Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto muisti kasvattajaseuraansa Kaarinan Ura Basketia

Ville Kaunisto Ura Basketissa häntä juniorina valmentaneiden Lauri Pensamon (vas.) ja Jani Rokalan kanssa. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaarinan kasvatti Ville Kaunisto on saavuttanut lisäksi menestystä niin kansainvälisissä joukkueissa kuin Suomen miesten maajoukkeessa Susijengissäkin.

KORIPALLO. Koripallon Suomen mestaruuteen Kouvolan Kouvot -joukkueensa kipparoinut Ville Kaunisto, 34, on kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti. Kaunisto vieraili tervehtimässä kasvattajaseuransa toimihenkilöitä sekä koripalloilijanalkuja 21. kesäkuuta Littoisten monitoimitalolla järjestetyllä Summer Campilla.

Uran kesäleirille osallistuneet juniorit olivat innoissaan paitsi Kauniston yllätysvisiitistä myös hänen Kaarinaan näytille tuomasta legendaarisesta Pantteri-patsaasta. Pantteri-kiertopalkinto on Kouvojen aina seuraaviin mestaruuskisoihin asti.

Yhteiskuvien ja nimikirjoitusten jälkeen Kaunisto siirtyi korisleiriläisten parista mediatilaisuuteen, jonka alkajaisiksi Kaunisto osoitti kiitollisuutensa Ura Basketille sekä junnuaikaisille valmentajilleen.

– Oli upeaa nähdä junnuvalmentajani Lauri Pensamo ja Jani Rokala täällä tänään. He valmensivat minut Ura Basketissa A-poikien Suomen mestariksi. Se on huikea saavutus kavereilta, jotka tekivät sen vapaaehtoispohjalta, Kaunisto kiittelee.
– Suomen mestaruus on junnu-uran kohokohta, sillä A-junnuissa on vain kaksi vuotta aikaa saavuttaa se kirkkain mitali. Aikuisena näitä mahdollisuuksia riittää sen sijaan useammaksi vuodeksi, lisää Kaunisto.

Suomen mestaruuteen Kouvolan Kouvot -joukkueensa kipparoinut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Ville Kaunisto pitää kasvattajaseuraa tärkeänä ponnahduslautana. Kuva: Ragip Önsoy.
Suomen mestaruuteen Kouvolan Kouvot -joukkueensa kipparoinut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Ville Kaunisto pitää kasvattajaseuraa tärkeänä ponnahduslautana.
Kuva: Ragip Önsoy.

Kapteenin taakka on painava, mutta mieluinen

Mestarijoukkueensa suurimmaksi vahvuudeksi Kaunisto toteaa poikkeuksellisen hyvän yhteishengen.

– Kun kaikki ovat hyviä ystäviä keskenään, yhteenotoista, joita väkisinkin tulee porukalla tiiviisti yhdessä ollessa, päästään nopeasti eteenpäin. Harmituksen purkautumisen jälkeen halataan taas ja pistetään fokus olennaiseen, Kaunisto selittää.

Vastuu Kauniston harteilla oli kaudella 2015–2016 aivan erilainen kuin edellisen Suomen mestaruuden aikoihin kaudella 2003–2004.

– Edelliskerralla olin nuori poika, joka vain pelasi voittajajoukkueessa. Päävalmentaja Jyri Lehtonen antoi minulle päättyneellä kaudella ison roolin joukkueemme johtamisessa. En ole nähnyt yhtä paljon vaivaa ikinä minkään joukkueen eteen samalla tavoin kuin nyt Kouvojen kapteenin roolissa, sanoo Kaunisto.

– Henkinen selkäreppu kävi aika ajoin hyvinkin painavaksi. Onneksi kokemukseni kansainvälisistä koripallopiireistä helpotti kulttuuritaustoiltaan erilaisten ihmisten yhteen tuomista ja ymmärtämistä, Kaunisto jatkaa.

Pieti Poikolasta Kouvojen uusi päävalmentaja

Sapattivapaalle valmennushommista jäänyt Kouvolan Kouvojen pitkäaikainen päävalmentaja Jyri Lehtonen sai seuraajan Pieti Poikolasta. Kouvot solmivat Poikolan kanssa 1+1 -vuotisen sopimuksen.

– Korisliigan tämänhetkisistä päävalmentajista pisimpään yhtäjaksoisesti samaa seuraa luotsannut Lehtonen ansaitsee sapattivuotensa. Lehtosen ammattilaisura pelaajana vaihtui aikanaan lennosta valmennusuraan eli koripallon ehdoilla on hänen tapauksessaan menty hyvin pitkään, Kaunisto toteaa.

Kaunisto toivoo Kouvojen säilyttävän hyvän vireensä, vaikka päävalmentajan vaihtumisen lisäksi joukkueen pelaajavahvuuteen on tulossa muutoksia.

– Vaikka Lehtonen ja Poikola ovat kaksi hyvin erilaista päävalmentajapersoonaa, työtaakkani kapteenina säilyy entisenlaisena, hän uumoilee tulevasta 2016–2017 kaudesta kysyttäessä.
– Uuteen kauteen lähdetään täysin uudella kokoonpanolla. Paljon nuoria jätkiä on taas paimennettavana, hän hymyilee.

Ville Kaunisto pitää kasvattajaseurojen juniorityötä arvossaan: ”Ilman Kaarinan Ura Basketin tarjoamaa hyvää ja turvallista seuraympäristöä minusta ei olisi tullut pelaajaa.” Kuva: Ragip Önsoy.
Ville Kaunisto pitää kasvattajaseurojen juniorityötä arvossaan: ”Ilman Kaarinan Ura Basketin tarjoamaa hyvää ja turvallista seuraympäristöä minusta ei olisi tullut pelaajaa.” Kuva: Ragip Önsoy.

Susijengistä korvaamatonta kokemusta

Kaunisto teki nelisen vuotta sitten paluun miesten maajoukkueeseen. Viime kesänä hän edusti Suomea Ranskan EM-kisoissa.

– Susijengiin kuuluminen on ollut minulle iso juttu. On myös sanottava, että maajoukkuekesät ovat olleet rankkoja. Yksi kesä maajoukkueessa vastaa kahta kautta seurajoukkueessa. Lisäksi maajoukkueharjoitukset vastaavat tehoiltaan Korisliiga-peliä, hän tunnustaa.
– Maajoukkuepaikkaani en tule helpolla nuoremmille antamaan, mutta hyvähän se Suomen kannalta olisi, jos uudet pelaajat jyräisivät tällaiset korisveteraanit tieltään, hän naurahtaa.

Kesällä 2017 edessä olevat kotikisat luonnollisesti houkuttelisivat Kaunistoa.

– Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmannin kanssa olen sopinut, että tänä kesänä pistän kroppaa kuntoon ja katsomme tulevaisuutta sitten sen jälkeen, Kaunisto päättää.

Katariina Mäkinen-Önsoy