Tilitoimistoa Raisiossa ja Turussa pitävä Johanna Immonen antaa vinkkejä aloitteleville yrittäjille. Lue, mitä kaikkea kannattaa huomioida!
YRITTÄJYYS. Kun haluaa perustaa yrityksen, ihmiset perehtyvät asiaan usein googlaamalla. Tietoa kannattaa toki hankkia itsekin, mutta keskustelufoorumit pitäisi Johanna Immosen mukaan unohtaa.
– Luotettavia tietolähteitä verkossa ovat esimerkiksi Yritys-Suomi, TE-keskus, Taloushallintoliitto, Yrittäjien sivut, ytj.fi, vero.fi ja veronmaksajat.fi. Jos uusi yrittäjä tarvitsee rahoitusta, kannattaa tutustua myös Potkurin palveluihin, Immonen listaa.
– Tietoa on verkossa kuitenkin tarjolla todella paljon ja ahdistus voi alkaa kasvaa, kun ei tiedä, mikä kaikki on oman tilanteen kannalta tärkeää, joten sen vuoksi neuvon tulemaan tilitoimistoon hyvin nopeasti. Tilitoimistossa osataan kertoa räätälöidysti juuri kyseisen yrityksen tarvitsemat asiat, Immonen jatkaa.
Yrityksen voi perustaa itse netissä, mutta verkkolomakkeen voi täyttää myös yhdessä kirjanpitäjän kanssa.
– Teen perustamisen aina mielelläni yhdessä yrittäjän kanssa. Silloin kerron, miten mikäkin valinta vaikuttaa mahdollisesti saataviin huojennuksiin ja etuihin. Ammattilaisen kanssa yhdessä tehty lomake voi säästää yrittäjälle myöhemmin isoja summia, Immonen kertoo.
Kohti sähköistä taloushallintoa
Taloushallinto sähköistyy tällä hetkellä kovaa vauhtia. Edelleen jotkut asiakkaat tuovat kaikki tositteensa tilitoimistoon mapissa, mutta alalla uskotaan, että kaikki tulee muuttumaan pian kokonaan sähköiseksi.
– Muutos on käynnissä juuri nyt. Siksi uuden yrittäjän kannattaa ehkä suoraan aloittaa kaikki kirjanpito sähköisessä muodossa. Paperilaskua fiksumpi tapa on lähettää lasku sähköpostilla, mutta sitäkin vielä parempi tapa on käyttää pelkkiä verkkolaskuja, jolloin laskut tulevat verkkopankkiin maksettaviksi. Maksajan ei tarvitse kuin hyväksyä lasku maksuun, jolloin vältetään monta virhemahdollisuutta ja aikaa, neuvoo Immonen.
Hän neuvoo yrityksiä laskuttamaan itse.
– Tilitoimistokin voi sen tehdä, mutta laskuttamalla itse saat kaikki tiedot varmasti oikein ja lisäksi saat rahasi nopeammin. Laskutusohjelmia on tarjolla paljon, edullisiakin löytyy, hän ohjeistaa.
– Sen sijaan esimerkiksi alvien laskemiseen menevä aika kannattaa ehdottomasti käyttää oman yritystoiminnan pyörittämiseen ja jättää alvit tilitoimiston huoleksi, hän lisää.
Muista ennakkovero!
Yksi suurin kompastuskivi ilman tilitoimistoa toimiville yrityksille on ennakkoveron unohtaminen.
– Yritystoiminnan alussa arvioidaan yrityksen tulot ja sen mukaan maksetaan ennakkovero. Tyypillinen tilanne onkin se, että painetaan hommia hirveästi ja sitten tulee kauheat mätkyt, kun ei ole ennakkoveroja maksettuna. Ja sitten mätkyjen kanssa tulee samaan aikaan maksettavaksi seuraavat ennakkoverot ja soppa onkin valmis, Immonen varoittaa.
Tilitoimistossa seurataan lisäksi katetta, tulosta ja kulurakennetta.
– Saatan esimerkiksi sanoa yrittäjälle, että tämän hinnoittelu pitää tarkastaa ja aina kahta kautta: Onko omat hintasi liian pienet tai ostatko liian kalliilla? hän selittää.
Valitse tilitoimisto läheltä
Suurin osa tilitoimiston kanssa läpikäytävistä asioista hoituu nykyään puhelimitse. Isompiin asioihin keskitytään sähköpostin avulla ja muutaman kerran vuodessa nähdään yleensä kasvotusten.
– Meillä tosin suurin osa asiakkaista käy paikan päällä jopa kerran kuussa, Immonen kertoo.
Sijainnin lisäksi tilitoimistojen välillä on eroja myös tietoturva-asioissa, asiakaspalvelussa ja hinnoittelussa. Toisaalta myös tilitoimisto voi valita asiakkaansa:
– Jos näen, että papereissa on jotain hämärää tai jopa rikollista, niin en ota asiakkaaksi. Toisaalta ajattelen myös työsuojelunäkökulmaa. Jos joku on henkilökunnalleni töykeä, hän ei ole enää tervetullut. Sellaisia tapauksia tulee onneksi vastaan vain harvoin, Immonen kertoo.
Kysy aina ensin kirjanpitäjältä!
Kirjanpitäjä on yrittäjän tuki ja turva monessa asiassa.
– Kaikesta kannattaa kysyä ensin kirjanpitäjältä. Emme me kaikkeen osaa vastata, mutta useimmiten apu löytyy läheltä. Moni yrittäjä kuvittelee tilitoimiston työn olevan kalliimpaa kuin se on. Valtavan usein asiakas sanookin, että olisimpa ottanut yhteyttä heti enkä yrittänyt itse. Silloin aikaa olisi jäänyt yritystoiminnan kehittämiseen ja vaikka markkinointiin, Immonen kertoo.
Tilitoimistosta yrittäjä saa apua esimerkiksi tuloselvityksen tekoon lapsen päivähoitoa varten ja vinkkejä avioehdon tekemiseen, jotta oma toimeentulo ei vaarannu avioerotilanteessa.
Kirjanpitäjän on hyvä tietää yrittäjästä jonkin verran myös henkilökohtaisia asioita.
– Jos vaikka lapsi sairastaa vakavasti ja yrittäjä ei pysty keskittymään työhönsä, siitä on hyvä kertoa myös kirjanpitäjälle, koska luultavasti se näkyy myös luvuissa. Silloin kirjanpitäjällä on vastaus valmiina, jos verottaja kyselee tuloksen muuttumisesta, Immonen sanoo.
Janica Vilen