Venäjän kahdet kasvot -valokuvanäyttely Raision Aulagalleriassa elokuussa

Kuva: David Sarmas.

NÄYTTELYT. Olli Pärkön ja David Sarmaksen valokuvanäyttely VENÄJÄN KAHDET KASVOT – ДВЕ СТОРОНЫ РОССИИ on esillä Raision kirjastotalon Aulagalleriassa 3.–29.8.

– Emme väitä, että näyttely olisi absoluuttinen totuus Venäjästä. Teoksia voisi pikemminkin verrata siihen, kun astutaan ensimmäisen kerran vieraan ovesta sisään. Ei vielä tiedetä talon tapoja eikä todellakaan uskalleta olla kuin kotona, valokuvaajat kertovat.

Sarmas ja Pärkö ovat ylittäneet rajan aina avoimin mielin. Matkalla he ovat kohdanneet kaikki venäläiset stereotypiat, mutta vielä enemmän kameran kennolle on tallentunut positiivisia yllätyksiä ja ennakkoluuloja särkeviä tilanteita.

Visuaalista viestintää opiskelllut Sarmas kuvailee itseään dokumentaariseksi kuvaajaksi.

– Kamera on vienyt minua Islannin jäätiköiltä Pietarin maanalaisen kautta aina Espanjan maaseudulle. Siinä missä suomalainen karttaa kameraa, espanjalaiset suorastaan tunkevat valokuvaan. Minusta kuvaamisessa on tärkeintä löytää kohteen oikea tunne, Sarmas kertoo.

Eläkkeellä oleva Pärkö kuvaa mieluiten luonnonilmiöitä ja ”vanhoja asioita”. Aulagallerian näyttelyn kuvia on kuvattu Karjalan kannaksella, Laatokan ympäristössä tai Vienan Karjalassa 2000-luvulla.

– Pidän siitä, että kuvaustilanteessa ei ole silmitön kiire. Joskus innostun jostain erikoisesta valosta tai ilmiöstä. Kuvani ovat lähinnä dokumentaarisia, Pärkö luonnehtii.