Raisiossa jo kolmannes lupahakemuksista tehdään sähköisesti

Raision rakennustarkastaja Petri Ojanen suosittelee olemaan ajoissa rakennus- ja toimenpidelupahakemusten kanssa. Kuva: Ragip Önsoy.

Rakentamisen ja remontoinnin illassa Raisiossa neuvottiin rakentajia luvista ja rahoituksesta sekä remontoijia kiinteistöjen tarkistamisesta.

RAISIO. Rakentamisen ja remontoinnin illassa Raision Martinsalissa 27.1. alustuksia kuultiin rakennusluvista, rahoitusvaihtoehdoista sekä eri vuosikymmeninä rakennettujen talojen tyypillisistä ominaisuuksista ja remonttitarpeista.

Rakennusluvan varaisia töitä ovat Raision rakennustarkastaja Petri Ojasen mukaan uudisrakentamisen lisäksi korjaus- tai muutostyöt, joissa kiinteistön tilavuus tai pinta-ala lisääntyy, autotallista muokataan asuintila tai loma-asunto muutetaan ympärivuotiseen käyttöön, tai muu rakentamiseen verrattava maisema- tai purkutyö.

Toimenpidelupa sen sijaan vaaditaan rakennukseksi luokittelemattomille hankkeille, kuten esimerkiksi piharakennelmille sekä laitureille. Rivi- ja kerrostaloissa ilmalämpöpumppujen ja aurinkokeräinten asentamiseen tarvitaan toimenpidelupa, omakotitaloissa ei, jos toimenpiteet tehdään naapurien kanssa yhteisymmärryksessä.

Rakennuslupa-asioinnin voi tehdä kokonaan sähköisesti.

Raisiossa lupa.fi-palvelun puolitoistavuotisen käytössäoloajan kolmannes lupahakemuksista on tehty sähköisesti, Ojanen sanoo.
– Lupahaku tulisi tehdä ajoissa, sillä käsittelyssä voi kestää kahdesta viikosta kuukauteen, Ojanen lisää.

Tontin sijainnilla on väliä

OP Kiinteistökeskus Turun myyntijohtaja Arto Helmisen mukaan noin 200 000 euron arvoiset asunnot menevät tällä hetkellä nopeimmin kaupaksi. Kuva: Ragip Önsoy.
OP Kiinteistökeskus Turun myyntijohtaja Arto Helmisen mukaan noin 200 000 euron arvoiset asunnot menevät tällä hetkellä nopeimmin kaupaksi. Kuva: Ragip Önsoy.

OP Kiinteistökeskus Turun myyntijohtaja Arto Helminen luettelee, että kiinteistön arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asunnon sijainti, koko, ikä, kunto sekä varustelu. Eri kaupunginosissa tonttien hinnat voivat vaihdella merkittävästi.

– Ensin kannattaa pyytää arvio nykyisestä asunnosta, keskustella pankin kanssa rahoitusvaihtoehdoista ja vertailla markkinoilla olevia tontteja/taloja. Välittäjältä voi kysyä neuvoa esimerkiksi myyntikorjaukseen liittyvissä asioissa sekä nykyisen kodin otollisimmasta myyntiajankohdasta.

– Tontin paikaa pohtiessa suosittelen jo ajoissa miettimään, kuinka paljon on valmis tonttiin sijoittamaan, jotta mahdollisessa tulevaisuuden myyntitilanteessa saa ainakin omansa takaisin.

Realistinen kustannusarvio tueksi

OP Raision konttorinjohtaja Marjo Linnakoski kertoo, että realistinen kustannusarvio on hyvä olla tukena kun lähestyy pankkia lainaneuvottelujen merkeissä. Kuva: Ragip Önsoy.
OP Raision konttorinjohtaja Marjo Linnakoski kertoo, että realistinen kustannusarvio on hyvä olla tukena kun lähestyy pankkia lainaneuvottelujen merkeissä. Kuva: Ragip Önsoy.

Kustannustason selvittämiseksi voi käyttää esimerkiksi netistä löytyvää TaloPeliä, josta saa tietoa rakentamispäätökselle, jatkosuunnittelua ohjaavan systemaattisen kuvauksen talosta sekä kustannusraamin. TaloPelin tulosteita käytetään pankkien rahoituspäätöksissä.

OP Raision konttorinjohtaja Marjo Linnakoski kertoo, että rakennuslainaa nostaessa tarkastellaan aluksi omarahoitusosuutta ja muita vakuuksia.

– Rakennettavaa kohdetta vastaan lainaa nostetaan valmiusastetodistuksen mukaan. On hyvä ottaa huomioon, että korot voivat lainan takaisinmaksuaikana nousta, vaikka tällä hetkellä merkittäviä koronnousuja ei ole edelleenkään näkyvissä. Kiinteä korko tai korkokaton asettaminen ovat myös mahdollisia yllätysten välttämiseksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy