Raisiolaisen Rest Inn majatalon majoitusmoduuleissa kelpaa nukkua

Hannu Karlsson avaa majoitusmoduulin näyttämällä korttia kortinlukijaan. Moduulien rakenteet ovat äänieristettyjä. Yhteensä majoitusmoduuleita on tiloissa 100. Yhteensä tilaa on 2190 neliötä.

Entisiin Bioteekin tuotanto- ja toimistotiloihin Raision Kaislatielle on rakennettu Rest Inn majatalo, jossa on majoitustilat sadalle hengelle. Uusinta teknologiaa hyödyntävät majoitusmoduulit takaavat yöpyjille turvallisen ja rauhallisen yön.

RAISIO. Raision Kaislatielle Vipukirveen tilojen yhteyteen on tehty majoitustilat sadalle hengelle. Kyseessä on eräänlainen kapselihotelli, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa palvella ennen kaikkea telakan työntekijöitä.

Majoitustiloissa on oma majoitusmoduulinsa 100 hengelle. Moduuli on 230 senttiä pitkä ja patja on metrin levyinen. Majoitusmoduulissa on oma ilmanvaihto, palo- ja savuhälyttimet, liiketunnistin, lukittava kaappi henkilökohtaisia tavaroita varten ja USB-liitännät, esimerkiksi puhelimen lataamista varten.

Moduuleita on sijoitettu ryhmittäin ja lisäksi niitä on kahden, neljän ja kuuden hengen huoneissa. Huoneet tuovat mieleen hostellihuoneen, jossa kerrossängyt on vain korvattu majoitusmoduuleilla, jotka antavat enemmän yksityisyyttä.

Talossa on erikseen asiakkaiden käyttöön tarkoitettu keittiö, jossa on paljon jääkaappeja, mikroja, induktiotasoja ja pöytiä. Lisäksi asiakkaille on vapaa-ajan tiloja sohvaryhmineen ja telkkareineen. Pyykit pystyy pesemään pesutuvassa ja lisäksi vuokrattavana on työhuoneita ja neuvottelutiloja.

Majoitusmoduulit sekä asiakkaiden käytössä olevat vessa- ja suihkumoduulit Raisioon toimittaa EU AdhocProject. Moduulit on digitalisoitu pitkälle. Oviverho aukeaa korttia vilauttamalla ja moduulin tilaa pystyy seuraamaan internetin kautta. Vessoissa ja suihkuissa on automaatiolla toimivat led-valot ja automaattinen huuhtelu.

En tiedä yhtään vastaavaa paikkaa Suomessa. Tämä on pilottihanke, johon on saatu rahoitusta Tekesiltä, kertoo hankkeen Raisiossa alulle saattanut Vipukirveen yrittäjä Hannu Karlsson, joka omistaa tilan yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa.

Tarkoitus on kuitenkin löytää ulkopuolinen operaattori pyörittämään majoitustilojen toimintaa. Haastatteluja tehdään vielä tällä viikolla.

Tarkoitus palvella telakan tarpeita

Raisiossa kapselihotelli on suunniteltu palvelemaan ennen kaikkea telakan verkoston tarpeita.

Telakan lähetettyjen työntekijöiden määrä tulee tuplaantumaan tulevina vuosina, joten uskon, että tarvetta on. Lisäksi majoitustilat voisivat palvella tulevaisuudessa esimerkiksi Naantaliin rakennettavan voimalan työntekijöitä. Tarkoitus on järjestää nimenomaan työperäistä majoitusta, ei markkinoida kohdetta matkailijoille, kertoo Karlsson.

Majoituspalvelun vuorokausihinta tulee olemaan noin 30 euroa, viikkohinta noin 150 euroa ja kuukausihinta alkaen 330 euroa. Tällä hetkellä kartoitetaan vielä catering-palvelun tarvetta.

Valmiudet on, jos tarvetta ilmenee, Karlsson sanoo.

Nopean majoituksen ongelmallistaa hidas lupakäsittely

Majoitusmoduulit on suunniteltu nopean majoittamisen mahdollistamiseen. Ne pystyy kuljettamaan nopeasti paikasta toiseen ja ne onkin nähty houkuttelevina mahdollisuuksina muun muassa terminaalimajoituksessa lentokentillä ja rautatieasemilla, suuratapahtumien majoituksessa ja työmaamajoituksessa. Lisäksi maahanmuuttovirasto ja Punainen Risti ovat olleet niistä kiinnostuneita. AdhocHaus näkee moduulinsa mahdolliseksi ratkaisuksi myös hätämajoitukseen, kun pitää nopeasti saada majoitettu esimerkiksi turvapaikanhakijoita tai evakuoituja. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin hitaat lupaprosessit.

Suomessa on pulaa nopeasti vuokrattavista asunnoista, mutta tyhjillään olevia liiketiloja on paljon. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin liiketilaan saa luvan väliaikaismajoitukseen. Me aloitimme lupaprosessin Raision kaupungin kanssa viime kesäkuussa ja saimme luvat kuntoon 12.2. Siinä tosin paloi yli kaksi kuukautta heti sen vuoksi, ettei asia ehtinyt teknisen lautakunnan kesäkuun kokoukseen ja seuraava kokous oli vasta elokuussa, kertoo Karlsson.

Raision kaupungin tekninen lautakunta kävi paikan päällä tutustumassa tiloihin ennen päätöksiä. Lisäksi normaaleihin valitusaikoihin ja naapureiden kuulemisiin kului aikaa. Nyt toiminnalle on annettu poikkeuslupa viideksi vuodeksi.

Kaupunki suhtautui hankkeeseen erittäin positiivisesti. On kaikkien etu, ettei Raisiossa ole tyhjiä toimitiloja. Urakat ovat niin kilpailtuja, ettei yrityksillä ole varaa majoittaa työntekijöitään Turun keskustahotelleissa. Tähän asti monet ovatkin vuokranneet työntekijöille väliaikaiseen käyttöön tavallisia vuokra-asuntoja. Pahimmillaan kolmiossa on nukkunut 25 ihmistä. On selvää, ettei sellainen toimi taloyhtiöissä pidemmän päälle, Karlsson sanoo.

 

Janica Vilen

 

 

– Korjaus 24.2. Poistettu virke: Tänään tiloissa nukkuu ensimmäiset asiakkaat: 70 virolaista telakan työntekijää.