MUSIIKKI. Nykymuotoinen Ruisrock teki jo kolmatta vuotta peräkkäin uuden yleisöennätyksen. Festivaalilla juhli 8.–10. heinäkuuta yhteensä 100 000 kävijää. Perjantai ja lauantai myytiin loppuun. Molempina päivinä Ruissalossa juhli 35 000 musiikin ystävää. Paahteinen sunnuntai keräsi 30 000 vierasta.

– Suomen kesän suurin ja kaunein festari on jälleen kerran Ruisrock. Tämän vuoden uudistukset tekivät alueesta entistä toimivamman ja somistukseen ja aluevalaistukseen tehdyt panostukset saivat Ruissalon näyttämään paremmalta kuin koskaan. Yleisön keskuudessa vallinnut hyväntuulisuus ja festivaalin synnyttämä riemu oli tarttuvaa ja viikonlopun aikana koettiin kymmeniä tuhansia ikimuistoisia hetkiä ystävien ja mahtavien esiintyjiemme kanssa. Uuden kävijäennätyksen kanssa kädet hyvästä fiiliksestä kananlihalla on hieno lähteä suunnittelemaan entistä huikeampaa Ruisrockia ensi vuodelle, iloitsee promoottori Mikko Niemelä.

Ruisrock panosti tänä vuonna erityisesti iltavalaistukseen.
Ruisrock panosti tänä vuonna erityisesti iltavalaistukseen.

 

Alueuudistus keräsi kiitosta

Järjestyksessään 47. Ruisrock vietettiin sääennusteita uhmaten auringon helliessä. Tämänvuotisen alueuudistuksen kohokohdat olivat uusi katettu Merilava ja laadukkaat anniskelualueet. Jättiteltan sisään sijoitettu Merilava sijaitsi entisen Lounalavan paikalla Ruissalon merellisissä maisemissa. Teltan yhteydessä oli 3500 hengen anniskelualue Bar Meri sekä kolme korkeatasoista Eat My Turku -ravintolaa.

Myös Niityn anniskelualuetta oli uudistettu ja laajennettu. Sinebrychoffin House of Beer BeerGardenissa maisteltiin oluita Suomesta ja maailmalta. Laajasta valikoimasta löytyi myös gluteenitonta olutta.

Veikkaus tarjosi festareiden lapsivieraille lottopallomeren.
Veikkaus tarjosi festareiden lapsivieraille lottopallomeren.

Festariruokaa oli tarjolla perinteisistä makkaraperunoista nyhtökaurahampurilaisiin. Mukana olivat muun muassa Turun parhaaksi ravintolaksi tituleerattu Ludu, laatuleipomo MBakery ja skandinaavisiin makuihin satsaava Hus Lindman.

Yli 70-vuotiaat pääsivät perinteisesti ilmaiseksi Ruisrockiin ja saivat matkustaa maksutta vesibussikuljetuksella festivaalialueelle Turun keskustasta ja takaisin. Vesibusseissa riittikin eläkeläisiä, varsinkin sunnuntaina. Sunnuntai houkutteli paikalle myös lapsiperheitä. Lipun ostaneen aikuisen seurassa alle 12-vuotiaat lapset pääsivät maksutta sisään. Lapsiyleisöä ihastutti sunnuntaina erityisesti Robin.

Moni katsoi Robinin keikkaa sunnuntaina hellesäässä merestä käsin. Robin toi keikkansa aikana paljon esiin turkulaisuuttaan.
Moni katsoi Robinin keikkaa sunnuntaina hellesäässä merestä käsin. Robin toi keikkansa aikana paljon esiin turkulaisuuttaan.

Perjantaina Sanni ihastutti paitsi musiikillaan myös energiallaan ja asuvalinnallaan

DSC08820-001
Sanni räväytti upealla asullaan ja pirteällä meiningillään perjantaina.

Perjantaina Ellinooran ja Sannin keikat käynnistivät päivän vauhdikkaasti ja festarikansa riemuitsi hyväntuulisena. Sanni ehti vetää kattavan paketin uusia, vanhempia ja Vain elämää -ohjelmasta tuttuja biisejä. Yli 40 keikkaa tänä kesänä vetävä Sanni sanoi Ruisrockin Niittylavan keikan olevan hänen unelmiensa täyttymys. Yleisö helli artistia laulamalla lähes kaikki biisit mukana.

Seksiä tihkuneen shown kruunasi Sannin upea catsuit. Hänen luottostailaajansa Lotta Luolamon kanssa yhdessä suunniteltu kokonaisuus sai yleisön leuat loksahtamaan. Kun Sanni vielä kaksi vuotta sitten asteli Ruisrockin Louna-lavalle omassa fanipaidassaan ja pyöräilyshortseissa niin tänä vuonna Niittylavalle saatiin myös tyylillisesti kunnon supertähti.

Antti Tuiskun keikasta ei energiaa puuttunut

DSC09013 (1)-001
Petoshow käynnissä Niittylavalla.

