Raisiossa kurssitetaan ystäviä yksinäisten tueksi

Syyrian sotaa paenneet Ali Raslan ja Raghad Alsharaa sekä heidän poikansa Hamza ja Omar saivat SPR Raision osaston kautta ystävän Jaana Hurulasta (edessä). Kuvassa myös SPR Raision Maria Jokela ja Tarja Tiitta-Nieminen. Hurula ja Alsharaa kuvaavat ystävätoimintaa molemminpuolikseksi oppimiseksi. Kuva: Ragip Önsoy.

RAISIO. Punaisen Ristin Raision osasto järjestää syyskuussa Ystävätoiminnan lyhytkurssin sekä Tulijan tukena ja ystävänä -kurssin Raisiontie 11:n toimitiloissaan. Monikulttuuriseen ystävätoimintaan painottuva kurssikokonaisuus perehdyttää 9.9. ystävätoimintaan yleisesti, kun taas 10.9. keskitytään muualta tulleiden tukemiseen.

– Yksinäisiä on niin kantaväestössä kuin maahanmuuttajaväestössäkin. Yhdistyksemme tavoitteena on kurssien kautta tukea erityisesti Raisiossa asuvia henkilöitä. Kursseille voi toki osallistua myös Raision lähikunnista, ystävätoiminnan vetäjä Maria Jokela SPR Raisiosta sanoo.

Raisiolaisella Jaana Hurulalla on hyviä kokemuksia monikulttuurisesta ystävätoiminnasta. Hän kävi ystävänä toimimiseen valmentavat kurssit ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi ystäväksi ensin vuosia SPR Raision ensiapuryhmässä mukana oltuaan.

– Olen toiminut ystävänä joulukuusta 2015 alkaen Syyriasta paenneelle ja sittemmin raisiolaistuneelle perheelle. Minulla on myös kaksi naisystävää, joista toinen on Afganistanista ja toinen Irakista, Hurula kertoo.
– Sovimme tapaamisista kaikkien menot huomioon ottaen. Yhteistä aikaa löytyy helposti esimerkiksi kahvitteluun ja kokkailuun. Joskus käymme Ruskolla palloa potkimassa ja toisinaan kirjastossa. Muumimaailma oli myös kiintoisa kohde lapsille, lisää Hurula.

Syyrian sotaa paenneeseen perheeseen kuuluvat vanhemmat Raghad Alsharaa ja Ali Raslan sekä 7-vuotias Hamza ja 3-vuotias Omar. Oppiminen käy nopeasti, sillä lapset käyvät suomenkielistä alakoulua ja päiväkotia Raisiossa. Vanhemmat opiskelevat niin ikään suomen kieltä parhaillaan Turussa.

– Olen alkuperäiseltä koulutukseltani ympäristöinsinööri, mutta toivon löytäväni töitä päiväkodista täällä, Alsharaa sanoo.
– Tavoitteenani olisi päästä opiskelemaan sairaanhoitajaksi, sillä haluan auttaa muita, kaupan alalla Syyriassa työskennellyt Raslan puolestaan toteaa.

Ystävyystoiminnasta jätetään parhaimmillaan toiminta-sana pois, jolloin vapaaehtoinen ystävä ja ystävää kaipaava ovat kuten ketkä tahansa kaverukset.

– Oikeastaan Jaana ei ole meille vain ystävä, hän on meille sisko, tärkeä perheenjäsen, Alsharaa ja Raslan hymyilevät.

Ystäviä tarvitsevien kaikenkirjavassa joukossa on erilaisia tarpeita yhtä paljon kuin persoonallisuuksiakin.

– Kantaväestössä on pitkään yksinään asuneita ja maahanmuuttajaväestössä juuri muuttaneita – ihmisiä elämän eri vaiheissa. Ystävätoiminnan kursseille haetaan myös erilaisia ihmisiä ikään tai sukupuoleen katsomatta, Maria Jokela muistuttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy