Tarvasjoen nuorisoseuran 120-vuotisjuhlanäytelmä Luonnon lapsia viihdyttää vielä muutaman päivän

Liedon Tarvasjoen nuorisoseuran elokuisessa Luonnon lapsia -näytelmässä henkilöt puhuvat pääsääntöisesti puuta heinää ja sitäkin asian vierestä. Kuva: Tarvasjoen nuorisoseura.

TARVASJOKI. Liedon Tarvasjoella esitetään elokuussa Maiju Lassilan kirjoittamaa komedianäytelmää Luonnon lapsia. Teksti valikoitui Tarvasjoen nuorisoseurantalo Vuorilinnan pihalla esitettäväksi ohjaaja Eetu Korpisalon omakohtaisen mieltymyksen kautta.

– Luin sen mielenkiinnosta läpi ja minusta se oli hulvattoman hauska, sellainen juuri kesäteatterikappaleeksi sopiva, teksti, ohjaaja toteaa.
– Lassila on kirjailijasuosikkejani ja päätös tekstivalinnasta oli sen myötä melko helppo. Lisäksi kyseinen teksti on vähän joutunut unohduksiin, joten tuntuu erityisen hyvältä tuoda se arvoiselleen paikalle eli esiin, lisää ohjaaja.

Näyttelijämäärän kanssa ohjaaja joutui hieman improvisoimaan, sillä rooleja alkuperäistekstissä olisi ollut tuplamäärä nuorisoseuran näyttelijävahvuuteen verrattuna.

– Pientä karsintatyötä joutui tekemään, jotta roolit sai osumaan sopivasti 10 näyttelijälle, Korpisalo sanoo.

Ohjaaja näkee monenkirjavan näyttelijäryhmän Tarvasjoen kesäteatterin vahvuutena ja suoranaisena onnenpotkuna.

– Mukana on pitkän linjan tekijöitä, paluun tehneitä sekä ensikertalaisia niin tältä kuin viime kesältäkin. Ikähaarukka on lapsista aina eläkeläisiin, hän iloitsee.

Kolmisen vuotta Tarvasjoella perheineen asunut Eetu Korpisalo teki Pieksämäellä kymmenvuotisen rupeaman näyttelijänä yhdessä vaimonsa Tuuli Korpisalon kanssa.

– Varsinaisen ensimmäisen ohjaustyöni teatterille tein Tarvasjoella viime kesänä, jolloin nuorisoseuran teatterilaiset esittivät täällä Jari Nenosen alkuperäistekstiä mukailevaa Saatana saapuu Tarvasjoelle -maalaiskomediaa, ohjaaja kertoo.
– Teatteriohjaajana on samalla haasteellista ja antoisaa. Ajankäyttöön pitää kiinnittää huomiota, sillä harjoituskausi tammikuusta elokuun ensi-iltaan on paikoittain tiivis. Onneksi tarvasjokelaisia teatteriharrastajia on mukava ohjata, jatkaa ohjaaja.

Kirjailijanimekseen Maiju Lassilan omaksunut Algot Untola kirjoitti alkuperäistekstiin laulun sanoja, joihin Tuuli Korpisalo sävelsi ja sovitti musiikit Tarvasjoella esitettävään tulkintaan. Tuuli tekee lisäksi toisen päärooleista Jutikkalan tytär Pirkkana sekä esiintyy näytelmän bändissä.

– Vaimoni uskaltautui näyttelijäporukkaan heti ensimmäisenä Tarvasjoki-kesänämme, jolloin minä vielä seurasin vierestä pitäjän aktiivista teatteritoimintaa, nauraa ohjaaja.

Tarvasjoen nuorisoseuran 120-vuotisjuhlavuosi huipentuu juhliin Tarvashovissa 15. lokakuuta. Kesäteatteri on kuulunut nuorisoseuran toimintaan parisenkymmentä vuotta.

Esityskausi: 2.–20.8.2016.

Katariina Mäkinen-Önsoy