Pokémon go VS Sote

Kuntapäättäjän kulma

Kesäkuussa ilmestynyt Sote ja heinäkuussa ilmestynyt Pokémon go olivat menneen kesän kuumimmat uutuudet, ja yllättävän samankaltaiset.

Sotessa kerätään noin 600 sivua ja pyritään ymmärtämään kokonaisuus. Pokemoneja kerätään vastaavasti noin 200. Kummankin kohdalla voi kysyä itseltään, miksi ihmeessä?

Yhtäkaikki, molemmat oli ladattava, jottei ulkopuoliselta vaikuttaisi.

Siinä sitten kulki koko kesän pokemonin kanssa Turuilla ja toreilla ja soten kanssa palavereissa ja seminaareissa. Jos puistoissa seisoi ihmispatsaan oloisia teinejä niin kokoussaleissa istui zombin oloisia politiikkoja. Yhdistävänä tekijänä tyhjä tuijotus ”älylaitteelle”.

Muitakin saman kaltaisuuksia peleistä löytyy…

Pokémon go:ssa pokestoppeja/ottelusaleja esiintyy enemmän kasvukeskuksissa, samoin Sotessa. Pokestopeista saa välineitä ja neuvoja pelissä selviämiseen. Sotestopeista saat apua elämässä selviytymiseen. Sotestoppeihin jo ilmoittautuneita palveluita on esim. Poliisi, Kela ja Posti. Seuraavassa päivityksessä myös sosiaali- ja terveyspalvelut.

Molemmissa peleissä selviytyäksesi tarvitset näitä stoppeja.

Esimerkkinä voisi mainita, kun kiersimme poikani kanssa viitisen tuntia pokestopista toiseen, niin sama aika taisi mennä sotestopin päivystyksessä. Yhtäkaikki, apu saatiin ja elämä jatkui, molemmissa.

Nyt vain odottelemme ohjelmien päivityksiä.

Odotetuin uudistus molemmissa lienee vaihtomahdollisuus!

Niin Soten kuin Pokemoninkin käyttäjät jo kuumeisina odottavat kutkuttavia neuvotteluita esimerkiksi siitä, kuinka monta vähempiarvoista pokemonia vastaa yhtä Pikachua? Tai jos saa päivystyksen, niin montako vanhainkotia tai neuvolaa menettää?

Päivityksiä odotellessa.

Elokuun iltapäivälehdissä sai paljon palstatilaa mies, joka oli kerännyt kaikki pokemonit, wau!

Mutta missä oli otsikot heistä jotka lukivat kaikki 600 sivua?

Legenda kertoo että ainakin yksi kenttämestari ja yksi palomies olisi sen Kaarinassa tehnyt?

Oman lajinsa sankareita kaikki kolme.

Yhteenvetona voisi peleistä sanoa, että todella mielenkiintoisia molemmat ja mielenkiinnolla odotan, miten ne kehittyvät. Enemmän huolissani olen kuitenkin Sotesta.

Voihan toki pokemonia jahdatessaankin vaikka puuhun törmätä ja loukata.

Mutta kun Sotessa törmäät, et enää apua välttämättä läheltä löydä. Oli sitten törmäyksen syy fyysistä tai henkistä laatua.

Lopputulema: Kaarinan tulisi näiden pelien pohjalta kehittää oma pelinsä, jonka tavoitteena olisi napata mahdollisimman monta palvelua ja ennen kaikkea välttää konkurssi.

Niin ja edes ymmärtää pelin perimmäinen tarkoitus?

Pelillistä alkavaa syksyä toivottaa,

Jere Järvinen

Kaarinan kaupunginvaltuuston pj.