Kaarinan keskustassa avatun Hyvinvointikeskus Relaxionin erikoisuus on japanilainen Shindo

Petra Kaukoranta havainnollistaa Shindoliikkeitä puolisonsa Samu Kaukorannan kanssa.

YRITYSUUTISET. Piikkiöläiset Petra ja Samu Kaukoranta sekä kaarinalainen Johanna Lappalainen avasivat Kaarinan keskustaan Hyvinvointikeskus Relaxionin. 24. elokuuta pidetyissä avajaisissa kävijät pääsivät muun muassa mittauttamaan verenpainettaan ja puristusvoimaansa sekä kokeilemaan Relaxionin erikoisuutta: japanilaista Shindo-hoitoa, jonka tarkoitus on rentouttaa kehoa ja mieltä.

– Shindo tuli Suomeen jo 20 vuotta sitten, mutta se ei edelleenkään ole kovin tunnettua. Japanin ja Suomen lisäksi sitä on USA:ssa ja Virossa. Sen juuret juontavat Japanissa jo 1600-luvulle, pohjustaa hoitoja tekevä Petra Kaukoranta.

Shindoharjoituksissa yhdistyvät kosketus, hengitys ja venytys.

– Se on vähän joogan tyylistä, mutta ero on siinä, että tässä ei mennä ääriasentoihin, vaan siihen suuntaan. Sen sijaan venytyksen aikana silittelen ja rapsuttelen harjoituksen tekijää. Toisen ihmisen läsnäolo ja kosketus ovat osa hoitoa, hän selittää.

– Se on vähän kuin silittäisi lasta, mutta kovemmalla tempolla, hän kuvailee.

Rentoutusharjoituksia voi tehdä yksin, parin kanssa, fysioterapeutin kanssa tai ryhmässä.

– Pidän ryhmiä Piikkiössä, Kaarinassa ja Paraisilla. On hyvin yksilöllistä, kuinka hyvin onnistuu ryhmässä rentoutumaan. Teemme paljon harjoituksia silmät kiinni, jotta jokainen pystyisi keskittymään itseensä ympäristön sijaan. Venytykset kestävät sen verran pitkään, että ehdin ryhmässäkin käydä koskettelemassa venyttelijöitä. Esimerkiksi kylkivenytyksessä käyn silittelemässä ja rapsuttelemassa kylkeä, hän kertoo.

Japanissa uskotaan kehossa oleviin meridiaaneihin eli energialinjoihin – ja juuri niihin Shindo perustuu.

– Esimerkiksi jalassa menee maksan meridiaani, joka kulkee isovarpaaseen. Eli kun venytykset kohdistuvat meridiaaneihin, ne vaikuttavat myös sisäelimiin, Kaukoranta sanoo.

Painonpudostusta ja työhyvinvointia

Relaxionilla on uusissa tiloissaan Pyhän Katariinan tiellä kaksi hoitohuonetta ja vähän treenitilaa. Niissä he tekevät fysioterapeuttien perustyötä.

– Teemme paljon töitä ikääntyvien ja neurologisten asiakkaiden kanssa. Samu on erikoistunut alaraajoihin ja urheilupuoleen ja kaikki me teemme paljon töitä tuki- ja liikuntaelinongelmien kanssa, Petra Kaukoranta kertoo.

Lisäksi he tekevät töitä yrityksissä ja verkossa.

– Työhyvinvointipuoli on meillä vahva. Pidämme yrityksille esimerkiksi niska–selkä-ryhmiä tai hyvinvointivalmennuksia, kertoo Petra Kaukoranta.

Samu Kaukoranta on lisäksi myös personal trainer. Hänen kehittämänsä 10 päivän hyvinvointivalmennus on saanut Facebookissa hyvän vastaanoton.

– Aloin pitää hyvinvointivalmennuksia kesäkuussa. Valmennus tapahtuu Facebookissa salaisessa ryhmässä. Tämän hetken ryhmässä on 130 ihmistä. Ohjelma on ruokavaliopainotteinen ja lisäksi siihen kuuluu tunti liikuntaa päivässä. Teen ryhmään videoita ja live-treenejä. Alussa otetaan ylös paino ja vyötärön ympärys. Parhaat tulokset ovat olleet kolme kiloa ja viisi senttiä 10 päivässä, Samu Kaukoranta kertoo.

Yritys on perustettu jo vuonna 2015. Ensimmäisen vuoden Kaukorannat työskentelivät kotinsa yhteydessä. Muuton myötä he saivat osakeyhtiöönsä myös kolmannen jäsenen Johanna Lappalaisen.

Janica Vilen