Maailman psoriasispäivää vietetään lauantaina – Naantaliin tulossa iso tapahtuma

NAANTALI. Naantalin kylpylässä järjestetään Maailman Psoriasispäivänä lauantaina 29. lokakuuta klo 13.30 lääkäriluento kuuden Lounais- Suomen alueen paikallisyhdistyksen yhteistyönä. Puhujana tilaisuudessa on ihotautien erikoislääkäri Taras Klimenko.

Maailman psoriasispäivänä psoriasista tekee tunnetuksi verkossa pelattava tietovisa Psorivisa.fi, jonka keulakuva on jääkiekkolegenda Timo Jutila.

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Suomessa psoriasista sairastaa noin 2–3 prosenttia väestöstä eli noin 100 000–150 000 ihmistä. Timo Jutila kuvaa sairautta aggressiiviseksi:

– Kipu oli niin kovaa, että se pisti isommankin miehen kyykkyyn ja nöyryytti huolella. Suoraan sanoen alkuun pelotti. Oli raskasta, kun ei tiennyt mikä on, hän sanoo.

Kun syy oireille lopulta selvisi, se oli Jutille helpotus, vaikka psoriasis ei ollutkaan hänelle ennalta tuttu sairaus.

– Aluksi luulin, että tarvitaan vaan joku pillerikuuri ja se on siinä, mutta ei se menekään niin. Psoriasis ei lähde pois, hän kertoo.

Nyt hän jo tietää, miten sairauteen voi vaikuttaa. Oireita voi hoitaa jo ennakkoon jonkinasteisesti. Terveelliset elämäntavat ja liikunnallisuus ovat auttaneet Jutia oireiden hillitsemisessä.

IFPA:n Maailman psoriasispäivän kansainvälinen teema on tänä vuonna esteiden raivaaminen psoriasista sairastavien tieltä. Yli 125 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa psoriasista, ja taistelee päivittäin ennakkoluuloja ja leimautumista vastaan.

Timo Jutila kannustaa kaikkia psoriasiksen oireista kärsiviä ottamaan positiivisesti härkää sarvista.

– Omaa kehoaan ei saa häpeillä tai piilotella. Tietoa on saatavilla, joten sitä kannattaa hyödyntää, hän kannustaa.