Varsinais-Suomen parhaat nuorten yritykset valittiin NY Uskalla Yrittää -semifinaalissa Myllyssä. Voittajat lähtevät kisaamaan finaalin voitosta Helsinkiin 12.–13.4.

NUORET. 31 NY-yritystä ja 100 nuorta esittelivät tuotteitaan ja palveluitaan Kauppakeskus Myllyssä NY Uskalla Yrittää -semifinaalissa torstaina 4. helmikuuta. Eri liiketoiminta-alat olivat edustettuina kampaamoyrittäjistä mainostoimistoon. Voittajia valittiin kuudessa eri kategoriassa: Paras myyjä on Santeri Koski Jherry Design NY:stä (Turun ammatti-instituutti), joka myy alumiinikuorisia lompakoita useassa eri värissä. Paras tuote on Candle Queen NY:n (Vaisaaren koulu, Raisio) kierrätysmateriaaleista valmistetut kynttilät. Parhaasta palvelusta palkittiin Neme NY (Turun ammatti-instituutti), joka myy itse suunniteltuja ja valmistettuja vaatemallistoja ja vaatteita asiakkaan tilauksen mukaan. Paras messuosasto oli Easy Kitchen NY:llä (Turun ammatti-instituutti), joka myy laadukkaita keittötarvikkeita. Paras perusasteen NY-yritys on Somecoop (Vaisaaren koulu, Raisio). Kyseessä on mainostoimisto, joka on erikoistunut erityisesti sosiaalisessa mediassa markkinointiin. Paras toisen asteen NY-yritys taas on Laitilan Super Service (Laitilan lukio), joka on erikoistunut erilaisten palveluiden tuottamiseen paikallisille.

Yrittäjyys vaati omistautumista

KU 18.2. NY2

 

 

 

 

Parhaan tuotteen valmistanut Candle Queen on Raision Vaisaaren 9.-luokkalaisten Vilja Kaukisen, Minja Majasuon ja Maria Nurmen yritys.

Näissä kynttilöissä on rouhemaista steariinia, parafiinia ja lisäksi keräämiämme vanhojen kynttilöiden jämiä, joten mukana on myös kierrätysmateriaalia. Kynttilät ovat saaneet muotonsa maitopurkeista, tytöt kertovat.

He ovat mukana kaksivuotisella yrittäjyyteen valmentavalla kurssilla.

Kasilla opiskelimme yrittämisen teoriaa ja ysiluokan alkaessa perustimme yritykset. Tässä on opittu se, että yrittäminen vie paljon aikaa ja vaatii omistautumista, tytöt kertovat.

NY-messut olivat Candle Queenin ensimmäinen myyntitapahtuma, joka osoittautui menestykseksi.

Investoimme 70 kynttilän valmistusmateriaaleihin 60 euroa, ja nyt olemme voitolla jo 150 euroa, kommentoivat nuoret yrittäjät aamupäivällä.

He haaveilevat yrittäjyydestä tulevaisuudessa, mutta alasta he eivät ole vielä varmoja.

Vuosi yrittäjänä

_MG_1987

YES Varsinais-Suomen järjestämä NY Uskalla Yrittää -semifinaali oli osa Nuori Yrittäjyys ry:n NY Vuosi yrittäjänä – opinto-ohjelmaa, jossa perus- ja toisen asteen nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen lukuvuoden ajaksi.

Semifinaalin tuomaristo koostui liike-elämän ammattilaisista. Tuomaristoon kuului Miia Kaerala Varsinais- Suomen Yrittäjistä, Jussi Peltonen Yrityskummeista, Tiina Jaatinen The Shift -tapahtuman järjestäjistä, Vuoden YES-kummiksi valittu Ville Mattila Eventio Oy:stä sekä Raision Neste Oil K-Marketin yrittäjä Roger Martinez.

Jotkut olivat selvästi miettineet yritysstrategiaansa ja osa oli mennyt helpoimman kautta. Itse kiinnitin huomiota omintakeisuuteen ja tuotteistukseen. Yrityksiä arvioidessani annoin samalla palautetta ja vinkkejä. On ollut hauska nähdä erilaisia ideoita. Uskon, että tästä kokemuksesta on nuorille hyötyä tulevaisuuden työmarkkinoilla. Vaikka ei lähtisi yrittäjäksi, niin yrittäjämäistä otetta vaaditaan tulevaisuuden työelämässä. Koulu ei ole mikään yhteiskunnan ulkopuolinen saareke. On hyvä, että yrittäjyyteen liittyviä asioita opetetaan jo perusateella. Yrittäjyyden tuntemus auttaa elämässä, vaikka itse ei aikoisikaan yrittäjäksi, pohtii kaarinalaistuomari Ville Mattila.

Kohti Euroopan finaalia

Kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin Varsinais-Suomea lähtee edustamaan palkituista Candle Queen NY, Neme NY, Easy Kitchen NY, Somecoop NY, Laitilan Super Service NY, sekä näiden lisäksi myös Salon seudun ammattiopiston Vilke NY, joka vakuutti tuomariston itse valmistamillaan designtekstiileillään, korteillaan ja kirjanmerkeillään. Finaalitapahtuma järjestetään 12.–13.4. Helsingissä, ja siihen osallistuu 65 parasta NY-yritystä ympäri Suomen ja palkintona on menolippu kesän Vuosi yrittäjänä -ohjelman Euroopan finaaliin, joka järjestetään heinäkuussa. Messuilla palkitut yritykset saivat Kauppakeskus Myllyn liikkeiden lahjoittamia tuotepalkintoja.

YES auttaa opettajia kasvattamaan menestyviä nuoria tarjoamalla yrittäjyyskasvatuksen palveluja opetushenkilöstölle. Lisäksi YES toimii linkkinä koulutuksen ja paikallisen yritys- ja elinkeinoelämän välillä.

Nuori Yrittäjyys ry eli NY tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25-vuotiaille nuorille koulujen ja oppilaitosten kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku on opinto-ohjelmien kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä oman talouden hallinnan vahvistamiseen. NY on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja se kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen.

 

NY Uskalla Yrittää -semifinaalin nuoret yrittäjät, mitä myytte ja mitä olette oppineet yrittäjyydestä?

KU 18.2. viikon kysymys2Kuura Käsityöt NY, Nousiaisten lukio, Suvi Salin (vas.) ja Anna Louhisaari:

Itse tekemiämme villasukkia, koruja, sytykeruusuja ja muotokuvia, jotka tehdään asiakkaan valokuvasta hänen itse valitsemillaan välineillä. Ajankäytön suunnittelua.

 

KU 18.2. viikon kysymys3Dovana Ema NY, Paimion yläaste, Emma Puolakka (vas.) ja Miisa Naaralainen:

Makeita leivonnaisia ja betonisia koriste-esineitä. Suunnitelmallisuutta, täsmällisyyttä, yrittäjyyteen liittyviä käsitteitä ja ajan hallintaa.

 

KU 18.2. viikon kysymys1Lomab NY, Vaisaaren yläste, Juuso Kosunen (vas.), Juuso Salminen ja Matias Kiviniemi:

– Palveluita, kuten nurmikon leikkuuta, lumitöitä, ja ikkunoiden pesua. Sen, että rahaa ei tule ovista ja ikkunoista, vaan sen eteen täytyy tehdä töitä.

 

Janica Vilen