Loimu hävisi lauantaina Iskulle 3–0. Sunnuntaina runkosarjan voittaja Tiikerit valitsi puolivälieriin vastustajakseen Loimun.

Sunnuntaina 20.3. järjestettiin puolivälierien valintatilaisuus puhelinpalaverina. Valinnat eivät sisältäneet yllätyksiä, vaan ensimmäisenä valintavuorossa ollut runkosarjan voittanut Tiikerit valitsi Iskun ja Loimun välitä 8. sijoittuneen Loimun. Muutkin valinnat menivät sarjataulukon mukaisesti.

Loimun ja Tiikereiden sarja alkaa keskiviikkona Kokkolassa ja välieriin selviää kolmella voitolla. Raisiossa pelataan varmuudella 2. puolivälieräottelu Pitkäperjantaina ja mahdollisesti 4. ottelu maanantaina. Molemmat ottelut alkavat pääsiäispyhien vuoksi kello 15:00.

– Ykkönen vastaan kahdeksas, urheilulliset perusteet siis olemassa. Syynsähän siihen on olemassa, että olemme sarjassa jossain sijoituslokerossa. Loimu on saanut ilmeisesti lisää potkua uuden valmentajan tulon myötä. Hauska päästä pelaamaan Loimua vastaan, kommentoi Tiikereiden päävalmentaja Tommi Tiilikainen valintansa julkistettuaan.

Uudella runkosarjan piste-ennätyksellä runkosarjan läpi pelannut Tiikerit on ollut kotimaan kentillä viime vuosien kestomenestyjä. Vuoden 2013 alussa pelatusta Suomen Cupin finaalista lähtien Tiikerit on ollut jokaisessa Mestaruusliiga- ja Suomen Cup -finaalissa mukana.

Tällä kaudella Loimu kohtasi Tiikerit runkosarjassa kolmesti. Raisiossa pelattu ottelu päättyi vieraiden 0–3 voittoon ja Kokkolassa kotijoukkue voitti luvuin 3–1 ja 3–0. Tiikerit on siis otteluparin selkeä ennakkosuosikki, mutta Loimu lähtee sarjaan jatkopaikka tavoitteenaan leipomaan keväistä jättiyllätystä.

– Altavastaajina lähdetään liikkeelle, tiukka sarja varmasti edessä vaikka onkin runkosarjan 1. ja 8. vastakkain. Runkosarjapelit olivat tasaisia Tiikereiden kanssa ja meillä oli niissä saumat voittoon. Täytyy saada hajotettua tiikereiden vastaanottoa ja samalla pitää itse pystyä hyvään vastaanotto-hyökkäykseen ja puolustaa hyvin, kommentoi Loimun kapteeni Ossi Rumpunen.

Puolivälierät:
ke 23.3. 18:30 Tiikerit – Loimu, Hollihaan liikuntahalli Kokkola
pe 25.3. 15:00 Loimu – Tiikerit, Kerttulan liikuntahalli Raisio
su 27.3. 17:00 Tiikerit – Loimu, Hollihaan liikuntahalli Kokkola
Tarvittaessa
ma 28.3. 15:00 Loimu – Tiikerit, Kerttulan liikuntahalli Raisio
ke 30.3. 18:30 Tiikerit – Loimu, Hollihaan liikuntahalli Kokkola

LENTOPALLO. Taistelu runkosarjan sijoista 6–8 sai sinettinsä Loimun ja Rantaperkiön Iskun osalta Kerttulassa joukkueiden kauden kolmannessa keskinäisessä kohtaamisessa. Koko ottelun ajan niskan päällä olleet vieraat kurittivat alavireistä isäntäänsä tehden tylyn ryöstöretken. Loppulukemiksi kirjattiin ansaittu vierasvoitto lukemin 0–3 (21–25, 23–25, 22–25).

Loimu ja Isku ovat kohdanneet vuosikymmenten saatossa lukemattomissa kivikovissa matseissa. Tämän kertainen runkosarjan päättänyt kohtaaminen ei jää aikakirjoihin ikivihreänä klassikkona. Vieraiden kiistaton paremmuus saatiin selville ilman suuritunteista retoriikkaa.

