ettei kaupungin maisemointilupavelvoitetta voida siirtää Destia Oy:lle.

Näillä perusteilla hallitus haluaa nyt irtisanoutua esisopimuksesta.

Kaupunginjohtajan esitys hallitukselle oli, ettei esisopimusta olisi vielä lähdetty purkamaan. Asiaa valmistelleen Jyrki Lapin mukaan esisopimus olisi rauennut itsestään, jos hanke ei olisi saanut ympäristölupaa. Silloin Destialla ei olisi ollut perustetta esittää sopimuksen purusta korvausvaatimusta, joka nyt on 1,77 miljoonaa euroa.

Onko korvausvaatimus realistinen?

Destia Oy on laatinut 1,77 miljoonan euron korvausvaatimuksen, jossa se esittää kaupungille korvattaviksi heille suoraan hankkeen valmistelusta aiheutuneita kustannuksia, kaupungille maksettuja varausmaksuja sekä korvausta menetetyistä tuotoista koko sopimusajalta 2017–2035.

Korvausvaatimuksesta välittömien kulujen osuus on 150 309,89 euroa. Summa perustuu heille syntyneisiin suoriin kustannuksiin, joita he ovat toteuttaneet esisopimukseen perustuen. Nämä kustannukset ovat kaupunginhallituksen mukaan perusteltuja, mikäli niiden sisältö on todistettavasti hankkeesta suoraan aiheutuneita kustannuksia. Loppuosa esitetystä korvausvaatimuksesta perustuu korvaukseen menetetyistä tuotoista.

Nämä ovat laskennallisia ja teoreettisia arvioita menetyksistä koko sopimusajalta. Näiden osalta todennäköistä arviota korvauksista on mahdoton esittää. Se on joko neuvottelukysymys tai sitten oikeudessa käsiteltävä asia. Oletettavasti korvauksia myös tuoton menetyksestä saatettaisiin kaupunki tuomita korvaamaan yhtiölle jossain määrin, kaupunginhallitus toteaa.

Asukkaat eivät usko korvaussummaan

Littoisten monitoimitalolla torstaina 3. marraskuuta pidetyssä asukasillassa Hiiskan ja Teerimäen omakotiyhdistystä edustava Timo Virkkula käy läpi asukkaiden näkemystä.

Varausmaksut ovat 34 000 euroa ja lisäksi Destialle on tullut noin 116 000 euroja kuluja lupaprosesseista. Loput 1,6 miljoonaa on mahdollisia tuottoja. Sellaisia futuurituottoja korvataan ehkä amerikkalaisissa tv-sarjoissa, mutta tällainen ei tule missään suomalaisessa oikeuslaitoksessa menemään läpi, hän vakuuttaa.

Asiasta ei ole Jyrki Lapin mukaan konsultoitu lakimiestä vielä ollenkaan.

Kaupunginhallituksen päätös oli asukkaille varmasti mieleinen, sillä Littoisten monitoimitalolla pidetyssä tilaisuudessa oli yli 70 ihmistä ja kaikilla tuntui olevan asiaan yhteinen kanta, jonka Virkkula muotoili ääneen:

Meidän vastustus lähti huolena meidän omasta terveydestä viihtyvyydestä, koska kyse on pölyä ja melua aiheuttavasta toiminnasta. Mitä syvemmälle selvitystyöhön mentiin, sitä selvemmäksi kävi, että koko hanke on myös taloudellisesti aivan idioottimainen. Tuloja Kaarinan kaupungille siitä tulee 18 100 euroa vuodessa. Lisäksi Destia on luvannut hoitaa maisemoinnin, jossa kaupunki säästää varovaisesti arvioiden noin 400 000 euroa. Tuloja on siis alle puoli miljoonaa, mutta suoria ja välillisiä menoja sekä tulon menetyksiä tulee kaupungille vähintään kymmenkertainen määrä, toteaa Virkkula.

Menoilla ja tulojen menetyksillä hän viittaa teiden kulumiseen, tarvittaviin uusiin liikennejärjestelyihin, meluesteiden rakentamiseen sekä viereen kaavoitettujen asuinalueiden houkuttelevuuden laskuun ja sitä kautta menetettyihin tuloihin tonttimyynnistä ja rakentamisesta.

