Raision saksalaisvieraat tapasivat idolinsa Pertti Karppisen

Kolminkertainen Olympiavoittaja Pertti Karppinen (vas.), Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen ja Elmshornin pormestari Volker Hatje kokoontuivat yhteiskuvaan 8.6. järjestetyssä tapaamisessa.

Raision ystävyyskaupungin Elmshornin kuusihenkinen delegaatio vieraili viime viikolla Raisiossa. Samalla reissulla he pääsivät tutustumaan Turkuun ja Naantaliin. Sairaslomalla oleva Raision kaupunginjohtajakin pääsi osaan tilaisuuksista paikalle ja sai Elmshornin pormestarilta Elmshornin kunniamitalin.

RAISIO. Raision saksalaisen ystävyyskaupungin Elmshornin edustajat vierailivat Raisiossa pormestari Volker Hatjen johdolla viime viikolla neljän päivän ajan. Seurueeseen kuului lisäksi kaksi apulaispormestaria, valtuuston puheenjohtaja, taiteilija Anders Petersen, jonka taidenäyttely oli Raision kaupungintalolla tammi–maaliskuussa, sekä ystävyyskaupunkiasioista vastaava viranhaltija.

Keskiviikkona 8. kesäkuuta yksi ryhmän toive toteutui, kun he pääsivät tapaamaan raisiolaisen kolminkertaisen olympiavoittajan Pertti Karppisen. Karppinen oli saksalaisille tuttu ennen kaikkea siksi, että hänen suurin kilpakumppaninsa soutu-uran aikana oli saksalainen Peter-Michael Kolbe Hampurista, eli aivan Elmshornin läheltä.

Tapaamisessa katsottiin Youtubesta Karppisen ja Kolben kaksintaistelut Olympialaisissa vuosina 1976 ja 1984. Molempina vuosina Kolbe johti koko matkan, mutta lopussa Karppinen onnistui kirimään ohi. Saksalaisten ensimmäinen kysymys olikin, miten nuo loppukirit olivat mahdollisia.

Se oli pitkän harjoittelun tulos. Voittoon tarvittiin sekä fyysistä että psyykkistä kuntoa. Olin ajatellut ne soutumatkat läpi mielessäni kymmeniä kertoja ennen varsinaista kilpailua, muistelee Karppinen.

Kolben kanssa Karppinen on tavannut kaksi kertaa Olympiavuosien jälkeen. Kerran he sousivat koko päivän vierekkäin Karelia-souduissa.

Soudulla suuri merkitys

Taiteilija Anders Petersen (kesk.) sai paitaansa Karppisen nimikirjoituksen.
Taiteilija Anders Petersen (kesk.) sai paitaansa Karppisen nimikirjoituksen.

Nykyään Karppinen soutelee mökillä kuntoilumielessä ja valmentaa nuoria suomalaisia soutajia. Tänäkin keväänä hän on viettänyt kaksi kuukautta nuorten parissa Olympia-karsinnoissa, Italian soutuleireillä ja kotimaan treeneissä. Hänen oma tyttärensä jäi vain 1,5 sekuntia olympiapaikasta.

Soudulla on saksalaisille suuri merkitys. Karppisen tapaaminen oli tärkeä etappi erityisesti taiteilija Anders Petersenille, joka on itsekin soutanut tosissaan pari vuotta ja harrastanut vaellusmelontaa koko ikänsä. Hän otti iloisena vastaan tiedon siitä, että Karppinen tekee töitä nykyään nuorten parissa. Hän itse teki nuorisotyötä paikallisessa soutuseurassa juuri silloin, kun Kolbe ja Karppinen kilpailivat. Raisiostakin hän oli mielissään.

Näin tammikuussa Raision lumisena ja nyt puolestaan vehreänä. Olen iloinen, että olen saanut nähdä kaupungin molemmat puolet. Olemme myös saaneet molemmilla kerroilla todella ystävällisen vastaanoton, hän kertoo.

Karppisen tapaamisesta saksalaiset lähtivät tutustumaan Ulpukkaan. Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen haastoi viime kesänä Elmshornin pormestarin uintikilpailuun, josta Korhonen joutui kuitenkin luopumaan, sillä hän mursi nilkkansa edellisenä viikonloppuna motocrossharjoituksissa. Pormestari Hatje oli kuitenkin ehtinyt treenata uintia koko vuoden, joten hänelle järjestettiin kilpakumppani Raision kilpauimareiden joukosta.

Raision kaupunginjohtajalle ja Pertti Karppiselle saksalaiset toivat paikallisia tuliaisia ja Korhonen sai lisäksi Elmshornin kunniamitalin.

Neljä ystävyyskuntaa

Raisio ja Elmshorn ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2000. Aluksi kaupunkien johdot tapasivat toisiaan usein, mutta välillä kului kymmenisen vuotta, joiden aikana yhteistyö oli lähinnä nuorisovaihtoa. Nyt yhteistyö on taas tiivistynyt. Raisiolaiset kävivät Elmshornissa viime heinäkuussa ja Elmshornin väki vieraili Raisiossa viimeksi tammikuussa. Vierailijat olivat siis jo tuttuja Raision kaupunginjohtajiston sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston kanssa.

Raision toiset kolme ystävyyskaupunkia ovat Ruotsista, Venäjältä ja Unkarista. Lisäksi Raisiolla on kummikunta Virossa.

Janica Vilen