HENKILÖKUVA. Akselin Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Mauri Kivilaaksolla (s.1951) on jo 30-vuotinen työhistoria Varissuolla.
– Sukupolvi on 30 vuotta eli yhden sukupolven työ on nyt tehty, hän naurahtaa.
Kivilaakso muutti vuonna 1973 Längelmäeltä Turkuun opiskelemaan yliopistoon ja asui Ylioppilaskylässä, mistä muutti valmistumisensa jälkeen Varissuolle puolisonsa ja lastensa kanssa ja koki Varissuon rakentumisen asukkaan näkökulmasta.
– Silloin minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että päädyn tänne töihin, hän muistelee.
Akselin Kiinteistöpalvelut perustettiin Varissuon rakentumisen yhteydessä vuonna 1976 nimellä Varissuon huolto. Myöhemmin vuonna 2004 tehtiin diffuusio, jolloin syntyi kaksi erillistä yhtiötä: Akselin Kiinteistöpalvelut ja Varissuon Lämpö.
– Myöhemmin sitten ostettiin Turun isännöintikeskus ja siirrettiin sinne kaikki isännöinti. Se on tytäryhtiö ja osa konsernia, mutta kuitenkin omaa toimintaansa. Nyt isännöitsijät eivät joudu istumaan kahdella jakkaralla, sillä he edustavat ennen kaikkea taloyhtiöitä eli tilaajaa, Kivilaakso selittää.
Nykyään Akselilla on Varissuolla asiakkaanaan 5000 huoneistoa ja 9000 asukasta – Lausteella taas 2000 huoneistoa ja 3500 asukasta.
– Vaikka juuret on Varissuolla, nykyään yhtiön asiakkaista on jo yli puolet muualla, kertoo Kivilaakso.
Yhtiön 40-vuotisjuhlia juhlitaan näyttävästi 28.4. Logomossa. Juontaja ja toimittaja Pauli Aalto-Setälä pitää tilaisuudessa juhlapuheen. Hänkin on asunut nuoruudessaan Varissuolla, kuten myös juhlan juontaja Saija Palin. Asuntoalueen kansanjuhlaa taas vietetään helatorstaina 5.5. Majanummen toimitalolla. Siellä juhlapuheen pitää Varissuolla asuva eduskunnan puhemies Maria Lohela.
Akseli on saanut kaikki Varissuon asiakkaat
Nykyään Varissuolla ne taloyhtiöt, jotka tilaavat isännöinnin ulkopuolelta ovat kaikki Akselilla.
– Se on kyllä poikkeustilanne. Kyllä kilpailua on joskus ollut ja jotkut yhtiöt ovat välillä olleet muualla, mutta palanneet lopulta meille.
Mikä sitten on syy Akselin menestykseen?
– Koen, että se on luottamus. Olemme yrittäneet puhua totta koko ajan. Teemme, mitä lupaamme ja emme lupaa mitään, mitä emme voi tehdä. Hintatasomme on edullinen, kun toiminta on hioutunut ja henkilökunta on hyvää. Konsernissa on aika tarkkaan sata henkilöä töissä. Isännöitsijät eivät vaihtele, sillä työsuhteet ovat pitkiä. Meillä yleensä isännöitsijät lähtevät eläkkeelle, eivät muualle. Koulutamme henkilökuntaa niin paljon kun on halukkuutta, Kivilaakso listaa syitä menestykselle.
Myös Varissuon väestörakenne on vaikuttanut siihen, ettei kilpailua ole samalla tavalla kuin muilla alueilla.
– Täällä on 4000 maahanmuuttajaa. Tämä on vaativaa työtä. Henkilöstön kielitaito on hyvä, mutta ei sekään aina auta, kun asiakkaillamme on 40 eri äidinkieltä. Siinä piirretään, näytellään ja käytetään kaiken maailman keinot. Meillä on viisi eri henkilöä asiakaspalvelussa ja kaikki ovat olleet töissä yli 10 vuotta ja kouliintuneet saamaan kaikki asiat selväksi tavalla tai toisella, Kivilaakso kehuu.
Palvelut tulivat jälkijunassa
Kivilaakso muistaa hyvin, miten Varissuo lähti kehittymään 40 vuotta sitten.
