Lemun koulun sisäilmakorjaukset on aloitettu

Lemun koulun rehtori Susanna Nurmi-Jakobsson on tyytyväinen, että koulu saadaan kuntoon.

Maskun koululaiset kärsivät sisäilmaongelmista tällä hetkellä monessa koulussa. Kurittulan koulu joudutaan purkamaan kokonaan, Lemun koulussa remontti aloitettiin keväällä ja Seikelän koulua aletaan remontoida kesällä. Askaistenkin koulu tutkitaan tulevaisuudessa. Tammenahjon koulussa oli epäilys kosteusvauriosta, mutta sieltä ei onneksi löydetty mikrobikasvustoja.

Keväällä on jo otettu pois käytöstä vanhan osan ja laajennuksen liittymäkohdassa ollut luokkahuone, jossa on esiintynyt oireilua ja hajuhaittoja. Kouluun on asennettu niin ikään keväällä ilmanpuhdistuslaitteisto ja huonekohtaisia ilmanpuhdistimia on lisätty laajennuksen luokkahuoneisiin syyskuun lopussa.
Keväällä on jo otettu pois käytöstä vanhan osan ja laajennuksen liittymäkohdassa ollut luokkahuone, jossa on esiintynyt oireilua ja hajuhaittoja. Kouluun on asennettu niin ikään keväällä ilmanpuhdistuslaitteisto ja huonekohtaisia ilmanpuhdistimia on lisätty laajennuksen luokkahuoneisiin syyskuun lopussa.

MASKU. Lemun koulun sisäilmakorjaukset ovat parhaillaan käynnissä. Lemun koulussa opetusta järjestetään kolmessa eri-ikäisessä rakennuksessa, joista kaikissa on havaittu sisäilmaongelmia.

Vuonna 1928 valmistunut vanha puukoulu on tullut tiensä päähän ja vaatii kunnon peruskorjauksen. Sisäilmaongelmien vuoksi siellä ei voida jatkaa opetusta enää syksyllä. Vanhan puukoulun remontti alkaa kesällä ja kestää vuoden. Sopivia väistötiloja ei löytynyt, joten syyslukukauden alkuun mennessä koulun pihalle vuokrataan tilaelementtejä. Kentän viereen pystytettävillä parakeilla korvataan kuusi luokkatilaa.

Vuonna 1988 valmistuneessa rakennuksessa remontti on jo käynnissä kolmessa eri luokkatilassa. Ne olisi tarkoitus saada käyttöön syyslukukauden alussa. Vuonna 2009 valmistuneessa lisäosassakin on todettu pisteittäisiä ongelmia.

Kunnon remontti alkaa heti, kun koulu loppuu. Opettajilla riittääkin tavallisten kevätkiireiden lisäksi paljon pakkaamista, sillä kaikki tavarat toimitetaan puhdistukseen sillä aikaa, kun luokkatiloja remontoidaan.

Lemun koulun rehtorin Susanna Nurmi-Jakobssonin mukaan osa noin 30-henkisestä henkilökunnasta on oireillut eniten, mutta myös lapset ovat saaneet osansa.

Ongelmia on ollut jo muutaman vuoden. Oireet ovat sisäilmaongelmista kärsiville tyypillisiä, rehtori kertoo.

Kaikki vuorollaan väistötiloihin

Perusteelliset tutkimukset alkoivat viime syksynä. Lokakuussa valmistuneen raportin mukaan merkittävin sisäilmaa heikentävä tekijä on laajennusosan liittymäkohdassa sijaitsevan luokkahuoneen ja käytävätilan alapohjarakenteiden korkeat kosteus- pitoisuudet, epäily vesivuodoista kahdessa paikassa ja yläpohjan läpivientien epätiiveyskohdat.

Korjaukset etenevät siten, että keittiön, sen viereisten tilojen osalta ja uusimman laajennuksen opettajahuonesiiven tiloissa päästään aloittamaan urakka heti koulun päätyttyä kesäkuussa ja ne tulisi olla valmiina elokuun alussa, jotta jää aikaa siivoukselle ja irtaimiston siirtämiselle ennen koulun alkua. Ruokahuollon osalta on varasuunnitelma, jos aikataulu venyy.

Urakka-aluetta laajennetaan syksyn ja talven kuluessa esikoulusiipeen ja sen viereisiin luokkiin. Kukin korjattava luokka siirtyy tilapäisesti väistötiloihin lukuvuoden aikana ja palaa korjausten jälkeen takaisin omaan luokkaan.

Oppilailla positiivinen henki

Kolmesta luokasta alkanut remontti on edennyt rehtorin mukaan ainakin toistaiseksi todella hyvin.

Oppilaat ovat suhtautuneet joustavasti ja henki on positiivinen. Kaikki ovat noudattaneet todella hyvin ohjeistuksia. Kukaan ei ryntäile mihinkään ja tavarat pysyvät järjestyksessä. Se on hyvä, sillä tilat ovat nyt vähän ahtaammat. Vaikka joustoa tarvitaan, on hyvä, että asia saadaan nyt kuntoon, hän kommentoi.

Opetuskin on pystytty järjestämään normaalisti.

Otimme erityisopetuksen tilat ja esimerkiksi ATK-luokan käyttöön korvaamaan remontissa olevia opetustiloja, rehtori kertoo.

Lemun koulua käy 180 oppilasta, ja esiopetuksessa on tällä hetkellä 40 lasta.

Ensi vuonna Askaisista tulevat eskarilaiset käyvät esikoulun Askaisissa, rehtori kertoo remontin vaatimista erityisjärjestelyistä.

Janica Vilen