Naantalin Yrittäjät juhlivat 60-vuotista taivaltaan

Naantalin Yrittäjien nykyinen puheenjohtaja Kristiina Sunell (vas.) ja hänen edeltäjänsä Timo Raitmaa sekä puheenjohtajan nuijaa 80- ja 90-luvuilla kopautelleet Pirkko Hallanoro ja Unto Pitkänen (oik.) Naantalin Kylpylän juhlavalaistuksessa 1.10. Unton vieressä on Elvi Pitkänen, joka puolestaan toimi naistoimikunnan puheenjohtajana 80-luvulla. Kuva: Ragip Önsoy.

Naantalin yrittäjäyhdistyksen juhlissa 1.10. muisteltiin menneitä ja katsottiin tulevaan aurinkoisella mielellä. Edessä siintää kaupunkikeskustan kehittäminen mieluisaksi ja elinvoimaiseksi paikaksi asua ja yrittää. Asuntomessuja havitellaan Luonnonmaalle vuodeksi 2022. 

JUHLAVUOSI. Vuonna 1956 perustettu Naantalin Yrittäjät ry viettää 60-vuotisjuhliaan. Paikallinen yrittäjäyhdistys otti varaslähdön marraskuulle sijoittuvaan varsinaiseen juhlapäiväänsä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, joka oli täynnä yrittäjien järjestämiä tapahtumia. Naantalin Kylpylän paviljongissa tanssittiin ja ruokailtiin 1. lokakuuta, minkä jälkeen oli vuorossa Kuparivuoren Urheilutalolla pidetty hyvinvointitapahtuma NaisSunday 2. lokakuuta.

Naantalin Yrittäjien 60-vuotisjuhlassa olivat paikalla paitsi yhdistyksen hallituksen nykyinen puheenjohtaja Kristiina Sunell ja hänen edeltäjänsä Timo Raitmaa, myös puheenjohtajan nuijaa kopautelleet Pirkko Hallanoro ja Unto Pitkänen vuosikymmenten takaa. Yhteensä yrittäjistä ja kaupungin virkamiehistä koostunutta juhlaväkeä oli 40 henkeä.

Vilkasta toimintaa alkuvuosikymmenistä alkaen

Kuuden vuoden ajan 80-luvulla puheenjohtajana toiminut Unto Pitkänen muistelee lämmöllä Naantali-vuosiaan. Sittemmin Pitkänen on asunut vaimonsa, Naantalin Yrittäjien sen aikaisen naistoimikunnan puheenjohtajan, Elvi Pitkäsen, kanssa Turussa 20 vuoden ajan.

– Vuonna 1981 Kalevanniemen koululla pidetyissä yhdistyksen 25-vuotisjuhlissa naulattiin ja vihittiin yhdistyslippu käyttöön. Silloinen naistoimikunta lahjoitti yhdistysviirin. Sekä viirin että lipun suunnitteli naantalilainen taiteilija Veikko Mustonen, muistelee Pitkänen.
– Pirkko Hallanoron aikaisissa 40-vuotisjuhlissa lippu oli vielä läsnä, mutta nyt se on ilmeisesti joutunut kadoksiin, lisää Pitkänen.

Pitkänen kertoo hauskoja tarinoita yrittäjäyhdistyksen tempauksista 80-luvulla:

– Toiminta oli hyvin vilkasta siihen aikaan. Esimerkiksi Unikeonpäivät oli iso tapahtuma, johon valmistimme humoristista ohjelmaa naamioitumalla milloin miksikin. Olimme kuin mikäkin liikkuva teatteriryhmä. Lisäksi oli erilaisia juhlia ja tapaamisia, hymyilee Pitkänen.

Pitkäsen mukaan yrittäjien ja kaupungin välit olivat hyvät jo yhdistyksen ensimmäisinä vuosikymmeninä.

– Kaupungin luottamustehtävissä vaikuttamiseni edesauttoi sitä, että meillä oli aina suora yhteys virkamiehiin. Muutenkin kaupungin ja yrittäjien yhteistyö pelasi mallikkaasti, Pitkänen toteaa.

Tuttuja teemoja esillä

Nykyinen puheenjohtaja Kristiina Sunell sanoo, että monet myönteiset asiat ovat liikahtaneet eteenpäin viime vuosien aikana. Paljon kaupungin elinkeinoelämään vaikuttavista kehityskohteista on kuitenkin vielä työn alla.

Parin kymmenen vuoden ajan yhdistys on toivonut kaupunkiin omaa elinkeinoasiamiestä, joka aloitti työnsä viime syksynä osana kaupungin elinkeinoyhtiötä.

– On hienoa, että konkreettisia toimenpiteitä edistämässä ovat nyt elinkeinoasiamies ja naantalilaiset yrittäjät yhdessä. Naantalin Yrittäjät ovat kutsuneet elinkeinotyöryhmäänsä mukaan valtuuston puheenjohtajan sekä kaupunginhallituksen jäseniä. Työryhmän kautta turvataan keskusteluyhteys kaupungin luottamushenkilöiden ja yrittäjäkentän välillä, Sunell esittelee.

Kun Naantalin Yrittäjät täyttivät 50 vuotta, yhdistyksen puolelta esitettiin samankaltaisia toiveita kuin tänäkin päivänä.

– Edelleen tapetilla ovat Naantalin Sataman toiminta ja sen kehittymisen turvaaminen sen vieressä sijaitsevasta asuinalueesta huolimatta, pienten teollisuustonttien tarve, kaupungin sisäiset liikennejärjestelyt ja parkkipaikat, Tullikadun muuttaminen kävelykaduksi, paikallistason tiedottamisen parantaminen ja keskustan kehittämistyöryhmän perustaminen, Sunell jatkaa.

Lapsiperheet huomioon asuntomessuilla

Yrittäjät suhtautuvat myönteisesti ajatukseen Naantalin Luonnonmaalle vuonna 2022 suunnitelluista asuntomessuista.

Tärkeimpinä asioina he nostavat esiin erilaisten asuinalueiden ja palvelukokonaisuuksien kaavoittamisen Luonnonmaalle.

– Kaupungin asukaskanta ikääntyy ja strategisissa toiveissa on esitetty, että myös lapsiperheet yhä enemmän omaksuisivat Naantalin varteenotettavaksi asuinkaupungikseen. Meillä olisi tuhannen taalan paikka markkinoida tulevia asuntomessuja erityisesti lapsiperhenäkökulmasta, Sunell ideoi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Tuuna näkee kaavoitus- ja tonttipolitiikan muutenkin tärkeänä osana kaupungin kehittämistä.

– Yrittäjiltä ja asukkailta toivomme asiallista ja nopeaa palautetta, jotta erilaiset näkökulmat tulevat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa esiin, Tuuna huomauttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy