YRITYSUUTISET. Tänä aamuna Neste Oil Kaarinassa oli pitkä jono ihmisiä jo heti kymmenen jälkeen, sillä tänään virallisesti avattu Splizzeria tarjosi 20 ensimmäiselle asiakkaalleen ilmaisen splizzan. Koko viikonlopun ajan on vielä avajaistarjouksia ja henkilökunta kertoo tuotteista sekä opastaa tilaamisessa.

Splizzeriasta on valittavissa kolmenlaisia annoksia:

Splizza on kahdesta erilaisesta pitsasta koostuva pitsa. Kombot on suunniteltu niin, että ne tukevat toisiaan. Listalla on 10 valmista makuparia, jotka on suunniteltu niin, että ne sopivat yhteen, mutta lisäksi asiakas voi tehdä myös oman makuparin. Valmiista vaihtoehdoista voi myös vaihtaa täytteitä.

Zalaatti taas on salaatti, jonka pohjana on jäävuorisalaatti, kurkku ja kirsikkatomaatti. Sen lisäksi salaattiin tulee juuri ne täytteet, jotka pitsaankin tulisi.

Splizzalaatti taas on yhdistelmä näistä kahdesta. Puolet lautasesta täyttyy siis pitsalla ja puolet salaatilla.

Pienempään nälkään on mahdollista tilata myös puolikas annos.

Inspiraatiota kansainvälisistä keittiöistä

Splizzeriasta löytyy myös kekseliäitä kasvisannoksia. Kuvassa Splizzalaatti. Pitsana Little Italy (buffalomozzarellaa, tomaattia, pinjansiemeniä, mustapippuria, basilikapestoa ja rucolaa) ja salaattina Spicy vege (intialaisittain maustettua maa-artisokkaa ja kevätkaalia, vuohenjuustoa, tomaattivaniljahilloketta ja tandoori-jogurttia). Pöydissä oli kukkien sijaan yrttejä, joista asiakkaat saivat napsia lehtiä annostensa viimeistelyyn.
Splizzeriasta löytyy myös kekseliäitä kasvisannoksia. Kuvassa Splizzalaatti. Pitsana Little Italy (buffalomozzarellaa, tomaattia, pinjansiemeniä, mustapippuria, basilikapestoa ja rucolaa) ja salaattina Spicy vege (intialaisittain maustettua maa-artisokkaa ja kevätkaalia, vuohenjuustoa, tomaattivaniljahilloketta ja tandoori-jogurttia). Pöydissä oli kukkien sijaan yrttejä, joista asiakkaat saivat napsia lehtiä annostensa viimeistelyyn.

Täytteet kerätään tuoretiskistä asiakkaiden silmien edessä ja valmiin annoksen saa nopeasti. Uudenlaisen maun takana on itse kehitetty tomaattikastike salaisella reseptillä. Täytteisiin taas on haettu inspiraatiota kansainvälisistä keittiöstä kuten Afrikasta, Meksikosta, Kiinasta.

Ketjun perustaja ja splizzan keksijä Saku Hautala avasi ensimmäisen ravintolan Salossa vuonna 2014. Lisäksi Splizzerialla on omia ravintoloita Turussa ja Helsingissä.

– Salossa saa joka kulmalta vitosen pitsoja ja silti Splizzeria menestyi heti. Kuluttajat arvostavat nykyään todella paljon laatua, kiittelee Hautala.

Hänen oma suosikkisplizza on Mexicana – China town: Mexicanassa on katkarapuja, jalapenoa, mexican BBQ-kastiketta ja ananasta; China townissa taas kantonilaisittain mehustettuja katkarapuja, aurajuustoa, palvikinkkua ja tomaattivaniljahilloketta. Samainen splizza on myös koko ketjun suosituin. Salaateista suosituin taas on Little Italy, johon tulee buffalomozzarellaa, tomaattia, pinjansiemeniä, mustapippuria, basilikapestoa ja rucolaa.

Hauskana yksityiskohtana Splizzerian pöydille on laitettu tuoreita yrttejä. Kaarinan ravintolan pöydissä oli avajaispäivänä sitruunamelissat, joista ruokailijat saivat napsia lehtiä oman annoksensa kruunuksi.

Kaarinan Neste on ensimmäinen franchising-yhteistyökumppani

Neste Oil Kaarinan yrittäjät Jari (vas.) ja Kari Ketola sekä splizzan keksijä Saku Hautala avajaispäivänä Kaarinan Splizzeriassa.
Neste Oil Kaarinan yrittäjät Jari (vas.) ja Kari Ketola sekä splizzan keksijä Saku Hautala avajaispäivänä Kaarinan Splizzeriassa.

Kaarina Nesteen yrittäjäveljekset lietolainen Kari Ketola ja kaarinalainen Jari Ketola ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Saku esitteli konseptin vuosi sitten. Sen jälkeen kävimme maistamassa annoksia ja tykkäsimme. Ainoa asia, mitä piti miettiä oli se, mihin saamme Splizzerian mahtumaan. Lopulta tila järjestyi tavallaan vanhasta tuulikaapista. Uloskäynti on hiukan muuttunut. Saimme kuitenkin saman määrän asiakaspaikkoja säilytettyä. Nyt meillä on täällä aikamoinen ruokaparatiisi, jokaiselle jotain. Lounasaikaan voi valita meidän tekemän kotiruuan, Hesburgerin ja Spilzzerian väliltä. Hesburger ja Splizzeria palvelevat myös illalla, jolloin meillä ei ole omaa noutopöytää tarjolla, kertoo Kari Ketola.

Saku Hautala uskoo, että Neste voi saada myös uusia ruokailevia asiakkaita Splizzerian kautta.

– Huoltoasemilla käy usein miehiä syömässä, meillä taas suurin osa asiakkaista on naisia, hän perustelee.

Splizzeria toimii Kaarinassa franchising-periaatteella ja sen toiminnasta vastaa Kari Ketolan puoliso Mona-Liisa Ketola. Splizzeriaan palkattiin kuusi uutta työntekijää. Kaarinan Neste on Splizzerian ensimmäinen franchising-yhteistyökumppani, mutta seuraavakin sopimus on jo tehty.

– Tänä vuonna etsimme ensi-sijaisesti Neste-kauppiaita, joiden asemille Splizzeria sopisi, kertoo Hautala. Tähtäimessä on valloittaa myös kansainväliset ruokamarkkinat. Ketjua on alusta asti kehitetty sillä periaatteella, että he pystyvät avaamaan ravintolan missä tahansa maassa.

Rapea pohja ja hyvät mausteet

Turkulainen Erik Andersson ja maskulainen Jyri Arike tulivat avajaispäivänä lounaalle. Molemmat valitsivat splizzan: Andersson Mexicana – China Townin ja Arike taas Texas ranch – Döner dishin.

– Käymme täällä muutenkin paljon syömässä. Tämä on mukava lisä valikoimaan, mutta ei joka päivä kuitenkaan voi pitsaa syödä, miehet hymyilevät.

– Tässä on todella hyvä ja rapea pohja, ja tomaattikastikkeessa on hyvät mausteet, kehuu Andersson.

Janica Vilen