Seutusanomien Kyläluuta-juttusarjan ensimmäisessä osassa vieraillaan Nauvossa asuvien ravintolayrittäjien kodissa tutustumassa elämään saaristossa ja siihen, miten pariskunta sai rakennettua tuhkasta Nauvon keskustaan suositun ravintolan, kotinsa ja majoitushuoneita matkailijoille.

Riitta ja Henri Talvitie kotitalonsa portailla.
Riitta ja Henri Talvitie kotitalonsa portailla.

KYLÄSSÄ. Riitta ja Henri Talvitie ja heidän puolitoistavuotias poikansa Eino muuttivat Nauvoon helmikuussa. Perhe on ehtinyt kuitenkin tulla tutuksi nauvolaisille ja Nauvon matkailijoille jo viime kesänä, kun he avasivat kotitaloonsa Köpmans-ravintolan, jonka he saivat valmiiksi ensimmäiseksi. 300-neliöisen maalämmössä olevan hirsitalon keskelle valmistui talven aikana ravintolan rinnalle perheen koti ja tämän viikon maanantaina tehtiin käyttöönottotarkastus neljään kahden hengen huoneeseen, joita aletaan nyt kaupata matkailijoiden käyttöön.

Talvitien perheen asuttama tila on monille nauvolaisille tuttu jo useilta vuosikymmeniltä. Samalla paikalla toimi Erikssonin vanha sekatavarakauppa, joka suljettiin 90-luvulla. Talvitiet ostivat talon jo muutama vuosi sitten. Siihen oli tarkoitus tehdä ravintola ja kauppa, mutta talo paloi kolme vuotta sitten ja kaikki piti rakentaa alusta asti uudestaan. Jo silloin selvisi, että talo on monille paikallisille rakas, ja pariskunta saikin paljon tsemppausta tuhkasta alkaneeseen urakkaansa. Ei siis ihme, että viimeisen etapin valmistuminen tällä viikolla tuntuu hyvältä.

– Uusi talo on tehty vanhoja piirustuksia mukaillen. Niin paljon tehtiin samaa kuin pystyttiin. Esimerkiksi vanhantyyliset ikkunat ja värit muistuttavat talon historiasta, ja hirsi jo itsessään luo tietynlaisen tunnelman, kertoo Riitta.

Henri puolestaan sai toimia sisustusvastaavana.

– Minulla ei ollut mitään varsinaista sisustussuunnitelmaa, vaan kaikki rakentui pala kerrallaan. Halusimme yhdistää vanhaa ja uuttaa paitsi talossa myös sisutuksessa. Lopputulos on skandinaaviseen henkeen tehty kokonaisuus, josta olemme ylpeitä, Henri kommentoi.

Köpmans on tilan vanha nimi ja sitä ei haluttu lähteä muuttamaan.

– Se tuntui heti hyvältä ja on edelleen meidän mielestä hyvä nimi, pariskunta toteaa.

Kaupungista saareen

DSC05871
Talvitiet sisällä ravintolassaan.

Henri on kotoisin Tampereelta ja Riitta pääkaupunkiseudulta. Riitan vanhemmilla on mökki Nauvossa, joten paikka oli pariskunnalle tuttu entuudestaan.

– Olen viettänyt täällä kaikki lapsuuden kesät. Luonto ja merenläheisyys viehättävät erityisesti. Täällä on niin kaunista, varsinkin kesällä. Nyt olen saanut nähdä myös ensimmäisen talvikauden. Talvi on karumpi, mutta myös kaunis omalla tavallaan, Riitta sanoo.

Ensimmäinen talvi oli suhteellisen leuto ja siksi helppo.

– Nauvo on myös lähellä mannerta, joten kovin paljon ei tarvitse ajatella sitä, että asuu saaressa. Nauvossa on hyvät palvelut ja lapsille järjestetään kaikenlaista. Asiat on kaikenkaikkiaan hoidettu hyvin. Ihmiset ovat verkostoituneet ja mekin olemme jo saaneet kavereita. Asukkaat ovat avoimia ja me pyrimme samaan. Täällä on vähän sellainen avoimet ovet -periaate. Moni on tullut seurustelemaan ja tutustumaan, kun olemme tässä näin näkyvällä paikalla. Se tuntuu hyvältä, pariskunta sanoo.

Meri ja luonto tekivät vaikutuksen myös Henriin, kun hän 10 vuotta sitten ensi kerran tuli Riitan mukana Nauvoon. Saaristo on muutenkin tullut heille tutuksi yhteisen purjehdusharrastuksen kautta.

– Kaikissa saarissa on omat hyvät puolensa. Nauvon erottaa muista hyvät palvelut, kun tämä on ensimmäinen ja suht iso saari Paraisilta tullessa, pohtii Henri.

– Niin iso, että maisemakin on monipuolinen, lisää Riitta.

Rakentamisessakaan ei juuri tarvinnut ottaa huomioon sitä, että talo tuli saareen.

– Lauttaan pääsee isollakin rekalla. Rakentaminen ei ollut ongelma, toteaa Henri.

Turvallinen kasvuympäristö ja kaksikielinen tulevaisuus

Pariskunnan puolitoistavuotias Eino-poika on aloittanut Nauvossa ruotsinkielisen päiväkodin. Luultavasti hän tulee käymään myös koulunsa ruotsiksi.

– On kivaa, että hän oppii kaksikieliseksi. Kotona puhutaan suomea ja päiväkodissa ruotsia. On myös kiva ajatus kasvattaa lasta saaressa. Täällä on kaikki lähellä ja turvallista ja silti paljon harrastusmahdollisuuksia, vaikka ei tietenkään samalla tavalla kuin Helsingissä, pariskunta pohtii.

Kesällä myös isovanhemmat ovat lähellä, sillä Riitan vanhemmat mökkeilevät edelleen Nauvossa joka kesä.

Saaristolaisuus näkyy myös lautasella

Puolivillissä puutarhassa on kesäisin 70 asiakaspaikkaa.
Puolivillissä puutarhassa on kesäisin 70 asiakaspaikkaa.

Riitta on tehnyt markkinointitöitä Helsingissä ja Henri taas on tehnyt valosuunnittelua Kansallisteatterille. Ravintola-alalta kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta. Nyt Henri kuitenkin toimii kokkina ja Riitta vastaa salista ja leivonnaisista. Pariskunnan oma kädenjälki näkyy siis ravintolassa hyvin. Lisäksi heillä on 12 työntekijää: kokkeja, tarjoilijoita ja siivoojia.

– Olimme todella otettuja siitä, että ihmiset kävivät ja saimme paljon positiivista palautetta jo viime kesältä, he kiittelevät.

Tänä vuonna ravintola avattiin pääsiäisenä. Tällä hetkellä se on auki viikonloppuisin ja kesäkuun alusta ovet ovat auki joka päivä.

Ravintolassa on 70 asiakaspaikkaa sisällä kahdessa kerroksessa ja 70 ulkona. Yläkerrassa on tekniikka kokouksia varten ja puutarhassa ohjelmaa varten.

– Puolivilli puutarhamme on ollut huippusuosittu. Siellä on omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuita sekä raparperia, pariskunta listaa. Puutarhan antimia käytetään myös keittiössä.

Köpmansin piha on suojainen ja viihtyisä, kun lehdet aukeavat kunnolla. Kesällä puutarhassa pääsee nauttimaan runoilloista, stand up -komiikasta ja musiikista. Sisällä ravintolassa taas avataan 10.6. Seilin saarta kuvaava taidenäyttely, jossa on esillä Seilin saarella asuvien harrastajien maalaamia maisemia.

Saaristo näkyy myös ruokalistassa.

– Pyrimme käyttämään lähituottajien raaka-aineita. Kala tulee Piipanojalta Nauvosta, Korsnäsistä saadaan karitsan lihaa ja salaatit tulevat täältä Nauvosta myös. Uutuutena esittelemme tänä kesänä grillistä tulevat vartaat. Kaikki tehdään itse alusta saakka. Saaristolaisburgerit olivat suosittuja viime kesänä. Niissä on saaristoleivän sisällä haukea tai karitsaa. Ranskalaistyylinen kalakeitto on myös ollut suosittu ja pannukakut ovat selvästi meidän juttu, he esittelevät listaansa.

Majoitusta ympäri vuoden

Yrittäjäperheen koko talvi kului majoituspuolen rakentamiseen. Matkailijoiden käyttöön tulee neljä kahden hengen huonetta, joissa on lisävuodemahdollisuus, omat kylpyhuoneet, telkkarit ja wlan. Majoitus alkaa tällä viikolla. Jatkossa se on auki ympäri vuoden ja ravintola talvikaudella tilauksesta.

ITÄ 19.5. kyläluuta4

Janica Vilen

Tällä palstalla kyläillään levikkialueemme asuvien ihmisten luona ja selvitetään, millaista on asua Turun seutukunnan ja saariston eri alueilla. Haastateltavia voi ehdottaa sähköpostitse: toimitus@turunseutusanomat.fi