Naantalin Musiikkijuhlilla monipuolinen kattaus kamarimusiikkia, tanssia ja musiikkisatuja

Ralf Gothóni, Elina Vähälä ja Arto Noras Naantalin pienvenesatamassa kertomassa tänään 7.6. alkavien Naantalin Musiikkijuhlien kulusta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

NAANTALI. Järjestyksessään 37. Naantalin Musiikkijuhlien avajaistilaisuuden puhujana tiistaina 7.6. toimii pianisti-kapellimestari-säveltäjä-kirjailija Ralf Gothóni. Raumalaissyntyinen Gothóni, joka täytti toukokuussa 70 vuotta, kuuluu Naantalin Musiikkijuhlien vakioesiintyjiin, jotka ovat olleet mukana tapahtuman alkumetreiltä eli vuodesta 1980 alkaen.

– Muistelmateokseni Ralf Gothónin soiva elämä julkaistiin näin Musiikkijuhlien kynnyksellä perjantaina 3.6., Gothóni sanoo.

Gothóni aloittaa tämänvuotisen musiikkijuhlaurakkansa urkuri Kari Vuolan rinnalla Naantalin Musiikkijuhlat – 37 vuotta! -konsertin 7.6. myötä. Gothónin ja baritoni Jorma Hynnisen vuosien yhteistyö huipentuu 11.6., kun Naantalin kirkossa eläydytään Franz Schubertin laulusarjaan Winterreise.

– Olemme esittäneet Winterreisen Hynnisen kanssa varmaan 80–90 kertaa. Se jää nähtäväksi jättääkö Hynninen oikeasti esiintymislavat vai ei, hänhän on lopettanut uransa jo useampaan otteeseen, lisää Gothóni.

Maanantaina 13.6. Gothónin 70-vuotisjuhlakonsertin solisteina kuullaan muun muassa sopraano Soile Isokoskea ja baritoni Jaakko Kortekangasta.

Lasten Musiikkijuhlat alkavat torstaina

Viisipäiväisiksi varttuneet Naantalin Lasten Musiikkijuhlat järjestetään yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa 9.13.6. jo kolmatta kertaa. Maksuttomia tapahtumia ovat Suuri lastenjuhla Naantalin kirkkopuistossa 11.6. klo 1415.30 ja Lasten museopäivä Naantalin museossa 12.6. klo 12.

Lauantaisen maksuttoman lastenjuhlan juontaa ja ohjaa Naantalin Teatterin Teija Söderholm. Ohjelmassa on muun muassa keppihevoshyppyrata, aarteenetsintää, jättisaippuakuplia ja ilmapallojen jakoa. Paikalla ovat myös Ville Viikinki ja Mehu-Katti. Musiikista vastaa puhallinorkesteri Aura Brass Band Pekka Lyytisen johtamana.
Mukaan kannattaa ottaa oma keppihevonen.

Lisäksi ohjelmassa lapsille ja lapsenmielisille on Maukan ja Väykän tarinakonsertti, Nukkearkku, Kolme porsasta ja Kadonneen tahtipuikon metsästys.

Kamu ja Sinfonia Lahti viimeistä kertaa yhdessä

Sinfonia Lahden konsertin 9.6. johtaa niin ikään 70-vuotisjuhlaansa viettävä Okko Kamu, jolle Naantalin Musiikkijuhlien konsertti tulee olemaan viimeinen orkesterin ylikapellimestarina. Sinfonia Lahden ohjelmassa kuullaan muun muassa Jaakko Kuusiston viulukonsertto, jonka on tilannut konsertissa solistina esiintyvä Elina Vähälä. Viulukonsertto on tätä ennen esitetty muun muassa Yhdysvalloissa ja Wienissä.

– Teos on elänyt omaa elämäänsä maailmalla, mutta nyt se kuullaan ensimmäistä kertaa Naantalissa. Olen esittänyt viulukonserton neljä kertaa Kamun kanssa aiemmin, Vähälä kertoo.

Kamu toimii myös suojelijana 10.6. pelattavassa the 2nd Naantali Music Festival National Openissa Kultaranta Resortin viheriöllä.

Puistot täynnä laulua ja tanssia

Marjo Kuuselan koreografioima tanssiteos Kristina herää henkiin Kirkkopuistossa avoimena esityksenä ja huipentuu maksullisena esityksenä sisällä kirkossa 10.6.

Kultarannan puistokonsertissa sunnuntaina 12.6. kuullaan teoksia Edvard Griegiltä, Atso Almilalta, Dmitri Šostakovitšilta, Jean Sibeliukselta ja Astor Piazzollalta. Tulkinnasta vastaavat Naantali Cello Ensemble sekä Teemu Honkasen johtamat Key Ensemble ja Tapiolan kuoro, jotka esittävät Almilan säveltämän ja Heli Laaksosen runoista kootun kuoroteoksen Aapine.

Savonlinnan Oopperajuhlilta tunnettu sopraano Angelika Klas debytoi Naantalissa muun muassa Kaivohuoneen Illalliskonsertisssa 16.6. sekä Lounaskonsertissa ravintola Valborgin pihalla 18.6.

Kaksi versiointia Pendereckin alttoviulukonsertosta

Perjantaina 17.6. Sinfonietta Cracovia soittaa legendaarisen säveltäjämestarin Krzysztof Pendereckin johdolla muun muassa sello- ja klarinettiversion Pendereckin säveltämästä alttoviulukonsertosta. Klarinettiversion solistina soittaa Michel Lethiec, ja konsertto kuullaan ensimmäistä kertaa Naantalissa. Selloversion soolo-osuuden tulkitsee Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras.

Taiteellisena johtajana Noras pitää toiminnanjohtaja Tiina Tunturin kanssa yhdessä festivaalin esiintymis- ja harjoitusaikatauluja hyppysissään.

– Aikataulutus on tärkeää, sillä festivaaleilla esiintyviä taiteilijoita on useampia kymmeniä. Ilmapiiri Naantalin Musiikkijuhlilla vuodesta toiseen on sellainen, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen, jolloin tiukoistakin aikatauluista huolimatta suurimmilta ongelmilta on vältytty, Noras toteaa.
– Harjoituksia on festivaalia edeltävinä päivinä sekä koko tapahtuman ajan. Pääharjoituspaikat ovat Kristoffer-sali, Vapaa-aikatulli ja seurakuntatalo. Kirkkoon siirrytään vasta kenraaliharjoituksissa, Tunturi jatkaa.

Perinteisessä Naantalin Musiikkijuhlat päättävässä In Honorem Maris – Meren kunniaksi -konsertissa 18.6. Itämeri-puheenvuoron pitää säveltäjä Aulis Sallinen.

Katariina Mäkinen-Önsoy