Perjantain päättivät Antti Tuisku, Air (FR), Kelis (USA) ja Jack Ü (USA). Antti Tuisku sai koko Kansanpuiston niityn värähtelemään ihmisten hyppiessä heti ensimmäisestä biisistä saakka. Tuisku vaihtoi vaatteet useaan kertaan keikan aikana suuren tähden elkein. Petoshow on kiertänyt jo vuoden ympäri Suomea. Keikalla energiasta vastasi paitsi itse Tuisku, myös taidokkuudellaan vakuuttaneet tanssijat ja pyrotekniikka. Tuiskua fanittaville Ruisrock-kävijöille oli hienoinen pettymys lähinnä se, että välispiikit olivat lähes identtiset viimevuotisten kanssa.

Airin keikalla teltassa oli taianomainen tunnelma vuorokauden vaihtuessa.
Airin keikalla teltassa oli taianomainen tunnelma vuorokauden vaihtuessa.

Lauantain potkaisi käyntiin ilmeikäs ja energinen Tiisu

Tiisun uudessa Sinkkuelämää-biisissä oli Tinder-tematiikkaa.
Tiisun uudessa Sinkkuelämää-biisissä oli Tinder-tematiikkaa.

Lauantaina nähtiin ehkä festareiden huikein sisääntulo, kun Tiisu nousi Rantalavalle merestä delfiiniuimapatjan kera ja veti märissä kuteissa ilmeikkään ja energisen shown. Hän palasi yleisön joukkoon tekemään hiekkaenkelitä myös myöhemmin keikan aikana. Somerolainen Henrik Illikainen lauloi Ruisrock-yleisölle vanhojen hittien lisäksi myös kaksi uutta biisiä, joista toisessa uppouduttiin Tinder-tematiikkaan ja toisessa ajatuksiin makuuhuoneessa:

”Myöhemmin tulit mun makuuhuoneeseen ja sanoit mulle sanat kauneimmat. Ai sul on menkat. Nyt harmittaa, mutta tahdon kuitenkin olla sun kaa.”

Hölmöjätkätyyppisen performanssin takaa löytyy todella taidokkaita muusikoita, mikä tekee Tiisun keikoista somerolaisen solistinsa kanssa todella kiinnostavia, hauskoja ja vaikuttavia.

Santa Cruz esiintyi tuplana

Santa Cruz villitsi yleisön lauantaina kahteen kertaan.
Santa Cruz villitsi yleisön lauantaina kahteen kertaan.

Myöhemmin hiki virtasi suomiräpin huikeassa hittiputkessa Lihamyrskyn, JVG:n ja Cheekin keikoilla. Tanskalainen D-A-D joutui perumaan esiintymisensä sairastapauksen vuoksi, mutta pika-aikataululla korvaajaksi löytyi jo aiemmin päivällä esiintynyt Santa Cruz. Helsinkiläisyhtye otti yleisönsä siis kahteen kertaan, mutta ei suinkaan samalla keikalla. Kakkoskeikka sisälsi omien biisien lisäksi covereita.

Vesala aloitti soolouransa suoraan Rantalavalta

Paula Vesalan tuoreen levyn lyriikat olivat jo hyvin tuhansien katsojien hallussa, joten Vesala sai toimia kapellimestarina yhteislaululle.
Paula Vesalan tuoreen levyn lyriikat olivat jo hyvin tuhansien katsojien hallussa, joten Vesala sai toimia kapellimestarina yhteislaululle.

Kotimaiset naisartistit Vesala ja Chisu ottivat varmoin ottein yleisönsä lauantai-illassa. Paula Vesala aloitti soolouransa suoraan Rantalavalta tuhansien ihmisten edessä. Tuoreen Vesala-levyn biisit olivat jo niin hyvin yleisön hallussa, että artisti pääsi toimimaan kapellimestarina yhteislaululle.

Keikan vaikuttavin biisi oli Rakkaus ja maailmanloppu, joka sai puolestaan yleisön kuuntelemaan Suomen uuden huippuartistin jokaisen sanan.

Omien biisiensä lisäksi Vesala veti Vain elämää -ohjelmasta tutun versioinnin Apulannan Pahempi toistaan -kappaleesta ja päätti keikkansa versiointiin Fintelligensin Sori-biisistä, jonka loppuun oli miksattu entisen pääministeri Alexander Stubbin legendaarinen ”Sori siitä” -kommentti.

Illan viimeisteli koko Ruissalon riehaannuttanut Major Lazerin (USA) spektaakkelimainen dancehall-karnevaali. Päivän päätösartistina esiintyi Paperi T.

Patti Smith vakuutti sunnuntaina

Näkymä Patti Smithin keikalle Veikkauksen näköalatasanteelta.
Näkymä Patti Smithin keikalle Veikkauksen näköalatasanteelta.

 

Sunnuntain suurimmat tähdet olivat yhdysvaltalaiset Macklemore & Ryan Lewis, DJ Shadow sekä Patti Smith, jonka klassikkoalbumi Horses kuultiin Ruissalossa kokonaisuudessaan. 70-luvusta asti ihastuttanut 69-vuotias rocktähti nähtiin Ruisrockissa ensi kertaa. Keikka sisälsi hittibiisejä, tyyliä ja myös poliittista sanomaa. Hän muistutti festarikansaa pitämään huolta arvokkaasta saaristomerestä, maasta ja luonnosta.

– Te olette uusi sukupolvi! Te voitte muuttaa maailman, hän julisti keikkansa lopuksi.