Loimu palasi voittojen tielle

Kuva: Tuomas Pelto

LENTOPALLO. Loimun ja Team Lakkapään välinen runkosarjan viimeinen kohtaaminen 4. maaliskuuta oli mallikasta pelaamista molemmin puolin. Vajaa kaksituntinen tiukka vääntö päättyi lopulta kotijuhliin. Loimu nappasi tärkeän kotivoiton lukemin 3–1 (25–21, 22–25, 25–23, 27–25).

Tiistaina 1. maaliskuuta kotiparketillaan LEKA Volleylle hävinnyt Loimu onnistui kirkastamaan selkeästi pelillistä ilmeettään. Kasvojenpesua nähtiin sekä yksilö- että joukkuetasolla. Moni edellisotteluissa syvään noidankehään vajonnut oranssimusta oli tällä kertaa eri maata.

Isäntien peliesityksestä on pakko nostaa esiin torjuntapelaamisen selkeä parantuminen. 15 torjuntaa neljään erään on kelpo suoritus. Treeneissä hartaasti tehty työ kantoi vihdoin kaivattua hedelmää. Myös Lakkapää onnistui verkolla mainiosti kuitaten 11 torjuntaa.

Tappiosta huolimatta rovaniemeläiset voivat olla tyytyväisiä esitykseensä. Raskaan kiirastulen läpikäyneet mustapaidat taistelivat ottelun voitosta katkeraan loppuun asti. Pienellä tekemisen kalibroinnilla ja paremmalla tuurinpoikasella kotiinviemisinä olisi saattanut hyvinkin olla pistesaalista.

Ottelun puhutuin odotusarvo liittyi luonnollisesti isäntien valmennusportaaseen. Torstaina Suomeen saapuneen 54-vuotiaan serbin Dragan Mihailovicin liittyminen joukkueeseen uuden vastuuvalmentajan tittelillä sai odotetun isot vedet liikkeelle. Lakkapää-matsi tuli vallanvaihtoa ajatellen liian nopeasti vastaan, joten Mihailovic otti vielä pienempää roolia seuraten ottelua vaihtopenkillä ”taustakommentoijan” roolissa.

Loimun runkosarjaurakkaa on jäljellä neljän ottelun verran. Taistelu kohti parempia sijoituksia jatkuu armottomana. Seuraava haaste odottaa Loimaalla jo ensi sunnuntaina. Kiihkeässä Hurrikaani-ottelussa ratkotaan arvokkaiden sarjapisteiden ohella Siljan Malja-paikalliskilpailun voitto. Kauden kaksi edellistä keskinäistä kohtaamista voittanut Loimu varmistaa tittelin yhdellä erävoitolla.

Perjantai-ilta Kerttulassa alkoi laadukkaalla avauserällä. Molemmat joukkueet olivat liikkeellä hyvällä ilmeellä, ja parketilla nähtiin kovaa taistelua verkon molemmin puolin. Tilanteesta 17–14 Loimu karkasi kuuden pisteen karkumatkalle Daniel Vargasin (5/-1, 2 torjuntaa) syöttövuorolla. Lakkapää osoitti tahollaan kovaa moraalia nousemalla Joel Juurisen syötöillä jo kahden pisteen päähän. Isännät onnistuivat kuitenkin selättämään uhkakuvansa ja varmistivat erävoittonsa jälleen hienosti pelanneen Ryan Meehanin (12/+9, 2 ässää, 5 torjuntaa) torjuttua Peetu Mäkisen (4/-6, vastaanotto 50%).

Kakkoserä jatkoi illan yleisöystävällistä teemaa. Tasainen vääntö jatkui johtoaseman vaihduttua tiiviiseen tahtiin. Upean ottelun pelannut ruotsalaishakkuri Fredric Gustavsson ( 28/+19, 4 ässää, 1 torjunta) otti vahvaa roolia rovaniemeläisten väännettyä isännät siltaan erän ratkaisuhetkillä. Sinetin mustapaitojen erävoitolle taituroi keskeltä Markus Kaurto (8/+3, 1 ässä, 3 torjuntaa).

Loimu aloitti kolmannen erän tyrmäävästi. Ville Junturan (6/+1, 1 ässä, 1 torjunta) syöttövuoro tahditti isännät heti kättelyssä 5-0-johtoon. Lakkapää ei antanut kuitenkaan siimaa. Avauserässä sisään tullut sentteri Tuomas Hautala (10/+9, 1 ässä, 3 torjuntaa) johti vieraiden sinnikästä takaa-ajoa. Marginaalinen pistetaistelu huipentui isäntien erävoittoon Kirill Borichevin (13/+6, 4 torjuntaa, vastaanotto 61%) torjuttua näyttävästi Gustavssonin.