Liigakauden huipennukseen valmistautuvan Loimun esitys jätti ilmaan akuutteja kysymysmerkkejä. Puolivillainen esitys sekä yksilö- että joukkuetasolla ei mahdollistanut realistista taistelua voitosta. Syöttövirheet ja kesy hyökkäyspeli tuhosivat lopullisesti menestyksen aihiot. Peli asetti jälleen armottomat ehtonsa. Vahva kesytti heikomman.

Oli kyse sitten ylilatauksesta tai astetta syvemmästä psykologisesta haasteesta, työsarkaa riittää tulevaa viikkoa ajatellen. Runkosarjan kahdeksanneksi jäänyt Loimu saa puolivälierissä vastaansa kivikovan haastajan liigan absoluuttiselta huipulta. Tekemisen tason täytyy olla tuossa vaiheessa valovuoden paremmalla tasolla. Pohjalta on kivuttava pikatahtia takaisin pinnalle. Muuten luvassa on hyytävää kyytiä.

Iskun kollektiivisuus oli päivän sana. Fiksusti pelanneet harmaapaidat eivät säkenöineet, mutta löivät silti tiskiin vakuuttavan työnäytteen. Kompaktin joukkuepelaamisen kylkiäisenä nähtiin nuoreen lahjakkuuteen verhoutunutta yksilötason johtajuutta, jota olisi kaivattu myös Loimun leirissä.

Kolme erää riitti Iskun voittoon

Avauserä eteni tasaisena aina tekniselle aikalisälleen saakka. Tilanteessa 15–15 Isku nykäisi neljän pisteen marginaalin upean ottelun pelanneen jenkkipassari Conor Eatonin (3/+2, 1 torjunta) syöttövuorolla. Tamperelaisten erävoiton taanneen ratkaisupisteen nuiji parkettiin sentteri Tatu Härkönen (8/+6, 2 ässää, 2 torjuntaa).

Kakkoserässä isäntien toivonkipinä syttyi. Unessa ollut hakkuripeli nosti päätään Daniel Vargasin (13/+8, 2 torjuntaa) saatua vihdoin juonen päästä kiinni. Loimu karkasi jo lupaavaan 22-18-johtoasemaan, mutta se ei riittänyt. Iskun hyvin ajoitettu aikalisä ja oranssimustien pahaan paikkaan ajoittunut virhesuma nostivat harmaapaidat takaisin taisteluun. Iskun tylyn erävoiton sinetöi laidasta toisen polven lentopalloilija Sakari Mäkinen (13/+3, 1 ässä, 1 torjunta, vastaanotto 68%).

Kolmas erä ratkaisi taistelun. Avauserän tapaan Loimu oli hyvin kuvassa mukana puoli erää, jonka jälkeen vastustajan parempi laatu ja omat virheet pakottivat oranssimustat siltaan. Tilanteessa 17–18 Isku irtosi lopulliselle karkumatkalleen Eatonin syöttövuorolla. Otteluvoiton naulasi paluuta loukkaantumisensa jälkeen tositoimiin tekevä maajoukkuesentteri Sauli Sinkkonen (2/+2).

Loimu olisi kaivannut kentälle ennen kaikkea johtajuutta. Kapteeni Ossi Rumpunen (11/+4, 2 ässää, vastaanotto 30%) jätettiin turhan yksin. Sentterit Ryan Meehan (7/+1, 2 torjuntaa) ja Tuukka Anttila (4/-1, 1 torjunta) olivat lähinnä omaa tasoaan, vaikka heistä ensin mainittu takeltelikin pahasti syöttönsä kanssa.

