NAANTALI. Naantalissa järjestettiin 18.–21. toukokuuta Lastenkirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä. Toista kertaa järjestetty festivaali keräsi neljän päivän aikana yhteensä yli 2000 kävijää.

Se on hiukan enemmän kuin viime vuonna. Koska kaikki riippuu rahoituksesta, emme voi olla vielä varmoja ensi vuodesta, mutta kyllä me tätä olemme rakentaneet jokavuotiseksi tapahtumaksi. Toivottavasti näin käy, sillä meillä on paljon kehitysideoita, aktiivinen tiimi ja Kirjahyrrä on otettu hyvin vastaan Naantalissa. Tämän festarin ympärillä on hyvä pöhinä, tiivistää Kirjahyrrän toiminnanjohtaja Pekka Vartiainen heti festivaalin tultua päätökseen tältä vuodelta.

Festivaali tarjosi monipuolisen kattauksen lastenkirjallisuuteen liittyviä esityksiä,

työpajoja, kirjailijavierailuja, sekä paljon muuta ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Eri puolille kaupunkia hajautunut festivaali vei lapset tutustumaan muun muassa Risto Räppääjä -elokuvien kuvauspaikkoihin, nukketeatterin ja sarjakuvien maailmaan sekä erilaisiin sanataidepajoihin. Aikuisille puolestaan järjestettiin lastenkirjallisuuteen liittyviä luentoja ja keskustelutilaisuuksia, joissa vieraili rakastettuja lasten- ja nuortenkirjailijoita kuten Hannele Huovi, Salla Simukka ja Tuula Kallioniemi.

Lapset eläytyivät työpajojen toimintaan huimalla keskittymiskyvyllä. Tämä vuosi osoitti taas sen, kuinka tarpeellista sanataide lapsille on. Lapset nauttivat tarinoista. Lisäksi ei voinut muuta kuin ihailla sitä ammattitaitoista tapaa, jolla yksittäiset esiintyjät heittäytyivät lasten maailmaan, Vartiainen kommentoi.

Keskiviikkona juhlittiin festivaalin avajaisia. Torstaina ja perjantaina oli paljon ohjelmaa muun muassa koulu- ja päiväkotiryhmille. Lauantaina taas vietettiin perheiden päivää. Silloin Naantalin Urheilutalolla pääsi tapaamaan Tatua ja Patua, vaihtamaan lastenkirjoja kirjanvaihtotorille ja nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta.

Naantalilainen 6-vuotias Noa Wilenius pääsi lauantaina osaksi SirkusUnionin jonglöörausesitystä.
Naantalilainen 6-vuotias Noa Wilenius pääsi lauantaina osaksi SirkusUnionin jonglöörausesitystä.

 

Kaiken maailman kirjahyrrät

Naantalilainen 6-vuotias Noa Wilenius pääsi osaksi SirkusUnionin jonglöörausesitystä.

Ihan hyvältä tuntui. Ei jännittänyt, kommentoi Noa esityksen jälkeen.

Wileniuksen perhe oli viettänyt koko lauantaisen aamupäivän festivaalin pyörteissä. Lisäksi Noa kävi Kirjahyrrän tapahtumissa aiemmin viikolla päiväkotiryhmänsä kanssa.

Ollaan käyty kaiken maailman kirjahyrrissä. Kävimme halikoiran työpajassa ja sitten näimme pahvirobotin ja lumikoneen, joka aiheutti laatikkoon lumimyrskyn, kun painoi nappia, Noa kertoo viitataten Naantalin Taidehuoneen näyttelyyn ROBOTOI – MEDIATAIDETTA LAPSILLE, johon oli koottu sekä lasten tekemää että lasten valitsemaa taidetta erityisesti lapsikävijöitä ajatellen.

Yhtenä tämän vuoden erikoisuutena Naantalin kirjastosta otettiin lauantaina Skype-yhteys lehmälaitumelle, jossa lehmät ja niiden hoitaja osallistuivat keskusteluun kirjallisuudesta. Kirjaston päässä Skype-yhteyden äärellä oli 19 lasta.

Tapahtuman järjesti Kirjahyrrä ry. Kirjahyrrä toteutettiin yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen, Naantalin kaupungin ja Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa. Tasavallan presidentin puoliso ja runoilija Jenni Haukio toimi tapahtuman suojelijana.

Naantalin Taidehuoneen näyttelyssä turkulainen Hanna Heinonen ja 1-vuotias Seela keskittyvät lasten valitsemaan videotaiteeseen. Risto-Pekka Blomin Mitä kuuluu -teoksessa vauvojen naurut, itkut, yskät ja haukotukset oli yhdistetty aikuisten kasvoihin – ja sekös aiheutti ihmettelyä.
Naantalin Taidehuoneen näyttelyssä turkulainen Hanna Heinonen ja 1-vuotias Seela keskittyvät lasten valitsemaan videotaiteeseen. Risto-Pekka Blomin Mitä kuuluu -teoksessa vauvojen naurut, itkut, yskät ja haukotukset oli yhdistetty aikuisten kasvoihin – ja sekös aiheutti ihmettelyä.

Janica Vilen

  • Muokattu 5.9. Osallistujamäärä oli yli 2000 eikä 200.