RaJun kultajoukkue Fortunat jatkaa triona

Nelle Kontula (vas.), Camilla Vänttinen ja Nea Kontula kultamitaleineen Tahvion koulun edustalla ennen keskiviikkotreenejä. Kuva: Ragip Önsoy.

AEROBIC. Kilpa-aerobicin kilpasarjojen mestaruuskilpailuissa 20.–21.5. Raision Jumpparien Fortunat-joukkue sinetöi kisakautensa nappaamalla kultamitalin 4. luokassa. Joukkue koostui kaudella 2015–2016 neljästä 14–15-vuotiaasta raisiolaistytöstä: Nea ja Nelle Kontulasta, Camilla Vänttisestä ja Oona Roppolasta.

Sittemmin kisakauden päätyttyä joukkue supistui kolmeen harrastajaan, kun Roppola päätti lopettaa harrastuksen.

Menestyksestä iloitseva joukkue jatkaa harjoitteluaan kuitenkin triona.

– Normaalisti yhteistreenejä on neljä ja kesällä kolme kertaa viikossa. Niiden lisäksi harjoittelemme omatoimisesti muun muassa venytellen, voima- ja pressiharjoitteita tehden sekä lenkkeillen, tytöt esittelevät arkirutiinejaan.
– Joukkueelle pitäisi kyllä antaa ensi kaudeksi uusi nimi, lisäävät tytöt kuin yhdestä suusta.

Aerobic uudessa nousussa

Fortunoiden valmentajina toimivat Henni Raudaskoski, Antti Ranki ja Hanna Rantanen.

– Hypyt ja pressit ovat trion tärkeimpiä kehityskohteita. Nyt kisakauden jälkeen aloitamme niistä, sillä aerobicaajat ovat usein jumissa kisojen päätyttyä. Peruskuntokausi alkaa kesällä ja elo–syyskuussa siirrytään puolestaan kilpailuihin valmistavaan kauteen, Ranki sanoo.
– Kisakausi alkaa loka–marraskuussa muutama viikko ennen varsinaisia kilpailuja. Luvassa on myös valmistavia leirejä, Raudaskoski jatkaa.

Aerobic elää parhaillaan RaJussa toista nousukauttaan. Harrastepuolella minibicissä on jopa 18 tyttöä. Fortunoiden lisäksi kilpapuolella on nuoremmista tytöistä koostuva joukkue, jossa kisaavat Miisa Ahtaanluoma, Elli Vainio ja Liinu Eloranta.

– Kilpa-aerobic on RaJussa uusi vanha juttu. Se aloitettiin uudelleen vuonna 2012. Minä olin aikoinani turkulaisena poikana RaJun kilpa-aerobicryhmässä, jota valmensi seuran nykyinen puheenjohtaja Tuuli Salospohja. Sittemmin harrastin 10 vuotta Turun Urheiluliitossa, Ranki muistelee omaa polkuaan kilpailijasta valmentajaksi.
– Vaikka aerobic on vieläkin tyttövaltainen laji, nykyään se ei ole enää niin outoa poikien keskuudessa, mitä se oli minun harrastusvuosinani, Ranki jatkaa hymyillen.

Kokemusta yksilökisoista

Vänttinen on harrastanut kilpa-aerobicia 3,5 vuotta ja Kontulat 4 vuotta. Kilpajoukkueen tytöt ovat muodostaneet vasta yhden kauden ajan, vaikka he ovatkin harjoitelleet yhdessä ensimmäisistä harrastusvuosistaan alkaen.

– Kilpailukokemusta olemme saaneet aiemmin yksilösarjasta, edelleen myös yksilöinä kisaavat Nelle ja Camilla toteavat.

Tytöt osallistuivat kaikkiin kolmiin tänä keväänä järjestettyihin kilpasarjojen joukkuekilpailuihin hienolla menestyksellä.

– Menestystä on tullut kivasti. Sen lisäksi, että voitimme oman sarjamme huhtikuussa ja toukokuussa Valkeakoskella järjestetyissä kisoissa sijoitumme huhtikuussa hopealle Liedossa pidetyissä kilpasarjojen kilpailuissa, Kontulan siskokset kertovat.

Tytöt unelmoivat pääsevänsä joskus kansainvälisiin kisoihin asti.

– Se vaatii Urheiluliiton voimistelu- ja liikuntajaostoon liittymistä, sillä RaJu on ennen kaikkea kasvatti- ja harrasteseura. Urheiluliitto sen sijaan tarkoittaa aivan erilaisia treenejä ja vaatii vielä enemmän sitoutumista, valmentajat selventävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy