Raision kirjaston valokuvanäyttely vie Raisionlahden maisemiin

Raisiolaiset luontokuvaajat Asko Aalto (vas.), Pertti Jämä ja Ilkka Hynynen (ei kuvassa) pystyttivät Raisionlahti-valokuvanäyttelyn Raision Kirjastotalon 2. kerroksen näyttelytilaan 1.4.–31.5. ajalle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RAISIO. Raision Kirjastotalon 2. kerroksen näyttelytilassa on esillä Raision Kamerat ry:n Raisionlahti-valokuvanäyttely 31. toukokuuta asti. Näyttelyn pystyttämisestä vastasi kolme raisiolaista luontokuvaajaa Asko Aalto, Pertti Jämä ja Ilkka Hynynen.

Jämä ja Aalto kertovat näyttelyyn valikoitujen kuvien olevan vain murto-osa kaiken kaikkiaan Raisionlahdella kuvaamistaan otoksista.

– Raisionlahti on hyvin suosittu paikka niin lintubongaajien kuin -kuvaajienkin keskuudessa lajistollisen monimuotoisuutensa ansiosta, he sanovat.
– Jokaiselta kuvaajalta on mukana neljä teosta eli näyttelyssä on 12 kuvaa yhteensä, he lisäävät.

Raisionlahti edustaa osalle lintulajeista tärkeää pesintäaluetta, kun taas muuttolinnuille se on levähdyspaikka. Näyttelyssä mukana olevissa teoksissa on linnuston lisäksi maisema- ja kasvikuvia.

– Talvella ja kesällä Raisionlahti on hiljainen kevään ja syksyn edustaessa otollisimpia kuvausajankohtia, Aalto toteaa.
– Luontokuvaus on siitä mukavaa, että siinä saa raikasta ilmaa ja liikuntaa mielenkiintoisten lajibongausten yhteydessä, Jämä kommentoi.

Aalto on kuvannut luontoa aktiivisesti noin kuusi ja Jämä puolestaan kymmenisen vuotta.

– Luontokuvauksessa on parasta juuri kuvien aitous. Kuvien perusmuokkaukset kuten valojen, terävyyden ja rajauksien säädöt tehdään jälkeenpäin, mutta ei juurikaan muuta, he kertovat.
– Varsinkin harrastajia ei voi huijata muokkaamalla tai lisäämällä kuvaan jotain, mitä sinne ei kuulu, he jatkavat.

Parhaimpina luontokuvauspaikkoina heti Raisionlahden jälkeen Jämä ja Aalto mainitsevat Mietoistenlahden, Littoistenjärven kosteikon ja Ruissalon.

– Odottelemme innolla pian alkavaa perhoskuvauskautta. Ensin esiin tulevat neito- ja nokkosperhoset, he innostuvat.

Raision Kamerat ry on aktiivinen paikallisseura, joka on koonnut yhteen ja kouluttanut valokuvausta harrastavia lähes 60 vuoden ajan. Tällä hetkellä jäseniä seurassa on 50, joista hieman alle 30 on aktiivijäseniä.

Pitkäaikainen aktiivi Arto Korhonen kertoo, että vuonna 1958 perustetun seuran 60-vuotista taivalta juhlitaan vuonna 2018 Raision Kirjastotalon Aulagalleriaan pystytettävän juhlanäyttelyn merkeissä.

– Toukokuun 21. päivänä vuorossa on järjestyksessään kahdeksas Fotomaraton, jossa pyritään ottamaan 12 kuvaa 12 tunnin aikana. Kilpailu on kaikille avoin ja kilpailusarjoja on yksi, Korhonen selittää.

Katariina Mäkinen-Önsoy