Koivun siitepölykauden huippu on ohitettu

Siitepölytilannetta pystyy nyt seuraamaan näppärästi mobiilipalvelun avulla

Ilmassa olevan koivun siitepölypitoisuuden voi tarkistaa paikkakuntakohtaisesti älypuhelimella jopa kahden tunnin tarkkuudella.

LUONTO. Koivun siitepölypitoisuudet ilmassa saavuttivat Turussa huippunsa viime viikon tiistaina. Viikonvaihteen runsaat sateet laskivat siitepölymääriä selvästi alemmas.

– Koivun siitepölykauden huippu on nyt ohitettu, mikä helpottaa niiltä osin allergikkojen oireita, sanoo Turun yliopiston aerobiologian yksikön yksikönjohtaja Annika Saarto.
Vaikka pahin on takana, sateiden loputtua pitoisuudet ovat pääosin kohtalaisia mutta voivat silti nousta hetkittäin runsaiksi.

– Kukinnan huippu etenee tällä hetkellä maan keskiosissa ja jos ilmavirtauksien suunta on sieltä meille päin, voi siitepölyäkin sieltä tänne tulla.
Koivun kukinta on Suomessa tänä vuonna tavallista heikompi, mutta silti siitepölypitoisuudet pysyttelivät runsaina usean päivän ajan. Tämä johtui poikkeuksellisen runsaiden kaukokulkeumien lisäksi siitä, että lämpötilojen huomattava ja äkillinen nouseminen viileän jakson päätteeksi sai koivut aloittamaan kukintansa lähes samanaikaisesti.

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on tiedottanut kansalaisia ilman siitepölypitoisuuksista jo 40 vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi koivun siitepölykaudelle on lanseerattu mobiilipalvelu, josta voi tarkistaa oman paikkakuntansa tilanteen jopa kahden tunnin tarkkuudella. Palvelu on osoitteessa http://app.norkko.fi

Kai Saarto