Neljäs erä ratkaisi nitromaisen taistelun. Lakkapää ehti karata jo 5-9-johtoasemaan ennen isäntien heräämistä. Syöttöputkien värittämä erä huipentui lopulta jatkopalloilla. Loimun kolmas ottelupallo oli lopulta liikaa sitkeästi vääntäneille mustapaidoille. Ratkaisevan naulan iski tervetulleen paluun normitasolleen tehnyt Borichev.

Kahdeksasta edellisottelustaan vain yhden voittanut Loimu sai pelillistä johtajuutta tutulta taholta. Kapteeni Ossi Rumpunen (24/+16, 2 ässää, 2 torjuntaa, vastaanotto 11%) pelasi hienosti saaden kaivattua tulitukea pienimuotoisen suvantokautensa selättäneeltä Borichevilta. Hakkuripuolella riittää sen sijaan akuuttia työsarkaa. Sekä Vargasilta että Luis Ariasilta (8/0) kaivataan edelleen lisää sekä tehoja että ennen kaikkea kylmäpäistä suoritusvarmuutta.

Myös Lakkapää tuli vahvasti laidoilta. Kesken kauden mukaan tullut Gustavsson oli kaikkien superlatiivisten mainesanojensa arvoinen. Ruotsalaisen käsi ja kylmäpäinen mentaliteetti muodostavat vaarallisen täsmäaseen. Rovaniemeläisten henkinen johtaja Jouni Palokangas (14/+9, 1 ässä, 3 torjuntaa, vastaanotto 61%) oli vakuuttava. Keskellä Kaurto ja Hautala muodostivat toimivan duon. Libero Roope Siliämaa (vastaanotto 48%) hoiti tonttinsa moitteitta.

Rovaniemeläisten kippari Kaurto painotti ottelun tasaisuutta. Lopputuloksen kääntyminen päälaelleen ei olisi ollut huutava vääryys. 

Oli tasainen matsi. Tiukkoja eriä olivat kaikki. Olisivat voineet kääntyä miten vaan. Loimu oli piirun parempi ja hoiti ratkaisuhetket huolellisemmin. Pienestä oli kaiken kaikkiaan kiinni. Huomenna jatketaan taistelua Porissa pisteet mielessä. Loppukausi pyritään hoitamaan kunnialla. Taistellaan iloisella ilmeellä loppuun asti. Meillä on ollut hyvä meininki, vaikka vaikeaa on ollutkin.

Isäntien kapellimestari Juntura kaipasi joukkueensa ratkaisuarsenaalilta tasaisuutta. Kuten tiedettyä, pelit ratkotaan laidoilla.

Mukavaa voittaa välillä, selkeästi parempaa kuin häviäminen. Saatiin vihdoin torjuntoja ja vaimennuksia. Niiden puuttumisen kanssa ollaankin painittu ihan riittävästi. Syöttö oli hyvä läpi ottelun. Laiturisektorilla joku on tähän asti pettänyt. Kun saadaan kaikki pelaamaan yhtä aikaa hyvällä tasolla, voidaan saada lisää pisteitä, myös kovilta joukkueilta.

Lakkapään legendaarinen päävalmentaja Normunds Veinbergs harmitteli syystäkin Rouva Fortunan armottomuutta. Pohjoisen poikien kova taistelu sai vain moraalisen palkinnon.

Tiukka peli. Hyviä eriä, jotka ratkesivat käytännössä yhden pallon erolla. Pallo sinne, toinen tänne. Lisää kärsivällisyyttä olisi kaivattu. Fredric piti meitä pystyssä vaikeilla hetkillä ja toi kentällä johtajuutta. Olisi tietysti kiva, jos hän olisi ollut joukkueessa jo alkukaudella. Loimu pelasi tänään paremmin kuin Rovaniemellä. Peetu Mäkiselle tuli normitasoa huonompi ilta. Toivottavasti huomenna sujuu paremmin. Roope hoiti liberotonttinsa hienosti, kuten on tehnyt jo jonkin aikaa Matin valitettavan loukkaantumisen jälkeen. Ilmeisesti pelipaikan selkiytyminen on tuonut selkeyttä ja itseluottamusta hänen otteisiinsa.

Loimu-käskijä Ismo Tuominen antoi suojateilleen kollektiivisen kiitoksen. Paluu voittokantaan tapahtui monien onnistumisten summana.

Hyvä esitys kaiken kaikkiaan. Syöttö pysyi hyvänä loppuun asti. Uskallettiin syöttää, kuten oli sovittu. Tehtiin vähän virheitä, mikä luonnollisesti helpotti iltapuhdetta. Torjuntapeliä on hakattu monta viikkoa, ja tänään se maksoi hedelmää. Hyökkäyspelissä oli järkeviä ratkaisuja. Kirill pelasi tänään hienosti. Kroppa on nyt selkeästi kunnossa. Kiitos koko ryhmälle.

Juha Palosaari