Lehdon tuskainen kausi toi uran parhaan SM-sijoituksen

Raisiolainen Miro Lehto nousi motocrossin viimeisessä SM-osakilpailussa sarjan neloseksi, mikä on hänen uransa paras loppusijoitus. Kuva: Marko Vihriä.

Raisiolainen Miro Lehto ajoi tuloksellisesti uransa parhaan motocrosskauden. SM-sarjan nelostilan taakse verhoutuu kuitenkin useiden loukkaantumisten kesä.

MOTOCROSS. Miro Lehto, 24, nousi viimeisessä SM-osakilpailussa pääluokan (MX1) neljänneksi sunnuntaina 4. syyskuuta. Kilpailu ajettiin koko yön kestäneen vesisateen jäljiltä vaikeissa olosuhteissa. Lisäksi Lehto kilpaili vasemman käden pikkusormi ja nimetön murtuneena. Vammat olivat tulleet vain viikkoa aiemmin.

Olen yllättynyt kauden viimeisen kisan onnistumisestani ja siitä, että olin vaikeasta kaudesta huolimatta SM-sarjassa neljäs, Turun Moottorikerhoa edustava Lehto kertoo.

Tuloksellisesti kauteni oli hyvä. Enkä tiedä, olisiko loppusijoitukseni ollut yhtään korkeammalla ilman loukkaantumisia. Yksittäiset eräsijoitukseni olisivat kuitenkin voineet olla parempia.

Uudet kuviot koetuksella

Viime vuonna SM-sarjassa viidenneksi ajanut Lehto lähti juuri päättyneeseen kauteen SM-mitali mielessään. Hän vaihtoi pyörämerkkiä tutusta KTM:stä Hondaan, joita kumpaakin myy hänen työnantajansa Bike & Boat World Turku kehätien varressa. Pyörien ominaisuuksissa on eroja, mutta Honda osoittautui hyväksi valinnaksi.

Lisäksi Lehto oli hakenut uudet kuntoilumetodit turkulaisesta Sport Science Labista (SSL), joka on erikoistunut urheilijoiden suorituskyvyn parantamiseen sekä kuntoutukseen.

Lehto kuitenkin loukkasi polvensa sen verran pahasti keväällä ajoharjoituksissa Belgiassa, että koko kausi oli vaarassa jäädä väliin. Leikkaus olisi tiennyt yli vuoden toipumisjaksoa, mutta nyt Lehto selvisi kolmen kuukauden kuntoutuksella. Ajoharjoituksiin hän palasi vain viikko ennen SM-avausta.

Ensimmäisen osakilpailun jälkeen Lehto oli ajotauolla reilut pari viikkoa olkapäävamman takia. Yhtään SM-osakilpailua ei jäänyt väliin, mutta olkapää kipuili kaksi kuukautta.

SM-sarjan päätyttyä murtuneet sormet operoitiin kuntoon. Lehto toivoo pystyvänsä osallistumaan legendaariseen kestävyyskilpailuun Ruotsin Gotlannissa lokakuussa ja Tampereen kansainväliseen supercrossiin marraskuussa. Sitten on aika kääntää katse kauteen 2017.

En ole vielä ajanut MX1-luokassa palkintokorokesijalle, en yhdessäkään osakilpailussa enkä koko sarjassa. SM-mitali on täysin selkeä tavoitteeni, Lehto painottaa kiittäen samalla taustajoukkojaan ja yhteistyökumppaneitaan.

Motocrossin SM-kauden viimeinen osakilpailu ajettiin haastavissa olosuhteissa Hyvinkäällä. Raisiolainen Miro Lehto ajoi MX1-luokan yhteistuloksissa seitsemänneksi, vaikka hänellä oli kaksi sormea murtuneena. Kuva: Marko Vihriä.
Motocrossin SM-kauden viimeinen osakilpailu ajettiin haastavissa olosuhteissa Hyvinkäällä. Raisiolainen Miro Lehto ajoi MX1-luokan yhteistuloksissa seitsemänneksi, vaikka hänellä oli kaksi sormea murtuneena. Kuva: Marko Vihriä.

Alueen sijoituksia

MX1-luokan Suomen mestaruuden voitti Hyvinkään Moottorikerhon Aki Manninen. Nousiaislainen Jarno Mattila oli 14:s, raisiolainen Olli-Pekka Hörkkö 42:s ja naantalilainen Teemu Puolusmäki 46. Raisiolainen Patrik Raittala ajoi MX2-luokan SM-sarjassa 16:ksi ja mietoislainen Niko Aitta 50:ksi. Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjassa merimaskulainen Verneri Aaltonen oli kahdeksas, nousiaislainen Markus Seppälä 23:s ja raisiolainen Miro Varjonen 26.

Miro Lehdon Jari-isä ajoi 55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -hopeaa.

Marko Vihriä