Naantalissa herätellään nukketanssiperinnettä eloon

Nukketanssijat asuissaan. Kuva: Helena Viitanen.

NAANTALI. Naantalin Vapaa-aikatullissa on kahtena viime lauantaina kokoontunut nukketanssikurssilaisten ryhmä. Kurssin järjestäjinä toimivat Naantalin Voimistelijat ry (NVO) ja Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry.

Perinne, joka on NVO:n tanssiohjaaja Helena Viitasen mukaan uinunut ainakin viimeiset kymmenen vuotta, halutaan käynnistää uudelleen kurssien myötä.

– Tähtäämme harjoittelulla heti ensi vuonna koittaviin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden juhlatilaisuuksiin. Perinnettä ei aiota päästää unohduksiin sen jälkeenkään, Viitanen toteaa.

Tämän ryhmän kanssa harjoitellaan alustavasti ainakin vielä marraskuussa.

– Tavoitteenamme on kuitenkin järjestää kiinnostuksesta riippuen lisää kursseja, jotta saataisiin nukketanssitietoutta levitettyä entistäkn laajemmalle, Viitanen lisää.

Viitanen sanoo, että alkuperäiset nukketanssijat ovat olleet nuoria naisia.

– Nykyisessä ryhmässä on kahdeksan harrastajaa, joista kaksi on poikkeuksellisesti miehiä. Sukupuolella ei ole kuitenkaan väliä, koska tanssijoilla on niin tyylinmukaiset asut kuin naamiotkin, Viitanen kertoo.
– Kurssille osallistuminen antaa valmiudet esittää ja/tai ohjata nukketanssia tulevina vuosina, Viitanen jatkaa.

Naantalin Voimistelijoiden Helena Viitanen ohjaa nukketanssikurssia Vapaa-aikatullilla. Nukketanssissa on perinteisesti ollut kahdeksan tanssijaa, joista puolet on pukeutunut Savon jeegereiksi ja puolet jeegerskoiksi. Kuva: Ragip Önsoy.
Naantalin Voimistelijoiden Helena Viitanen ohjaa nukketanssikurssia Vapaa-aikatullilla. Nukketanssissa on perinteisesti ollut kahdeksan tanssijaa, joista puolet on pukeutunut Savon jeegereiksi ja puolet jeegerskoiksi. Kuva: Ragip Önsoy.

Tanssivien nukkien esikuvana toimii naantalilaisten Lindbomin sisarusten 1800-luvun lopulla kehittelemä nukkepariskunta Savon jeegeri ja jeegerska. Sisaruksista erityisesti Carolina kutoi nukkeja ja Charlotta kävi puolestaan niitä myymässä rannassa.

Koreografian tanssiin laati 1900-luvun alkupuolella Irma Wegelius. Naantalin nukkien mukaiset puvut suunnitteli näihin aikoihin Naantalissa asunut miniatyyri-taiteilija Aino Neuman-Alli. Tanssiin tarvitaan neljä paria ja säestykseksi ruotsalainen kansansävelmä Rekipolska. Sitä esitettiin erityisesti Naantalin kylpylävieraiden viihdyttämiseksi.

Naantalin Naisvoimistelijoitten vakio-ohjelmaan Nukketanssi on kuulunut 1950-luvulta alkaen. Naisvoimistelijoille tanssin opetti naantalilainen opettaja Lydia Larko ja puvut saatiin Lotta-Svärd -yhdistykseltä sen toiminnan loputtua.

Perinnettä jatkaa nykyään Naantalin Voimistelijat, jossa tanssia ohjasi Maikki Pensamo. Juuri Pensamon opissa Viitanen perehtyi tanssikoreografiaan noin kymmenen vuotta sitten.

– Tanssia esitettiin vuonna 2006 ainakin Naantali-päivän juhlallisuuksissa. Sen jälkeen tanssivat nuket ovat näyttätyneet NVO:n 60-vuotisjuhlissa, Viitanen muistelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy