Maskun puuha- ja eläinleirillä hiihtoloma sujui vauhdikkaasti

Sohvi (vas.), Emilia, Siiri ja Emma nauttivat erityisesti Maskun Pakaisten entisellä koululla pidetyllä leirillä käydystä keppihevoskisasta. Kuva: Ragip Önsoy.

MASKU. Maskun kunnan vapaa-aikatoimi järjesti yhdessä Kaiturin tilan Marjukka Kulmalan ja Raikulin farmin Raili Selinheimon kanssa hiihtolomaviikon alussa 22.–23.2. puuha- ja eläinleirin maskulaisille alakoululaisille.

Idea hiihtolomalle ajoittuneesta leiristä oli alun perin Kaiturin tilaa emännöivän Kulmalan.

– Vierailut tilalla pitivät sisällään muun muassa kotieläimiimme lehmiin, lampaisiin ja kanoihin tutustumista sekä opastusta niiden oikeaoppiseen lähestymiseen, Kulmala kertoo.

Kanojen koulutusta

Maanantaiaamu starttasi leirikeskuksena toimineella Pakaisten vanhalla koululla aamupalalla, jonka jälkeen lapset lähtivät Maskun vapaa-aikasihteeri Maarit Lindströmin johdolla puolen kilometrin päässä sijaitsevalle Kaiturin tilalle.

– Kaiturin tilalla lapsia erityisesti ilahdutti yritys kouluttaa kanoja, mikä tosiaan oli jäädä yritykseksi, sanoo Lindström hymyillen.

– Tiistaiaamuna vuorossa oli vierailu Raili Selinheimon hevostilalle, jossa lapset pääsivät hoitamaan ja harjaamaan hevosia, Lindström jatkaa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyllä leirillä harjoitettiin myös kädentaitoja, kerrottiin tarinoita, leikittiin, kisattiin keppihevosilla ja laskettiin pulkkamäkeä.

– Lisäksi pelasimme aikamme kuluksi hauskaa Pikku-Myy-korttipeliä, paistoimme lättyjä ja muovailimme taikataikinasta koristeita, 10-vuotias Emma ja 11-vuotias Emilia iloitsevat.

Lapset palasivat lumileikkien ja maatilojen eläimiin tutustumisten välissä aina nauttimaan lounasta ja välipalaa Pakaisten vanhalle koululle. Koulun pihamaalla järjestettiin myös jännittävät keppihevoskisat tiistai-iltapäivällä.

Tasainen kepparikisa

Tyttövoittoisella 21 lapsen leirillä kepparikilpailu saavutti huiman suosion.

– Keppihevosratsukkoina kisaaminen oli aivan parasta. Suurimmalla osalla osallistujista oli omat kepparit, sekä pari ylimääräistä niille, joilla ei omaa hevosta ollut, 8-vuotias Sohvi ja 10-vuotias Siiri toteavat.

Keppihevoset saivat lämmitellä kyläkoulun ulkorakennukseen rakennetussa näyttelyssä, joka mukailee maskulaissyntyisen kirjailija Reetta Niemelän ja kuvittaja Salla Savolaisen Tikkumäen talli -kirjoista tuttua talliympäristöä.

– Tallissa on hevosaiheista puuhattavaa ja opittavaa. Siellä voi myös rakentaa sisäradan keppihevosratsukoille, tytöt kertovat innoissaan.

Lisäksi kunta järjesti keskiviikkona 24.2. alakouluikäisille retken Turkuun, jolloin ohjelmassa oli liikunnallista seikkailua HopLopissa ja tuore Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuva. Torstaina käytiin Vantaan SuperParkissa ja perjantain hiihto–laskettelureissulla suunnattiin puolestaan Himokselle.

Katariina Mäkinen-Önsoy