Kaarinassa aletaan harrastaa kelkkajääkiekkoa

Kelkkajääkiekkoa kokeiltiin Kaarinassa ensi kerran 23.4. Nyt sitä voi alkaa harrastaa säännöllisesti.

HARRASTUKSET. Kaarinan jäähallissa istutaan kelkkoihin sunnuntaina 28. elokuuta, kun paraolympialajina tunnetun kelkkajääkiekon ensimmäiset treenit vihelletään käyntiin. Kaarinan kaupunki tarjoaa mahdollisuuden harrastaa lajia ensimmäisenä Varsinais-Suomessa.

Lajin valmentajat saadaan Kaarinan Kiekkopojista ja TPS:n junioritoiminnasta. Lisäksi alkuun tulevat auttamaan Helsingin Karhu-Kissat. Kiekkoa pelataan sovelletuin säännöin kolme 15 minuutin erää kelkkojen kyydistä kahdella mailalla. Mailojen toisessa päässä on lapa, jolla onnistuu pelaaminen ja toisessa päässä piikki, jolla saa jäästä vauhtia. Kelkka taas liukuu ja kääntyy perinteisten luistinterien päällä.

– Laji on todella vauhdikas ja piikkien vuoksi varusteetkin ovat tavallisia jääkiekkovarusteita suojaavammat. Kaikilla tulee olla ristikkokypärät ja kaulasuojat. Meillä on käytössä lainavälineet, joten omia kamoja ei tarvita mukaan, kertoo Kaarinan erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki 15-vuotta täyttäneet.

– Sitä pienemmille lapsille meidän kelkat taitavat olla liian suuria, uskoo Mecklin.

Kyseessä on vammaisurheilulaji, jossa vaaditaan keskivartalon ja käsien toimivuutta, mutta jalkojen ei tarvitse liikkua ollenkaan. Kansainvälisellä tasolla jokaisella pelaajalla tulee olla jonkinlainen alaraajavamma, mutta Suomessa pelaamaan pääsevät myös täysin terveet.

– Ensimmäiset kolme kertaa treenataan Kaarinassa, seuraavat neljä kertaa Turussa ja sen jälkeen pohditaan, valitaanko säännölliseksi treenipaikkakunnaksi Kaarina, Turku vai Raisio, kertoo Mecklin.

Suomessa lajia harrastetaan lisäksi Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Imatralla.

Janica Vilen