Naantalin Musiikkijuhlat tuo kamarimusiikin meren äärelle

Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras ja toiminnanjohtaja Tiina Tunturi kertovat, että tapahtuma ulottuu tänä kesänä myös Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkkoon. Musiikkijuhlien aikaan järjestetään nyt jo kolmatta kertaa Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n kanssa myös viisipäiväisiksi varttuneet Naantalin Lasten Musiikkijuhlat. Kuva: Ragip Önsoy.

Debyyttiesiintymisensä tapahtumassa tekee Angelika Klas. Uutena taiteenlajina on tanssia ja konserttipaikkana sen sijaan Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkko.

TAPAHTUMAT. Naantalin Musiikkijuhlat 7.–18.6.2016 avataan tapahtuman 37-vuotista taivalta juhlistavalla konsertilla sekä Vallis Gratiae -serenadilla. Keskiviikkona ja torstaina Kaivohuoneella ja Kylpylässä kuullaan lauluyhtye Club for Fiveä.

Maaliskuussa 70 vuotta täyttävälle Okko Kamulle 9.6. konsertti on viimeinen Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturin mukaan ohjelmassa kuullaan muun muassa Jaakko Kuusiston viulukonsertto, joka on ensiesitys Naantalissa.

– Kuusistolle Naantali musiikkijuhlineen on hyvin tuttu. Hän oli täällä ensimmäistä kertaa noin 10-vuotiaana, Tunturi toteaa.

Kamu toimii myös suojelijana perinteisessä Musiikkia Kultarannan viheriöllä -golfkisassa, joka käydään Kultaranta Resortissa 10. kesäkuuta.

Tanssiteos Kristina herää henkiin Kirkkopuistossa ilmaisesityksenä ja huipentuu maksulliseen esitykseen kirkossa perjantaina 10. kesäkuuta. Kristina kutsuu kuulijansa keskiajan Naantaliin eläytymään nuoren naisen osaan.

Musiikkijuhlat järjestää 10.–11.6. yhteistyössä Matkapoikien kanssa Musiikkijuhlaristeilyn Maarianhaminaan. Laivamatkalla ja kaupungin keskustassa sijaitsevassa Pyhän Yrjön kirkossa esiintyvät Arto Noras, Michel Lethiec, Regis Pasquier, Bruno Pasquier ja Juhani Lagerspetz.

Jäähyväisiä ja 70-vuotisjuhlia

Pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Ralf Gothóni ja baritoni Jorma Hynninen jättävät jäähyväiset yhteistyölleen yhteiskonsertissa 11.6., kun Naantalin kirkossa eläydytään Franz Schubertin vaikuttavaan laulusarjaan Winterreise. Gothóni kertoo laulusarjasta kello 17.30 Café Amandiksessa.

Kultarannan koko perheen puistokonsertissa 12.6. saadaan kuulla Almilan säveltämä ja Heli Laaksosen runoista koottu kuoroteos, jonka tulkitsevat Tapiolan kuoro ja Key Ensemble.

– Vaikka viime vuonna kurja sää pakotti meidät perumaan Kultarannan konsertin, emme lannistu vaan toteutamme konsertin hieman toisenlaisella kokoonpanolla. Tänä kesänä puistokonsertissa kuullaan kuoroja orkesterien sijaan, Tunturi kertoo.

Ralf Gothónin 70-vuotisjuhlakonsertin solisteina kuullaan 13.6. muun muassa sopraano Soile Isokoskea ja baritoni Tommi Hakalaa.

Klas debytoi Musiikkijuhlilla

Debyyttinsä Naantalin Musiikkijuhlilla tekevä sopraano Angelika Klas esiintyy sekä illalliskonsertissa Kaivohuoneella 16.6. että lounasmusiikkiristeilyllä 18.6., joka järjestetään yhteistyössä Naantalin Matkailun kanssa.

Sinfonietta Cracovia soittaa 17.6. Krzysztof Pendereckin johdolla muun muassa sello- ja klarinettiversion Pendereckin säveltämästä alttoviulukonsertosta. Klarinettiversion solistina soittaa Michel Lethiec, ja konsertto kuullaan ensimmäistä kertaa Naantalissa. Selloversion soolo-osuuden tulkitsee Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras.

– Esitämme molemmat versioinnit musiikkijuhlilla, sillä alttoviululle sävelletty teos kuulostaa aivan erilaiselta klarinetilla ja sellolla soitettuna, Noras sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy