Varissuon kirkossa keskustellaan kaapin paikasta

Arkistokuva Varissuon kirkosta.

Varissuon kirkkoon on tehty olkkari. Joidenkin mielestä se tuo seurakuntaan kaivattua kotoisuutta; jotkut taas kokevat, että kirkkosali menettää arvokkuutensa sohvien myötä. Viime perjantaina vietetyissä kirkko-olkkarin avajaisissa suurin osa palautteesta oli kuitenkin positiivista.

SEURAKUNTA. Varissuon kirkossa vietettiin perjantaina 9. syyskuuta uuden kirkko-olkkarin avajaisia. Varissuon kirkkosali on jaettu väliovella kahtia. Suurempi puoli on ollut kirkkosalina ja sivusali on muistuttanut kokoustilaa. Nyt väliovi on avattu ja välitilaan on tuotu kaksi sohvaryhmää.

Uudistus herätti paljon keskustelua kirkko-olkkarin avajaisissa, kun seurakuntalaiset ja henkilökunta istuivat uusilla sohvilla pullakahvien äärellä.

– Toisia ihastuttaa ja toisia vihastuttaa. Minun mielestäni arkisuus ja pyhä kohtaavat tässä aika viehättävällä tavalla. Kirkko-olkkari viestii samalla siitä, että seurakunta on koti eikä virasto. Kerran yksi vihkipari sanoi minulle, että työhuoneeni on kuin terkkarin huone, vain verenpainemittari puuttuu. Ja onhan se niin, että tilamme viestivät siitä, mitä me olemme. Tämä on keskutelunavaus siitä, miten seurakuntamme voisi olla seurakuntalaisille koti, pohtii Katariinanseurakunnan kappalainen Anna Hälli.

Anna Hälli.
Anna Hälli.

Sivusali sohvineen voi toimia monella tavalla. Sen potentiaali nähdään esimerkiksi perhemessuissa, joissa lapset saavat leikkiä kotoisasti Jumalan sanan äärellä. Lisäksi seurakunnan työntekijät uskovat, että monet seurakunnassa kokoontuvat ryhmät voivat innostua olkkarista. Myös kirkkokahveja voisi jatkossa juoda sohvilla. Kyseessä on kuitenkin vasta kokeilu.

– Nyt katsotaan, miten tämä toimii ja kaikki pääsevät sanomaan mielipiteensä. Meillä on hieno kirkko, jossa on mahdollisuuksia moneen. Esimerkiksi konfirmaatioissa tietysti koko tila tarvitaan tuoleille. Ja kuka nyt ehkä häihinsä kaipaisi sohvia? Ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen. Välioven saa aina kiinni, sen sulkemiseen menee vain viisi minuuttia, Hälli muistuttaa.

Varissuon kirkossa on säännöllinen avoimien ovien aika keskiviikkoiltaisin. Silloin kirkkosali sohvineen on seurakuntalaisten käytössä.

Seurakunnassa uskotaan kirkko-olkkarin olevan erityisesti lapsiperheiden mieleen. Kuvassa perhetyön pappi Kristiina Frondelius asettelee sohvapöydälle leluja, joilla lapset voivat leikkiä kirkkoa.
Seurakunnassa uskotaan kirkko-olkkarin olevan erityisesti lapsiperheiden mieleen. Kuvassa perhetyön pappi Kristiina Frondelius asettelee sohvapöydälle leluja, joilla lapset voivat leikkiä kirkkoa.

Keskustelua puolesta ja vastaan

Seurakuntalainen Timo Rantanen uskoo, että sohville tulee käyttöä.

– Samalla täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että jotkut haluavat tulla arvokkaaseen tilaan hiljentymään. Silloin välioven sulkemista kannattaa harkita, hän pohtii.

Lapsi- ja perhetyön pappi Kristiina Frondelius uskoo, että seurakuntalaiset tottuvat olkkariin ajallaan.

– Kyllähän kotonakin kestää hetken tottua, jos tilaan tulee uusia kalusteita, hän pohtii.

Seurakunta-aktiivi Jarmo Saksman kehuu uutta ratkaisua.

– Meillä on oma kirkko keskellä kylää ja hyvät tilat seurakuntalaisten käytössä. Ihmisillä on nyt selvästi jonkinlainen kaipaus henkiseen. Ei sitä tarvitse käydä Intiasta hakemassa. Nyt täällä ollaan tuttavallisesti liikkeellä avaamassa ovia. Se tuo juuri sitä kotoista henkisyyden tunnetta, hän uskoo.

Olkkari sai kuitenkin myös vasta-argumentteja.

– Minä tykkään siitä, että saan keskittyä jumalanpalvelukseen. Saan kyllä kotona istua sohvalla niin paljon kun huvittaa, eräs seurakuntalainen pohtii.

– Sekään ei ole hyvä, jos lasten hälinä estää kuulemasta kunnolla papin puhetta. En ole missään maailmassa nähnyt tällaista, että kirkossa olisi olkkari. Ei minulla ole ennakkoluuloja, mutta rakastan sitä olotilaa, joka nyt on, ja haluaisin säilyttää sen. Sekin oli jo aika iso muutos, että kirkosta lähti keskikäytävä ja nyt tuli taas tämä muutos. Tässä on kyllä aika paljon muutoksia, hän jatkaa.

Anna Hälli ottaa palautteen vakavasti.

– Meidän täytyy herkällä korvalla kuunnella kaikki palaute. Se, että keskustelua herää, kertoo siitä, että Varissuon kirkko on ihmisille tärkeä paikka. Tämä ei ole mikä tahansa talo, jota voi möbleerata, miten haluaa, ilman että kukaan huomaa, hän sanoo.

Lisäksi hän rauhoittelee olkkarin vastustajia:

– On hyvin todennäköistä, että ihmiset istuvat kirkonpenkissä kuten ennenkin. Sitä omaa paikkaa ei keneltäkään viedä. Ja kuten mainittu, väliseinän saa aina kiinni, jos koetaan, että kirkkosali halutaan rauhoittaa, hän muistuttaa.

Kuka näyttää kaapin paikan?

Anna Hälli vertaa seurakunnassa nyt käytävää keskustelua keskusteluun perheissä ja parisuhteissa.

– Meilläkin on erilaisia perheenjäseniä. Joku kaipaa arkisuutta ja joku juhlavuutta. Ja sitten keskustellaan siitä, kuka näyttää kaapin paikan, hän naurahtaa.

– On jännä nähdä, miten tila vaikuttaa ihmisiin. Kuinka erilaiselta tuntuu nytkin jutella tästä asiasta lokoisasti tässä nojatuolilla? Hän kysyy seurakuntalaisilta.

Jokainen pääsee seurakunnassa sanomaan oman mielipiteensä paitsi olkkarista myös muista seurakunnan asioista. Lokakuussa käynnistyy reformaation juhlavuosi, jolloin juhlistetaan uskonpuhdistusta. 500 vuotta sitten Martti Luther naulasi omat teesinsä kirkon oveen. Tänä vuonna uusia teesejä Varissuon kirkon oviin ovat tehneet nuoret.

Kirkkosalin ovissa lukee muun muassa: Enemmän musiikkia, Jumalanpalvelukset nykykielellä, Teemapäiviä kirkkoon, Kirkollisvero, Budjetista enemmän rahaa toimintaan, Jumalanpalvelukset ei niin tylsiä ja pitkiä, Enemmän mainontaa nuorille ja Kristinusko pitäisi esitellä kaikille, mutta sitä ei pitäisi tyrkyttää.

Kirkko-olkkarin avajaisissa kävi muutamia kymmeniä ihmisiä. Avajaisten jälkeen viikonloppua jatkettiin Vakke Openin merkeissä. Lauantaina Varissuon kirkon pihalla pidettiin pihajuhla sekä samanaikaisesti Donkkis-lastentapahtumalla, jossa lapset pääsivät kirkkoon toimintarasteille. Parkkipaikalla oli lasten iloksi pomppulinna, ilmapallokoiria ja mehutarjoilu. Sunnuntaina kokoonnuttiin Maailma kylässä -messuun ja kirkkokonserttiin.

Varissuon kirkon oviin on ilmestynut nuorten kirjoittamia teesejä tulevan reformaation juhlavuoden kunniaksi.
Varissuon kirkon oviin on ilmestynut nuorten kirjoittamia teesejä tulevan reformaation juhlavuoden kunniaksi.

Janica Vilen