Destia halusi alunperin tontin Raadelmasta. Virkamiehet löysivät tilalle Lakarin alueen ja tarjosivat sitä. Kun katsotaan asiaa vanhan kaatopaikan pohjalta, se on nerokas ajatus. Kun nostetaan pää sieltä kaatopaikan pohjalta ja katsotaan ympärille, ajatus ei olekaan niin nerokas. Se saattaa olla laillinen, mutta ei hyvä. Nämä terveiset haluamme sanoa päättäjille, Virkkula tiivistää.

Yleisö kysyi esimerkiksi, että onko taloudelliset tappiot ok, koska hanke on ympäristöystävällinen.
Yleisö kysyi esimerkiksi, että onko taloudelliset tappiot ok, koska hanke on ympäristöystävällinen.

Virkamiehille risuja suhmuroinnista

Kaarinan kaupunginhallitus päätti jo 20.6.2016 kokouksessaan, että viranhaltijat käynnistävät valmistelun sopimuksen purusta, koska hanke on kaupunginhallituksen näkemyksen mukaan olemassa olevan asemakaavan vastainen ja aiheuttaa kohtuuttomasti ympäristöhaittoja.

Me asukkaat heräsimme asiaan uudelleen keväällä ja pääsimme laskemaan myös talouslukuja, kun näimme ympäristölupahakemuksen ja pääsimme ensimmäistä kertaa käsiksi kaikkeen asiaan liittyvään tietoon, Virkkula.

Sen jälkeen asia nousi seuraavan kerran esiin vasta lokakuussa. Asukkaat ovat suomineet Jyrki Lappia mielipidekirjoituksissaan siitä, ettei tämä ole toiminut kaupunginhallituksen edellyttämällä tavalla. Lappi vastasi syytöksiin monitoimitalolla pidetyssä asukasillassa:

Voin todistaa, että pistin kesäkuussa heti parin päivän sisään Destialle viestin, jossa kysyin heidän suhtautumistaan esisopimuksen purkuun. Vastaus kesti, koska asia oli heille niin vaikea. He yrittivät loppuun asti miettiä, mitä muita vaihtoehtoja olisi kuin esisopimuksen purku. Vasta usean pyynnön jälkeen he tekivät kirjelmänsä, josta ei olla vielä neuvoteltu, Lappi sanoo.

Hän myös puolusti mahdollista murskaamoa pitämissään puheenvuoroissa kestävän kehityksen nimissä sillä, että ilman murskaamoa syntyisi paljon turhaa liikennettä, kun rakennusaineista kuljetettaisiin kauempaa. Hän myös esitteli melumallinnoksia, joiden mukaan melu tulisi olemaan hyvin paikallista ja kestäisi vain lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Hän ei usko, että mahdollinen murskaamo vaikuttaisi viereisten tonttien myyntiin millään tavoin, eikä hän usko pölynkään haittaavan läheisiä asuinalueita.

Myös Vihreiden valtuutettu Hannu Rautanen piti tilaisuudessa murskaamoa vastustavan puheenvuoron.
Myös Vihreiden valtuutettu Hannu Rautanen piti tilaisuudessa murskaamoa vastustavan puheenvuoron.

Myös Vihreiden valtuutettu Hannu Rautanen piti tilaisuudessa puheenvuoron.

Meillä päättäjillä päinvastainen kanta asiaan kuin virkamiehillä. Tästä pitää luopua! Mutta kun tästä luovutaan, vastapuoli voi käyttää hyväksi kaikkea tätä, mitä esille on nostettu. Siksi olisi kannattanut käyttää juristia jo etukäteen. Kestävä kehitys tärkeää, mutta paikka sille on väärä, hän linjaa.

Destian hakeman ympäristöluvan käsittely on vielä menossa. Päätös asiasta on oletettavasti tulossa lähiaikoina ja vasta tuon päätöksen jälkeen on tiedossa, täyttyykö esisopimuksessa asetetut ehdot. Mikäli ehdot eivät täyty, niin sopimus purkautuu automaattisesti.

Janica Vilen