– Siitä on hyvät muistot muuten, mutta silloin oli se ongelma, joka useimmilla uusilla asuinalueilla on, että palvelut tulivat myöhässä. Kauppa oli sellainen parakki, jossa kuljettiin tiukassa jonossa ja jos unohdit voirasian niin takaisin et päässyt, vaan piti välillä maksaa ja aloittaa kierros alusta. Myös koulu ja päiväkodit tulivat jälkijunassa, hän muistelee.
Lisäksi ongelmia aiheutti se, että aluetta rakennettiin sieltä täältä.
– Rakennustyömaat aiheuttivat liikkumisvaikeuksia ja melua. Perustuksia räjäytettiin vielä kun muutaman kymmenen metrin päässä jo asuttiin, Kivilaakso kertoo.
Varissuosta haluttiin tehdä riittävän suuri ja tiheä asuinalue, jotta alueelle saadaan hyvät palvelut.
Tiheä rakentaminen nähtiin suunnitteluvaiheessa myös turvallisuuskysymyksenä.
– Täällä on tehty fiksuja ratkaisuja myös esimerkiksi liikenteessä. Littoistentien ylitys on tehty ostoskeskuksen kautta ja ali pääsee tunnelista, Kivilaakso perustelee.
Nykyisin varissuolainen elämä on asettunut omaan uomaansa.
– Alkuaikojen murheet on voitettu. Täällä on ylivoimaisesti parhaat palvelut Turun lähiöistä, erinomaiset liikenneyhteydet ja hyvät harrastusmahdollisuudet, hän kehuu.
Kun sen oikein oivaltaa
Kivilaaksoa surettaa ihmisten ennakkoluulot.
– Kun sen oikein oivaltaa – kuten laulussa sanotaan – niin kyllä monikulttuurisuus on rikkaus. Ihmisten ennakkoluulot heijastuvat jonkun verran esimerkiksi asuntojen hintatasoon, hän harmittelee.
Kivilaakson mielestä kaupungin pitäisi vaikuttaa siihen, että maahanmuuttajien määrä ei enää Varissuolla kasva.
– Kun maahanmuuttajien osuus kasvaa liian suureksi, kotoutuminen ei enää onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, hän perustelee.
Kehityskohteita
Varsinaisia kehityskohteita ei Kivilaakson mieleen tule monia. Tärkeintä olisikin säilyttää nykyinen tila.
– Kiinteistöistä on pidettävä huolta. Jos kiinteistöt pääsevät rappeutumaan, se heijastuu ihmisten toimintaan. Ja teknisesti myös. Kyllä se haittaa asumisviihtyvyyttä, jos vettä tulee vääristä paikoista.
Ensiarvoisen tärkeänä hän pitää Varissuon lähipoliisia Vesa Jauhiaista.
– Lähipoliisitoiminta on ollut monta kertaa lakkautusuhan alla. Ei ole ollenkaan sama, jos tänne tulee ennakkoluuloinen poliisipartio jostain ulkopuolelta. Vesku tietää, kuka on kuka ja mikä on vakavaa. Hän saa ihan eri tavalla informaatiota, kun häneen luotetaan ja hänelle uskalletaan puhua.
Normaalikoulu on myös Kivilaakson mielestä tärkeä osa Varissuota ja samalla myös Akselin yhteistyökumppani.
– Lajittelu on yksi asia, jossa oppilaat ovat olleet apuna. He ovat tehneet ryhmätöinä lajitteluohjeita eri kielillä ja vieneet koteihinsa. Lajittelussa pienikin joukko pystyy tuhoamaan muiden työn. Jos jossain muussa asiassa ihmiset toimivat 90-prosenttisesti oikein, se on hyvä tulos, mutta ei jätehuollossa. Jos esimerkiksi biojäteastiassa on 10 prosenttia väärää jätettä, koko satsi on pilalla, muistuttaa Kivilaakso.
Ympäristön pitäminen kunnossa on Kivilaakson mukaan perusteiden luomista yleisesti asuinalueen ilmapiirille.
– Lisäksi järjestöjä tuetaan Varissuon Lämmön kautta. Ne ovat tärkeitä tiedon välittäjinä ja toiminnan ylläpitäjinä. Aika pienellä rahalla saadaan aikaan paljon. Muun muassa kokoontumistilat ovat tärkeitä. Kaikki talot ovat käytännössä meidän kaukolämmön piirissä ja siksi lämpöyhtiön kautta voidaan toimia kotiseudun hyväksi, hän iloitsee.
Janica Vilen