Kesällä lanseerattu ravinnesieppari hillitsee kuormittavia huussipäästöjä

NanoGeo Finland Oy:n Jens Johansson (vas.), Caius Kuhlefelt ja Miradije Rama esittelivät GeoTrap-tuotetta turkulaisessa PikkuVihreässä elokuun alussa. Kuva: Ragip Önsoy.

Mökkihuussit päästävät vesistöihin ihan yhtä lailla rehevöitymistä edistäviä ravinteita kuin meriliikennekin. Kesällä lanseerattiin uusi tuote hillitsemään huussien aiheuttamaa ravinnekuormaa.

ASUMINEN. Åbo Akademin geologian ja mineralogian professori Olav Eklundin ja NanoGeo Finland Oy:n yhteistyössä kehitetty GeoTrap haju- ja ravinnesieppari soveltuu käytettäväksi kuivakäymälöissä.

– GeoTrapia voidaan käyttää ammoniumin poistamiseen ympäristöstä. Ammoniumioni on ympäristössä ravinne, jonka ympäristöön pääsyä estämällä voidaan rajoittaa vesistöjen rehevöitymistä, turkulaisen NanoGeo Finlandin toimitusjohtaja Caius Kuhlefelt sanoo.
– Tuote muodostuu luonnollisesta silikaattimineraalista, jota kerätään mahdollisimman puhtaana ympäri maailman. Suomesta löytyvä mineraali on kelvotonta sen korkeiden kromiarvojen vuoksi. Tutkimustyötä kuitenkin jatketaan koko ajan tuotteen edelleen kehittämiseksi ja kotimaisen puhtaan mineraalin löytämiseksi, lisää Kuhlefelt.

Pitkällinen tutkimustyö menetelmän kehittämiseksi alkoi vuonna 2000.

– 15 vuotta tutkimme eri mineraalien toimivuutta vedenpuhdistussuodattimena ja tänä kesänä juhannuksen jälkeen saimme lanseerattua tuotteen markkinoille, Kuhlefelt kertoo.

GeoTrap on ympäristötekniikan alaa edustavan NanoGeo Finlandin päätuote. Se on mineraalipohjainen vedenpuhdistusmenetelmä, joka sitoo typpeä ja saostaa fosforia. Lisäksi se vähentää hajuhaittoja ja kiihdyttää kompostoitumista.

– Huussiin lisätään vain pari ruokalusikallista GeoTrapia käyntiä kohden. Jos mökkikausi on noin 2–4 kuukautta, niin keskimäärin 1–2 säkillistä GeoTrap-hiekkaa vuodessa voi vähentää merkittävästi yksityishenkilön vapaa-ajan asunnon käymälän vesistöön vapauttamia ravinteita, Kuhlefelt selventää.
– Ihan jokainen voi vaikuttaa vesistöjen tilaan omilla toimillaan. Mökkihuussit päästävät vesistöihin ihan yhtä lailla rehevöitymistä edistäviä ravinteita kuin meriliikennekin, muistuttaa Kuhlefelt.

GeoTrap-suodatushiekka sitoo ammoniumtyppeä ja hillitsee ravinteiden pääsyä vesistöihin. Kuva: Ragip Önsoy.
GeoTrap-suodatushiekka sitoo ammoniumtyppeä ja hillitsee ravinteiden pääsyä vesistöihin. Kuva: Ragip Önsoy.

Lopputuotteen voi kompostoida ja käyttää suodatushiekan sitomaa ammoniumtyppeä kasvua parantavana lannoitteena esimerkiksi metsän ja puutarhan kasveille.

– NanoGeon typetetyn suodatushiekan merkittävimpiä hyötyjä on juuri ympäristökuormituksen sekä ostetun typen määrän väheneminen, Kuhlefelt toteaa.

Yritys alun perin patentoi GeoTrapin, mutta luopui sittemmin patentistaan.

– Kysymys on sen verran monimutkaisesta kemiasta, että harva lähtee sitä kuitenkaan kopioimaan. Olemme myös sitä mieltä, että jos osaamista ja resursseja löytyy, niin mikäs siinä. Tätä työtä tehdään kuitenkin vesistöjemme ja sitä kautta ihan kaikkien parhaaksi, Kuhlefelt jatkaa.

NanoGeo on tehnyt Itämeri-sitoumuksen Baltic Sea Action Groupin (BSAG) kanssa. Sitoumuksella valjastetaan jätevesien typpi uusiokäyttöön.

Katariina Mäkinen-Önsoy