Tuorlan planetaariossa selitetään lapsille supernovat, mustat aukot ja muut avaruuden ihmeellisyydet

KAARINA. Piikkiössä Tuorlan planetaariossa esitetään upouutta lapsille suunnattua elokuvaa nimeltä Tähtikeikka. Tarinassa rosvojen yöllinen ryöstökeikka saa yllättävän käänteen, kun he tapaavat tähtitieteilijän ja katse kohdistuukin tähtitaivaan ihmeisiin.

Tähtikeikka kertoo animaatioiden ja videoiden avulla tähdistä ja avaruudesta. Elokuvan aikana opitaan, miten tähdet syntyvät ja kuolevat, että aurinko on yksi tähdistä ja että useimmat tähdet ovatkin kaksoistähtiä, joita pitää yhdessä painovoima. Kaksoistähdet syntyvät samalla tavalla kuin tähden ympärillä olevat planeetat, mutta jos joku planeetan aluista syö enemmän kaasua, siitä voikin tulla tähti.

Rosvotarina vakuutti lapsikatsojat

tahtikeikka
Kuva: Tuorlan planetaario.

Parinkymmenen minuutin mittaista elokuvaa suositellaan 5 vuotta täyttäneille lapsille. Keskiviikkona 3. elokuuta sali oli lähes täynnä lapsiperheitä.

– Se oli hauska! Huudahtaa 9-vuotias Venla Patinen.

– Se tähtitieteilijä varsinkin oli hassu, hän jatkaa.

Lohjalainen Venla oli katsomassa elokuvaa yhdessä äitinsä Lauran ja 6-vuotiaan siskonsa Lotan kanssa.

– Koulussa on opetettu vain vähän tähdistä. Lähinnä siellä ollaan opeteltu planeettajärjestystä, mutta olen lukenut paljon tähdistä kotona, hän kertoo.

Patisen perhe katselee usein kotonakin tähtitaivasta.

– Saimme juuri oman kaukoputken. Meidän mummi ja pappa oli ostanut sen, mutta se oli ollut jo muutaman vuoden vintillä käyttämättömänä, joten nyt me saimme sen, kertoo Lotta Patinen.

Myös turkulaiskatsojat pitivät näkemästään.

– Se oli lapsille sopivan yksinkertaisesti selitetty, kommentoi Elisa Maunula, joka oli katsomassa elokuvaa juuri 7 vuotta täyttäneen Helmi Elovirran kanssa. Helmi piti erityisesti rosvotarinasta.

Myös kaarinalaiset veljekset Eemil ja Elias Seppälä innostuivat rosvotarinasta ja oppivat samalla uutta avaruudesta.

– Opin sen, että mustia aukkoja on olemassa, kommentoi 6-vuotias Elias.

– Sieltä ei koskaan pääse pois ja se imee kaiken ympäriltään, lisää 9-vuotias isoveli Eemil.

Elokuvassa onneksi kerrottiin, että lähimmät mustat aukot ovat niin pitkän matkan päässä maapallosta, ettei niistä ole meille vaaraa.

Vihdoin oma elokuva pienille lapsille

Elokuva on Tuorlan planetaarion omaa tuotantoa ja on tehty yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Ensi-ilta oli heinäkuussa ja uusi elokuva onkin piristänyt planetaarion kesän ohjelmaa ja kävijämääriä.

Tuorlan edellinen oma elokuva lapsille oli nimeltään Luokkaretki avaruuteen.

– Se oli tarkoitettu 6–7-luokkalaisille lapsille ja siinä käytiin läpi vähän samoja asioita kuin koulussakin. Halusimme tehdä tällä kertaa elokuvan, joka sopii myös pienemmille lapsille. Sellaisia on maailmalla aika vähän, kertoo Pasi Nurmi Tuorlasta.

Elokuvan äänirooleissa ovat Riikka Koskinen, Markus Harjula, Jouni Röyskö, Valtteri Haliseva ja Pentti Kallio.

Toinen tämän vuoden uutuselokuva Tuorlassa on Tuntemattoman rajoilla, jota ei suositella alle kouluikäisille. Elokuvassa kerrotaan aurinkokuntamme uusimmista jännittävistä löydöistä ja tarkastellaan maapallon yhteyttä sitä ympäröivään avaruuteen.

Kuunpimennysilta, avoimet ovet ja peilin hiontaa

Planetaarion laitteistoa päivitetään syksyllä, jolloin kuvasta tulee vielä entistäkin terävämpi ja kirkkaampi. Syksyllä alkavat myös kierrokset, joiden aikana nähdään elokuva ja päästään tutustumaan observatorioon.

– Lisäksi yritämme kehittää luolan aluetta ja aktiviteetteja, jotta saamme observatoriokierrokselle lisää toiminnallisuutta. Näin vierailun aikana alueella voisi kuluttaa vähän enemmänkin aikaa, Nurmi kertoo syksyn suunnitelmista.

Syyskuussa Tuorlassa järjestetään kuunpimennysilta ja lokakuussa perinteiset avoimet ovet.

Vuonna 2014 Tuorlan observatoriossa hiottiin maailman tarkin teleskooppipeili, joka lähetettiin Iraniin. Tällä hetkellä työn alla on apupeilin hionta samaan tähtitieteelliseen teleskooppiin.

Janica Vilen