Lux Gratiae luo armonvaloa kaamokseen

Naantalin Matkailun Tarja Rautiainen (vas.), Merimasku-Seura ry:n Kauko Pajukoski, kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila, Naantalin Musiikkijuhlien Tiina Tunturi ja Naantalin Kylpylän myynti- ja markkinointijohtaja Joni Hakkarainen pyrkivät kehittämään Lux Gratiaen ohjelmakokonaisuutta entistäkin monipuolisemmaksi ”jokaiselle jotakin”-ajatuksella. Kuva: Ragip Önsoy.

Kulttuuritapahtuma Lux Gratien huipennuksena nähdään naantalilaiskuorojen yhteisesiintyminen Valo ja meri -konsertissa Rymättylän kirkossa.

NAANTALI. Järjestyksessään jo viides Lux Gratiae 28.–30.10. syntyy entistäkin monipuolisemmassa poikkitaiteellisessa yhteistyössä. Naantalin kaupungin kulttuuripalveluiden, Naantalin Matkailu Oy:n, Naantalin Musiikkijuhlien ja paikallisten kulttuuriyhdistysten yhteistyökumppaneina ovat Naantalin Kylpylä, paikalliset kuorot sekä Rymättylän ja Merimaskun seurakunnat.

Kuvailmaisun maailmaan päästään sukeltamaan Naantalin Taidehuoneella koko viikonlopun esillä olevan Valoa ja elämänvoimaa –näyttelyn muodossa. Kiinalaista tussimaalausta harrastavat maskulainen Tarja-Maija Mussaari ja kaarinalainen Liisa Levänen järjestävät myös työnäytöksiä perjantaina ja lauantaina.

Musiikkia on tarjolla sen sijaan liukukitarakuningattareksi nimetyn Erja Lyytisen perjantaisessa iltaesiintymisessä Naantalin Kylpylässä.

Lauantaina 29.10. kuljetaan Pyhän Jaakobin jalanjäljissä. Pyhiinvaellukselle lähdetään Armonlaakson vaeltajien johdolla Naantalin kirkolta klo 10 ja perille Rymättylän kirkolle saavutaan noin klo 15.

– Pyhiinvaellusreitti Rymättylään on merkitty maastoon simpukkakuvioisilla viitoilla, jotka ovat Pyhän Jaakobin vaeltajien tunnusmerkki niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin, kaupungin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila sanoo.

Samaisena iltana Naantalin kirkossa kuullaan saksofonistin ja kahden kitaristin konsertti.

– Jukka Perko ja Avara koostuu kolmesta omaleimaisesta muusikosta Jukka Perkosta (saksofoni), Teemu Viinikaisesta (akustinen kitara) ja Jarmo Saaresta (sähkökitara). Avara sekoittaa yhteisesti säveltämänsä teemat, coverit sekä miljööseen sopivat virret. Lopputulos on kuin musiikillinen mustavalkokuva, jazz noir, mutta uusimmalla tekniikalla toteutettuna, toiminnanjohtaja Tiina Tunturi Naantalin Musiikkijuhlilta esittelee.

Runomittaan tutustutaan puolestaan Merimaskun seurakuntakodissa sunnuntaina pidettävässä Meren ääret – Runo- ja äänimaisemia -tilaisuudessa.

– Sunnuntaina jalkaudutaan syvemmälle saaristoon paikallisten sana- ja äänitaiteilijoiden Mirkka Mattheiszenin, Mia Röngän ja Harri Tolvasen esityksellä, joka kuljettaa kuulijansa meren ääriin, Merimasku-Seura ry:n puheenjohtaja Kauko Pajukoski kertoo.

Tapahtuman huipentaa Rymättylän kirkon sunnuntai-iltapäivässä kajahtava Valo ja meri – Viiden kuoron konsertti.

– Itämeri- ja valoteemaisessa konsertissa Naantalin Kamarikuoro, Rannikon laulumiehet, Naantalin laulajat, Helianthus sekä Chorus Gratiae yhdistävät voimansa. Tämä onkin ensimmäinen kerta, kun Lux Gratiaessa saadaan nauttia kuorolaulusta, Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen pohtii.

Katariina Mäkinen-Önsoy