Nopeatempoista härdelliä Kollin Terveyskylpylässä

Kuva: Miska Peippo.

Nutturlan Makasiiniteatteri: Kunnon komedia (alkup. Dummy Run)
Käsikirjoitus: Dave Freeman
Suomennos: Mikko Viherjuuri
Ohjaus: Laura Hurme
Tuotanto: Mirjo Hyvärilä, Mervi Perttunen, Taija Sainio, Jyrki Lehtonen
Valojen ja äänten ajo: Laura Heikkilä
Puvustus: Päivi Ahlfors, Kati Hellström
Lavastus: Marja Ylikylä, Santeri Enqvist, Kimmo Vuorela, Jyrki Lehtonen, Jarmo Pyörre, Pete Aaltonen, Jarmo Virtanen
Esityskausi: 22.6.–17.7.2016

TEATTERIARVIO. Nousiaisten Nutturlan Makasiiniteatterissa tänä kesänä esitettävä Kunnon komedia on nimensä mukaisesti kunnon komediaa kaikissa merkityksissään. Näytelmä sijoittuu Kollin Terveyskylpylään, jonne syystä tai toisesta saapuneita vieraita koitetaan kannustaa syömään terveellisesti ja liikkumaan säännöllisesti.

Nutturlassa luotetaan edelleen brittihuumorin purevuuteen ja osutaan jälleen kerran nappiin – niin tekstin valinnassa kuin roolituksessakin. Ohjaaja Laura Hurme on sen sijaan teatteri-ilmaisun moniottelija, joka on paitsi ohjannut myös näytellyt hyvin eri tyylisuuntia edustavissa teatterikappaleissa jännäreistä aina kabaree-esityksiin.

Esityksessä käydään läpi kaikki perinteisen kesäteatterin temput: on mm. naiseksi pukeutuneita miehiä, ontuvia jäseniä, erikoista puhetyyliä ja korostettua artikulaatiota. Lisäksi esiintyy jatkuvaa ovista kulkemista sekä viihtyisiä kaappikomeroita. Nutturlassa farssi tuodaan makasiinirakennukseen rakennetulle lavalle kuitenkin niin tyylikkäästi ja oivaltavasti, että tutut farssin ainekset eivät ehdi puuduttaa ahkeraakaan teatterikävijää.

Pääosissa Anna-Maria Hellström-Aaltonen Juulia Tinkilänä ja Jouni Hiivola Roope Tinkilänä tekevät roolisuorituksensa vakuuttavasti alusta loppuun saakka. Parhaiten hahmoista mieleen jäi Lasse Silanterän esittämä Severi Mutru, jolla on ennennäkemätön kyky muuttua sekunneissa toiseksi henkilöksi kuten ruotsalaiseksi lääkäriksi, putkimieheksi tai tupajumiekspertiksi. Uskomattomasta velttoudesta kärsivä Rauno Joutsen (Niko Juvakka) väittää, että terveyskylpylässä pidetään asiakkaita nälässä. Silanterä ja Juvakka edustavat ehdottomasti tämän näytelmän tahattoman tilannekomiikan mestareita.

Juulian äiti Olivia Vahlman (Merja Köpsi) on myös eräs näytelmän johtohahmoista tiukalla asenteellaan ja nopealla päättelykyvyllään. Vieraana oleva vakuutustarkastajan vaimo Vanessa Airut (Riia Bergring) sekä bändin roudarin rooliin sulautuva konstaapeli Kämppi (Riikka Finnilä) sekoittavat pakkaa ennestään.

Perinteisen farssin tyyliin väärinkäsitys seuraa toista ja tempo on niin vauhdikas, että hiki tulee helposti niin näyttelijöille kuin katsojillekin.

George Sonatan musiikki rytmittää kohtauksia loistavasti juonenkulkua tukien. Lavasteet ja puvustus sopivat tekstin alkuperäismiljööseen Englantiin. Vaikka teksti on lähes 30 vuoden takaa, sen käsittelemät aiheet eivät näytä vanhenevan.

Pienenä harmituksena katsojan näkökulmasta on, että kuntoilurutiinit unohtuvat näytelmän toisella puoliajalla kokonaan kaiken muun tekemisen myötä. Toisaalta mustanpuhuvat komedialliset juonenkäänteet pitävät muutenkin katsojan mielenkiinnon yllä.

Katariina Mäkinen-Önsoy