”Emme ole eduskunnassa itsemme takia, vaan ihmisiä varten” 50-vuotias Eeva-Johanna Eloranta kantaa huolta koulutuksesta ja hyvinvoinnista

Torikaffella

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. Arkistokuva.

HENKILÖKUVA. Kohmolainen SDP:n toisen kauden kansanedustaja FM ja VTM Eeva-Johanna Eloranta täytti maaliskuussa 50 vuotta.

– Järjestin minikonsertin Tarmon talolla. Tommi Läntinen esiintyi ja kakkukahvit oli tarjolla kaikille halukkaille, kertoo Eloranta.

Eloranta ei koe, että hänen varsinainen ikänsä toisi mitään uutta erityistä eduskuntatyöhön. Sen sijaan parlamentaarinen ikä vaikuttaa.

– Jos on ollut monta kautta eduskunnassa, se vaikuttaa istumajärjestykseen ja puheenvuorojen saamiseen. Samoin parlamentaarinen ikä tuo tullessaan verkostoja. Toisaalta myös varsinainen ikä ja elämänkokemus tuovat viisautta ja näkökulmaa, viisikymppinen pohtii.

Nuorempana hän ajatteli, että vain sillä on väliä, mitä ratkaisuja hän itse tekee. Verkostojen merkityksen hän oivalsi vasta myöhemmin.

– Sen vinkin ehkä haluan antaa nuoremmillekin, että viettäkää myös sitä sosiaalista elämää, jotta saatte tuttuja, hän kannustaa.

Elorannan puoliso Timo Jalonen täytti myös juuri 50 vuotta, joten pariskunta järjesti ystäville vielä erikseen toiset juhlat. Heidän yhteinen taipaleensa alkoi tavallaan jo 50 vuotta sitten Heidekeniltä, jossa he syntyivät muutaman päivän ikäerolla.

Eloranta on kasvanut Turussa muutamaa Forssassa vietettyä vuotta lukuunottamatta. Aikuisiällä pariskunta asui muutaman vuoden Kaarinassa ja Raisiossa, jossa he saivat myös lapsensa. Nyt lapset ovat 22- ja 21- ja 12-vuotiaita. Eloranta kasvatti kaikki lapsensa kotona lähes 3-vuotiaiksi.

– Olen silloin omistautunut heille, mutta nyt olen enemmän pois kotoa työn vuoksi. Siksi vietän viikonloput aika tiiviisti kotona. Kesäisin mökkeilemme perheen kanssa Kustavissa, kertoo Eloranta.

Kohmoon perhe muutti vuonna 2009.

– Kuntorata Varissuon ja Kohmon välillä on erityisen hyvä. Käyn siellä aina lenkillä koiran kanssa, kun olen kotona. Lenkin varrella olevat ulkokuntolaitteet ovat myös hyviä. Toinen hyvä puoli on julkinen liikenne, sillä Kohmo on runkolinjan varrella. Kuralan kylämäki tuo myös alueelle viihtyisyyttä. Palveluja toki voisi olla enemmän, mutta me viihdymme hyvin, hän sanoo.

Poliittinen ura alkoi Raisiossa

Elorannan poliittinen ura alkoi Raisiossa vuonna 1996. Kun hän kuuli, että SDP:llä on kova pula ehdokkaista, hän ilmoittautui mukaan.

– Olin juuri täyttänyt 30 ja olimme hiljattain muuttaneet. Pääsin heti läpi ja suoraan kaupunginhallitukseen ja olin myöhemmin myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja, hän kertoo.

Raisiossa Eloranta antoi kaiken vapaa-aikansa politiikalle kolmen valtuustokauden ajan. Mukaan tarttui paljon kokemusta ja hyviä muistoja, mutta myös negatiivisia.

– Se oli kova poliittinen koulu. Raisiossa oli kyynärpäätekniikkaa ja valtapeliä, josta en tykännyt, hän muistelee.

Tällä hetkellä hän on kaupunginvaltuutettuna Turussa toista kautta.

– Turussa asiat päätetään pitkälle etukäteen suurten ryhmien kesken. Kun olin ensimmäistä kertaa ehdokkaana Turussa, ohjelma oli sovittu jo ennen kuin uudet valtuutetut olivat päässeet ensimmäiseenkään kokoukseen, hän harmittelee.

Eloranta on Turussa rivivaltuutettuna, eikä juuri ehdi osallistua vaikuttamistyöhön valtuuston ulkopuolella, mutta pitää silti valtuustotyötä tärkeänä.

– Eduskunta säätää lait ja kunnat toteuttaa niitä, joten minun on tärkeää nähdä sekin puoli, hän sanoo.

Eduskunnassa toista kautta

Vuonna 2011 Eloranta oli kolmannen kerran eduskuntavaaliehdokkaana. Ja kolmas kerta toden sanoi. Nyt hän on kansanedustajana toista kautta. Ensimmäisen kauden SDP oli hallituksessa. Oppositiosta käsin hän katsoo Suomen poliittista tilannetta huolestuneena.

– Tämä on aika karmaisevaa. Esimerkiksi koulutuspuolen uudet kolmen miljardin säästöt ovat äärimmäisen huolestuttavia. Me pärjäämme sillä, että meillä on korkeaa osaamista, ja nyt leikkaamme juuri siitä. Säästöjen takia pois muuttavat tutkijat vievät tietotaitonsa mukanaan ulkomaille. Sen pääoman kerääminen uudelleen tulee kestämään vuosikausia, Eloranta ennustaa.

Hän uskoo, että nykypolitiikan myötä yhteiskunnassa eriarvoisuus tulee kasvamaan paljon.