Isku loisti tasaisuudellaan. Jokainen mies hoiti velvoitteensa. Laidoilla vahvasti pelannut Mäkinen sai ansiokasta tulitukea Jan Heleniukselta (9/+5, vastaanotto 40%) ja hakkuri Samuli Kaislasalolta (10/+1, 2 torjuntaa). Keskellä Härkönen ja Teemu Koivunen (7/+5, 1 ässä, 2 torjuntaa) onnistuivat mainiosti. Libero Aleksi Mutka (vastaanotto 44%) otti selkeän niskalenkin oranssimustista virkaveljistään.

Ei maltettu pelata loppuun asti

Maajoukkueessakin kannuksia vuollut Sauli Sinkkonen kiitteli harmaapaitojen peli-ilmettä, josta löytyi sopiva miksaus hurttia huumoria ja tekemisen meininkiä.

– Mukava pelata jälleen pienen tauon jälkeen. Jalat tuntuivat hyvältä. Oli tärkeää saada vähän peliaikaa ennen pudotuspelien alkua. Kentällä oli mukava meininki. Rosterista löytyy kiitettävästi leveyttä. Nähtiin iloista tekemistä, josta saatiin ansaittu palkinto. Pari peliä oli välillä synkempää, mutta nyt näyttää jälleen paremmalta. Tästä on hyvä lähteä pleijareihin. Ei ole väliä, kuka tulee vastaan. Kikkoja löytyy jokaista varten.

Loimun takakentällä hikeä vuodattanut libero Eetu Rantanen harmitteli erityisesti erien ratkaisuhetkiä, jolloin olisi kaivattu kypsää ratkaisukykyä.

– Jokaisessa erässä oli omat saumansa, mutta ei saatu ratkottua niitä. Erityisesti toisen erän menettäminen kirpaisee. Ei maltettu pelata loppuun asti. Hävittiin isot pallot, ja vastustajalla oli syöttöputkia. Torjuntataktiikka onnistui sinällään hyvin. Saatiin Isku lyömään haluamiimme paikkoihin, mutta puolustuspalloissa ei ollut tarpeeksi laatua. Lähdetään pudotuspeleihin taistelemaan täysillä. Jokainen joukkue on voitettavissa.

Tappio on aina monen asian summa

Isku-luotsi Jussi Heino kiitteli suojattiensa malttia. Kärsivällisyyteen painottunut pelitaktiikka onnistui mainiosti.

– Meillä oli muutaman heikon pelin jälkeen pari parempaa matsia alla, ja tämä oli jatkoa niihin. Pojilla oli hyvä ilme kentällä, kokonaisuudessaan yritteliästä tekemistä. Pelissä on vielä hieman pikku hiomista, mutta aihiot ovat tosi hyvät. Kokonaispaketti toimii. Pojat pelasivat sovitusti. Maltettiin olla kärsivällisiä, ja Loimu teki samalla paljon hyökkäysvirheitä. Joukkueen terveystilanne on hyvä, kun saatiin Saulikin takaisin ruotuun. Koko rosteri on käytössä pudotuspelien alkaessa.

Loimu-käskijä Dragan Mihailovic ruoti kirvelevää tappiota ammattimaisesti. Suojattien peliesityksestä ei löytynyt tällä kertaa voittoon tarvittuja aineksia.

– Onnittelut vastustajalle. Isku oli kurinalaisempi ja onnistui meitä paremmin. Ansaittu voitto heille. Tappio on aina monen asian summa. Lentopallo on lopulta yksinkertainen peli. Kun voitat vastustajan useammalla osa-alueella kuin häviät, olet vahvoilla. Tänään hävisimme taistelun jokaisella alueella. Otteluun sisältyi tietysti paineita, mutta se ei selitä esitystä. Jotta voit voittaa, paineet pitää pystyä käsittelemään. Tehtiin pahoja virheitä tärkeissä paikoissa. Ei onnistuttu sovituissa asioissa. Kentällä ei ollut tarpeeksi johtajuutta. Olisi tarvittu kylmäpäisiä ratkaisuja. Syöttövirheet huolestuttavat. Jatketaan silti työtä. Pudotuspelit tuovat eteen kovan vastustajan. Haastetta riittää.

Juha Palosaari