Morbyn keramiikkaa Papinkalliolta

Raision museon huhtikuun esine

Raision museo Harkon huhtikuun esine on Kuloisten Papinkallion rautakautiselta asuinpaikalta löydetty saviastianpala. Pala on kaivauslöytö vuodelta 2001 ja se on talletettu Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kokoelmiin numerolla TYA 734:167. Kyseessä on astian reunapala. Se on naarmupintainen ja leimakoristeinen. Saviastian pala on tyypiltään morbyn keramiikkaa.

Morbyn keramiikkaa alettiin valmistaa 800-luvulla eKr. ja sen käyttö jatkuu vanhemmalle roomalaisajalle (0–200 jKr.) asti. Sen käyttöaika kattaa pronssikauden lopun, koko esiroomalaisen rautakauden (500 eKr.–0) ja vanhemman roomalaisajan alun. Morbyn keramiikka jatkaa pronssikautisen Paimion keramiikan perinnettä. Morbyn tyypin saviastiat ovat tasapohjaisia, suusta profiloituja, naarmupintaisia ja karkeasekoitteisia. Koristelua esiintyy seinämän ja kaulan taitteessa ja koriste-elementteinä on erilaisia leimoja ja piirtoja. Morbyn keramiikkaa tunnetaan Keski-Uudeltamaalta Etelä-Pohjanmaalle ulottuvalta rannikkokaistaleelta ja Ahvenanmaalta.

Papinkallion lisäksi morbyn keramiikkaa tunnetaan Raisiossa myös Mahittulan Tuomalan poltto- ja ruumiskalmistosta. Papinkalliolta ja Mahittulan Tuomalasta löydetyt saviastianpalat ovat vanhimpia rautakauden löytöjä Raisiossa. Ne kertovat rautakautisen asutuksen alkaneen Raisiossa viimeistään ajanlaskumme alun tienoilla.

Jari Näränen, arkeologi

Raision museo Harkko