– Opiskelijoiden opintorahasta leikataan 28 %. Heidän perusturvansa on nyt jo pienempi kuin kenelläkään muulla. Onko reilua, että tutkinto on hankittava lainarahalla? Lisäksi se kasvattaa eriarvoisuutta, kun toiset pystyvät opiskelemaan vanhempiensa tuella ja toiset eivät. Se on tässä kysymyksessä kaikkein vaarallisin asia, hän kritisoi hallitusta.

Nykyään Elorannan päivystäessä SDP:n soppatykillä joku tulee aina juttelemaan – joskus keskustelijoita on jonoksi asti.

– Kansanedustajana saa kuulla kaikenlaista ja tarinat ottaa aina nöyrällä mielellä vastaan. Ihmisten äärellä menee välillä hiljaiseksi. Emme ole eduskunnassa itsemme takia, vaan ihmisiä varten, hän sanoo.

Ennen poliittista uraansa Eloranta ehti työskennellä järjestöpuolella muun muassa lastensuojelun parissa. Tulevaisuudessa hän haaveilee työn teosta koulutussektorilla.

– Ainakin kerran olen vielä ehdolla eduskuntaan. Sen jälkeen voisin haluta tehdä työuraa ennen eläköitymistä esimerkiksi koulutussektorilla, jossa osaamisestani ja verkostoistani olisi hyötyä, hän suunnittelee.

Koulutus on ykkösasia

Elorannan ensimmäiset vaaliteemat olivat ”lasten ja ympäristön puolesta” sekä ”järjellä ja tunteella”. Samat asiat ovat edelleen tärkeitä, mutta ykköseksi on kuitenkin noussut koulutus.

Tällä hetkellä sivistysvaliokunnassa käsitellään opettajien koulutusta Elorannan aloitteesta.

– Osaaminen on meidän tärkein asiamme tulevaisuudessa. Muun muassa digitaalisuuden ja uusien oppimismenetelmien tulisi näkyä paremmin myös opettajien koulutuksessa, hän sanoo.

Koulutus on kytköksissä myös tulevaisuuden suunnitteluun ja siksi Eloranta on varajäsenenä myös tulevaisuusvaliokunnassa.

– Meille on tulossa mielenkiintoinen tulevaisuus, jos otamme ennakkoluulottomasti asiat vastaan. Meneillä on niin sanottu luova tuho, eli ammateista tulee iso osa kuolemaan digitalisaation ja robotisaation myötä. Mutta uusia tulee kuitenkin tilalle. Se pitäisi huomioida koulutuksessa. Erikoisasiantuntijatehtävät tulevat kasvamaan, samoin pienipalkkaiset alat. Sen sijaan keskiluokka tulee pienenemään, Eloranta ennustaa.

Hänen mukaansa olemme tällä hetkellä digitalisaation alkuvaihetta.

– Maailma tulee muuttumaan seuraavassa 20 vuodessa enemmän kuin se on muuttunut viimeisen 200 vuoden aikana. Nyt jo osataan valmistaa itsestään liikkuvia autoja, mutta lainsäädäntömme ei vielä salli niiden käyttöä. Suurin osa kolareista johtuu ihmisten tekemistä virheistä. Sen sijaan itsestään ohjautuva auto ei kolaroi. Sen liikkuminen perustuu siihen, että kaikella on omat 3D-koordinaatit. Tuo koordinaatisto, esineiden internet, tulee mullistamaan kaiken, hän uskoo.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin lainsäädäntö.

– Koko lainsäädäntömme perustuu analogiseen maailmaan ja siksi se tunnistaa huonosti digitaalista maailmaa, Eloranta selittää.

Koulutuspolitiikka liittyy Elorannan mukaan kaikkeen.

– Se on välinearvo siihen, että saadaan rakennettua sellainen kakku, josta voidaan jakaa hyvinvointia, hän sanoo.

20 kiloa kevyempi Eloranta perää hyvinvointia

Eloranta puhuu mielellään myös hyvinvoinnista.

– Toivoisin että kaikilla olisi töitä ja ihmiset voisivat hyvin. Olen huolissani siitä, että meillä suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja on mielenterveysongelmat. Toivon, että se ongelma saadaan ratkaistua.

Yksi tie hyvinvointiin on omasta kunnostaan huolehtiminen. Kun Eloranta oli aikansa kiertänyt puhumassa eläkeläisille liikunnan merkityksestä, hän päätti, että hänen täytyy myös itse noudattaa omia ohjeitaan. Siksi hän laihdutti pari vuotta sitten 20 kiloa.

– 50-vuotiaana on pakko pitää omasta kunnostaan huolta, jotta toimintakyky säilyy. Ikäihmisten liikkumisen ongelmista vain 30 % johtuu jostain sairaudesta, loput 70 % johtuu huonontuneesta lihaskunnosta. Jokaisella on kunnon ylläpitoon mahdollisuus, mutta kyllä yhteiskuntakin voisi asiassa auttaa, Eloranta toivoo.

Toimintakyvyn heikkeneminen maksaa paljon yhteiskunnalle.

– Mutta kaikkein kauheita se on ihmisten oman elämänlaadun ja hyvinvoinnin kannalta, Eloranta muistuttaa.

Nykyään Eloranta itse viettää liikunnallista elämää.

– Helsingissä käyn aamuisin eduskunnan vesijumpassa. Se pitää myös migreenini poissa. Kotona harrastan zumbaa wii-pelikoneella. Se on kivaa ja siinä tulee kunnolla hiki. Joogastakin tykkään, mutta nyt on ollut niin kiireistä, etten ole ehtinyt. Eduskunnassa meillä on ”käytä portaita” -haaste. 8000 askelmaa tulee helposti täyteen työpäivän aikana, hän listaa harrastuksiaan.

Janica Vilen