Vuoden positiivisin naantalilainen on Kultarannan kioskiyrittäjä David Maximilien Mbing

NAANTALI. Vuoden positiivisin turkulainen ja vuoden positiivisin naantalilainen palkittiin Turun Kirjamessuilla Positiivareiden tilaisuudessa sunnuntaina 2.10. Vuoden positiivisin naantalilainen on yrittäjä David Maximilien Mbing. Vuoden positiivisin turkulainen vuonna 2016 taas on Anja Hyysalo.

43-vuotias Mbing syntyi Kamerunissa seitsenlapsiseen perheeseen ja oppi työskentelemään jo nuorena. Koulunkäynnin ohella hän työskenteli leskiäitinsä apuna myymällä hedelmiä kadulla ja toreilla. Työkokemusta karttui myös leipomoapulaisena ja sairaalan vartijana. Yrittäjyyden ensiaskeleisiin kuului elokuvateatterin perustaminen, jonka ohessa Mbing myi juomia, makeisia ja tupakkaa.

Suomeen Mbing saapui vuonna 2005, ja suoritti Tampereella suomalaisen peruskoulun sekä suomen kielen kursseja. Turkuun vuonna 2007 muutettuaan hän aloitti Turun ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa levyseppähitsaajan opinnot.

Yrityksistä huolimatta työllistyminen ei edennyt, mutta kolmisen vuotta sitten hän sai elämänsä tilaisuuden aloittaa kioskiyrittäjänä Naantalin Kultarannassa. David Maximilien Mbingin kioski on paraatipaikalla, aivan lähellä Tasavallan Presidentin kesäasuntoa. Asiakkaita palvellaan positiivisella otteella 12 tuntia vuorokaudessa joka päivä, ympäri vuoden.

Yrittäjä leipoo kaiken itse ja viikonloppuisin tarjolla on afrikkalainen seisova pöytä.

Suomen kansalaisuuden Mbing sai neljä kuukautta sitten ja suomalaisen avovaimonsa kanssa hän on seurustellut jo pitkään. Tulevaisuuden haaveensa positiivinen yrittäjä summaa näin:

Haluan avioitua tyttöystäväni kanssa ja saada kioskini menestymään, jotta voisimme elää rauhallista suomalaista elämää.

Turun positiivisin Anja Hyysalo työskentelee työyhteisöjen kehittämisen ja työhyvinvoinnin parissa: valmentaa esimiehiä, asiantuntijoita sekä työntekijöitä ratkaisukeskeiseen ja positiiviseen psykologiseen pohjautuvalla työotteella.

Julkisuudessa Anja Hyysalo tunnetaan ennen kaikkea äitinä; poikansa Pekka Hyysalon sinnikkäänä tukijana ja kannustajana tämän lasketteluonnettomuuden jälkeen.

Yksi elämää helpottava asia vaikeissa tilanteissa on ollut pohdinta siitä, voiko tilanteeseen itse vaikuttaa vai ei. Jälkimmäiseen ei kannata uhrata energiaa tai myrkyttää omaa oloaan valittamalla. Ensin mainittujen osalta voi sitten pohtia, onko asia sellainen, että haluaa yrittää vaikuttaa vai antaa asian vain olla, hän sanoo.

Hyysalon mukaan myös omaa lasta kohdannut onnettomuus ja siitä selviäminen on auttanut laittamaan murheita uusiin mittasuhteisiin.

Luotan myös siihen, että kaikella, vastoinkäymisilläkin, on tarkoituksensa, ja aika usein asioilla on tapana järjestyä, joten turha murehtia niitä etukäteen, hän summaa.

Turun seudun raati perustelee valintaa Positiivareiden kriteereillä, joiden mukaan valinnassa on tärkeää, että henkilöt voivat toimia esikuvana osoittamansa tahdonvoiman, sisun ja ahkeruuden ansiosta. Hyvin erilaisista elämäntarinoista ponnistavat palkitut ovat molemmat oman tiensä kulkijoita, jotka ovat ryhtyneet sanoista tekoihin, käyttäen positiivisuutta voimavaranaan.

Turun seudun valitsijaraatiin ovat kuuluneet matkailujohtaja Anne-Marget Hellén (Vuoden positiivisin pomo 2008), matkailuyrittäjä ja kirjailija Pentti-Oskari Kangas sekä aiempina vuosina positiivisimpina palkittuja henkilöitä.

Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2016 Positiivarit Oy ja Suomen Nuorkauppakamarit ry ovat yhdessä valinneet urheilutoimittaja Kaj Kunnaksen.

Vuoden Positiivisimman valinnan on ideoinut Positiivarien Juhani Töytäri, jonka toimesta valintoja on tehty jo vuodesta 1993. Valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden ja epävarmuuden keskellä herättää suomalaiset näkemään mahdollisuuksia ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Tarkoituksena on edistää yhteiskunnan positiivista muutosta korostamalla positiivisuutta ja palkitsemalla onnistumisia.

TSS