Nuorten unelmasta totta: Laurin liikuntapuistoa rakennetaan parhaillaan Mynämäellä

Kuva: Mynämäen liikunta- ja nuorisopalvelut.

MYNÄMÄKI. Mynämäen yläkoulun pihalle rakennetaan parhaillaan Laurin liikuntapuistoa. Idea liikuntapuistosta lähti Mynämäen nuorisovaltuustolta ja yläkoulun oppilaskunnalta.

– Kun he miettivät, mihin käyttäisivät oman budjettinsa, he piirsivät unelmiensa koulun pihan. Sitten tulikin tuhannen taalan paikka, kun Mynämäen kunta sai perintövaroja, jotka osoitettiin käytettäväksi lasten ja nuorten hyväksi. Sen jälkeen haimme ja saimme vielä valtion avustusta ja nyt olemme rakentamassa hienoa kokonaisuutta, innostuu Mynämäen liikunta- ja nuorisopalveluvastaava Anna Salminen.

Liikuntapuisto valmistunee heinäkuun aikana koulun pihalta puretun vanhan kerrostalon paikalle. Virallisia avajaisia vietetään 25.8. Silloin puistossa on monenlaista ohjelmaa ja nimekäs yllätysartisti. Samalla juhlitaan kouluvuoden avajaisia ja julistetaan koulurauha. Sitä ennen puistoa päästään kuitenkin testaamaan jo 13.8. lasten omilla markkinoilla, jotka järjesteään Laurin markkinoiden yhteydessä. Tapahtumassa esiintyy Rokki Kokki -duo. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa jättijalkapalloa ja hiusten letitystä. Puistoon tehdään parhaillaan katsomon tyyppisiä rappusia, jotka osaltaan edesauttavat esiintyjien sauraamista.

Liikuntapuistoon on tulossa miniareena, jossa pystyy harrastamaan muun muassa koripalloa, salibandya, jalkapalloa ja sulkapalloa. Viereen tulee parkouria varten kiipeilykenttä. Lisäksi tulossa on ulkokuntosali ja tasapaino-osuus, joka on lähtökohtaisesti suunnattu ikäihmisten tasapainoharjoitteluun, mutta sopii myös lasten leikkeihin. Yhtenä erikoisuutena on mutterin mallinen keinu, jossa pystyy keinumaan samaan aikaan viisi lasta. Lapset ja nuoret ovat saaneet vaikuttaa kaikkiin liikuntapuistoa koskeviin suunnitelmiin.

– Liikunnallista aktiviteetta on kaivattu pitkään yläkoulun puolelle. Alakoulun puolella on oma Ässäkenttä, joka on vastaava kuin liikuntapuistoon tuleva Miniareena. Mynämäen kunta sai ison potin Liikkuva koulu -rahoituksesta. Koulupäivän liikunnallistamiseen tuli yhteensä 14 000 euroa. Meillä hankkeen pääpaino on yläkoulussa, kun monissa muissa kunnissa se on alakouluissa, kertoo Salminen.

Tämä juontaa juurensa ikiaikaiseen keskusteluun siitä, missä nuoret saavat viettää aikaansa. Kuten monissa muissakin kunnissa, Mynämäellä ihmiset ovat olleet näreissään isojen nuorisojoukkojen kokoontumisesta keskustassa vailla tekemistä.

– Nyt nuorille tarjotaan mahdollisuus viettää aikaa ja kokoontua ja mahdollisesti vähän hikoilla samalla. Toivomme, että uusi liikuntapuisto tuo positiivista yhdessäoloa, sanoo Salminen. Liikuntapuisto ei ole kuitenkaan vain nuorille, vaan kaikenikäisille kuntalaisille.

Samalla liikuntapuisto tuo uudenlaista ajattelua julkisten tilojen käytöstä. Puisto on aina avoin kaikille, eivätkä liikuntaseurat voi varata sieltä omia vuorojaan. Joskus päiväkotien ja koulujen pihoille ei saanut mennä ollenkaan iltaisin. Nyt pihojen hyötykäyttöön nimenomaan kannustetaan. Liikuntapuiston vieressä on koulun lisäksi nuorisotalo, uimahalli ja uusi päiväkoti, joten sijainti on saavutettavuudeltaan mitä mainioin.

Mynämäellä tulee uuden liikuntapuiston myötä olemaan huikeat liikuntamahdollisuudet.

– Ainoa, joka jatkossa puuttuu, on jäähalli, tiivistää Salminen.

Liikuntapuistoon uppoaa yhteensä reilut 300 000 euroa. Liikuntaväleineiden osuus on 120 000 euroa. Ne kustannetaan lapsille ja nuorille suunnatuista perintövaroista (50 000e) ja valtion avustuksesta (70 000e). Loput kulut tulevat maanrakennustöistä ja vanhan kerrostalon purusta ja ne kustannetaan kunnan omasta budjetista.

Janica Vilen