Valoa yössä -keskustelu pui vapautuksen teologiaa

SEURAKUNTA. Kristillis-yhteiskunnallinen keskustelusarja Valoa yössä jatkuu Katariinan pappilassa torstaina 3.3. klo 18–19.30. Teemoina ovat vapautuksen teologia, Latinalainen Amerikka ja Oscar Romero.

Etelän ristin tuike -nimellä kulkevassa tilaisuudessa ovat keskustelemassa Loimaan kirkkoherra ja arkkihiippakunnan Salvador-toimikunnan puheenjohtaja Riku Laukkanen, akatemiaprofessori  ja vapautuksen teologian asiantuntija Elina Vuola sekä väitöstutkija Johan Ehrstedt, joka on toimittanut työryhmän kanssa esseekokoelman Meksikossa 2010 murhatun Jyri Jaakkolan kirjoituksista.

Vapautuksen teologia on suuntaus, joka tulkitsee kristinuskoa köyhien näkökulmasta, päämääränä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus. Latinalaisessa Amerikassa katolisen kirkon piispat ottivat 1960-luvulla tavoitteekseen vähäosaisten elinolosuhteiden parantamisen ja ihmisarvon palauttamisen. Luokkaerot olivat ehtineet kasvaa vuosikymmenten ajan ja varattoman kansanosan tulevaisuudenusko oli hiipunut. Suuntaus käsittää myös muita maanosia ja kansoja.

– Keskustelussa pohditaan varmasti, mitä vapautuksen teologia on tällä hetkellä, tai onko sitä edes olemassa. Joidenkin mielestä vapautuksen teologia päättyi diktatuurin loppumiseen. Olen varma, että myös paavi Franciscus nousee esille kysymyksissä, Elina Vuola miettii tulevan keskustelun antia.

Katolinen pappi, El Salvadorin arkkipiispa Oscar Romero kuului köyhien ja ihmisoikeusrikkomuksista kärsineiden puolustajiin. Häntä on pidetty yhtenä vapautuksen teologian tärkeimmistä kannattajista. Romero vastusti El Salvadorissa vallalla ollutta oikeistohallitusta sekä Yhdysvaltain sille antamaa sotilaallista tukea. Romero murhattiin kesken messun vuonna 1980. Tekijöiden henkilöllisyys ei tullut koskaan päivän valoon.

– Illan aiheet ovat edelleen valitettavan ajankohtaisia. Romero ja Jyri Jaakkola nivoutuvat kumpikin Latinalaisen Amerikan tilanteeseen. Romerohan on ajankohtainen myönteiselläkin tavalla, sillä katolinen kirkko julisti hänet autuaaksi viime vuonna, kertoo keskustelun järjestäjiin kuuluva Turun Kirjakahvilan osuuskuntasihteeri Saana Rusi.

El Salvadorin luterilainen kirkko on Turun arkkihiippakunnan ystävyyskirkko.

Rusin kanssa keskusteluiltaa ovat rakentamassa emeritus ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula ja Katariinan seurakunnan vs. kappalainen Anna Hälli.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Paikalla on kirjapöytä ja kahvitarjoilu. Kävijät voivat halutessaan tuoda omia leivonnaisia yhteiseen koriin jaettavaksi.

Simo Ahtee